FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Värdefullt material


Old time farmer. Kimo, Oravais. Foto: Håkan Eklund.

Nej, detta är inte en bild från något guldgrävarläger i Vilda Västern, eller en revolverman från någon filminspelning som drar sin replik.

Det är grannen och pensionerade bonden Johannes Antus (25.6.1899-23.5.1991) som kommit instickande från granngården till mitt föräldrahem i Kimo, Oravais (svenska Österbotten, Finland – det sistnämnda för att vara tydlig för er rikssvenskar, dvs att det finns en kustsvensk kultur i ert grannland ...).

Detta från den tid (1970-talet) när man ännu ute i byarna kunde gå och hälsa på hos grannar, utan att det skett någon ”formell inbjudan”. Det var fullständigt normalt att bara dyka upp, och det bjöds alltid på kaffe.

I byn tilltalades många med efternamnet först, här är det Antus Hannes som tittar in i kameran med mammas framdukade kaffekopp framför sig. En riktig tuffing med hatt på huvudet; det är bara revolverbältet som saknas – men det skulle ju ändå inte ha synts på bild...

Nej, Hannes kunde istället spela fiol,  sådana bilder har jag också i mitt negativarkiv, som min goda kompis pressfotografen har skannat in åt mig. Och jag inser vilken bildskatt jag besitter, detta tack vara att jag inte hade råd att köpa ett teleobjektiv för att fotografera fåglar. De bilderna skulle vara värdelösa idag.

Istället fotograferade jag folk och fä runt hemgården, något som jag borde göra en utställning över – och kanske en bok?

Johannes på bilden är farfar till min gamla ornitologkompis, som emigrerade till Amerika i mitten av 1970-talet (som kommer "hem" sista veckan i maj för att delta i Oravaisnejden Naturvetarklubbs "fågelrally").

Om jag inte helt minns fel, hade också Johannes i ungdomen jobbat någon period i Amerika – men det får jag kolla upp.

Minnet är en urusel dagbok, det som man inte skrivit ned – glöms bort, förr eller senare. Tyvärr.

Tänk vilka historier det skulle finnas kring alla människor som vi i tiden haft runt om oss, om berättelserna hade dokumenterats. Här åtminstone sparat som bild. Alltid något.

Inlagt 2017-04-23 19:18 | Läst 1255 ggr. | Permalink
Absolut värdefullt o riktigt bra bild o intressant läsning därtill! Hälsn, LO
Svar från Håkan Eklund 2017-04-25 21:02
Tack! Ja, det är mina gamla bilder som jag tog när jag inget visste om fotografering som är mina värdefullaste ...
- hawk
Mycket fint porträtt och roligt att läsa. Ovanlig kombination med elegant filthatt och rutig skjorta, men jag märker själv att ju äldre jag blir desto mer får det bli som det blir...../ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2017-04-25 21:01
På landet tog man vad man hade; inte var det så noga.
- hawk