FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Välfärdssamhälle


Frukter i överflöd. Hirvensalo 22.10.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Passerade i morse ett hus (med bil på gården, alltså bebott ...) med ett antal äppelträd, med alla frukter på marken. Känner hur u-lands människan i mig blinkar rött, när man sett så många svältande människor i världen - som skulle ha plockat upp varenda frukt ...

Ett enkelt exempel på att vi lever i ett överflödssamhälle. Dessutom ett samhälle präglat av fåfänga och spekulation, som rådande finanskris är ett ypperligt exempel på. Det är inte länge sen vi hade en massa kritstrecksrandiga och pushiga isländska affärsmän på besök i Finland, som försökte köpa än det ena och än det andra storföretaget. Varifrån kom deras pengar? -  frågade sig många då. Idag vet vi svaret. Sanningen brukar alltid uppenbara sig till slut, också i detta fall.

För att se "hela bilden" av våra fåfängliga samhällen krävs det några års närvaro i ett fattigt land, efter det börjar man se ett och annat i ett helt annat ljus.

Inlagt 2008-10-22 13:02 | Läst 7151 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

I princip håller jag med dig, men det kan ju vara så att människan/människorna som bor där är sjuka/bortresta/för gamla för att orka ta sig ut i trädgården och ta hand om alla äpplen.
Svar från Håkan Eklund   2008-10-22 16:54
Så sant, men det är nog många äppelträd i många trädgårdar på denna ö som blir fågelmat - och det är förstås ocskå ok.

h. Håkan
Jag tycker också att det är synd att människor av olika skäl inte kan/vill eller orkar ta reda på all frukt i sina trädgårdar. För att frukten inte helt ska förfars, kunde de ju sätta upp en skylt och erbjuda förbipasserande och andra att komma och plocka frukten. Det är så hemskt många som inte har tillgång till fruktträdgårdar och förmodligen skulle uppskatta en sådan möjlighet från djupet av hjärtat.
/Nonno
Jo, så länge inte äpplena har hunnit bli dåliga, rätt vad det är så har man kanske både fulla fåglar och älgar i trädgården, och det är kanske inte så roligt.
du har rätt alla borde pröva att leva fattigt eller i allafall uppleva det med egna ögon,
ibland tror jag mediaflödet är ett problem- för vi ser fattigdom på distance som en slags dårlig film, som vi ganska snabbt kan förtränga ur minnet, men var man på plats blir det svårare.....

Skriver om

Innehållskategorier

Arkiv