FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vårgårdamedaljer


Silver och bronspeng i Vårgårdas diafototävling 2007.  Foto: Håkan Eklund.

Tillbringade veckoslutet på naturfotofestivalen i Vårgårda med mina kurskollegor från Finland, med Andy Horner som ledare. Han hade uppmanat oss att delta i festivalens fototävling, med noteringen att många av hans kursister från Åland brukar vinna priser ... Det satte ju liksom press på oss.

De hade två klasser, dia och påsiktsbilder (det senare kopierat från digitalt eller analogt). Eftersom jag inte har någon bildskrivare, blev det att rota i diabildsarkivet, och det kändes jobbigt - en hel garderob med bilder är inget kul ... skickade en positiv tanke till de digitala gudarna!

Plockade ut en handfull bilder som jag fick montera om (till glasramar), kändes redan dumt att inte kunns "skära bort" skräp i kanterna.

Sen höll jag på att få stora dåndimpen när dessa bilder gav både brons och silver, urplockade av enväldige domaren Bosse Kristiansson. Kände mig nästan generad av uppmärksamheten, en medalj hade räckt bra ... Men ok, visst var det kul att "nå fram" - men när man själv har sett sina bilder till leda har de liksom tappat något av stinget för en själv.

Silverbilden visade en handfull drunknade termiter, glänsande med sina genomskinliga vingar mot blått vatten (Gaborone, Botswana). Bronsbilden hade jag tagit i Tanzania, i Ngorongorokratern, en flock med zebror som dammar över slätten - förbi en Landrover med fotografer. Jag var på ett jobb i West Kilimanjaro och en söndag tog mina lokala skogskollegor mig ut till Ngorongoro i en gammal skraltig bil - minnesvärt. Jag tar detta som en hedersam avslutning på en lång diafilms era.

Den unika fotoklubben i Vårgårda och dess Naturfotofestival 2007 (den 25:e i ordningen) var också minnesvärd. Massor med fina bildvisningar, utställningar, middagar och pubminglande med kända naturboksförfattare och -fotografer. Och Brutus Östling utsågs till årets naturfotograf i Norden; det var han värd.

För en del av mina prispengar köpte jag en av hans böcker.

Inlagt 2007-11-07 12:46 | Läst 4357 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.


Logga in för att kommentera

Ett stort GRATTIS till dig, vad roligt för dig:-)

Tanzania, Ngorongorokratern. Den besökte min syster för inte så länge sedan och tog med sin lilla kompaktkamera. Hon bodde på något hotell? vid kanten av kratern och fixade ihop en egen panoramabild över den med dimma och allt. Fantastiskt kul att se. Väldigt avundsjuk blev jag måste jag säga :-)

Ha det gott!
Mvh Lena
Stort Grattis Håkan!
Och tack för trevligt umgänge under festivalen. Ni var en välbehövlig frisk fläkt! Hoppas att ni återkommer till nästa år!

Patrik (Lightroom man ;)
Håkan, stort GRATTIS! Det skulle vara väldigt roligt att få se bilderna här på Fotosidan.

Jag skulle gärna ha besökt Vårgårda, men det får bli ett annat år.

Sedan vill jag också passa på att tacka för den kanske bästa bloggen på Fotosidan! Den har hög kvalitet både vad gäller text och bild.
Svar från Håkan Eklund   2007-11-18 18:04
Hej Arne, Patrik och Lena - nu med distans till Vårgårda inser jag att det var jättekul att få pris för diabilder, de känns som "ekologiskt riktiga" ... inga beskärningar, ingen kontrastförbättring. Bilder rakt av ...

h. Håkan

Skriver om

Arkiv