FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vargflocken anländer


Vargflocken i gränszonen till Ryssland, Kuhmo 18.4.2009. Foto: Håkan Eklund.

Det enda stället i Europa där man just nu kan fotografera en vargflock från fotogömsle är hos Lassi Rautiainen i Kuhmo. Jag var där under veckoslutet med sista gruppen från Artkännedomskursen och vi hade turen att på lördagmorgon få se områdets vargflock. Den lär bestå av sju  individer, vi såg sex av dem, fyra är med på bilden ovan när de planerar en attack mot en björn på ett älgkadaver utanför bilden till höger. Björnen som varit på åteln sen kl. 04 fick ge sig, och drog sig bort och in i skogen när vargflocken gemensamt rusade på.

En tysk naturfilmare i en koja (närmare och från en  bättre vinkel)  lyckades dokumentera det hela, som i sinom tid kommer att visas på teve runtom i Europa.

Bilden ovan är tagen med 500 mm objektiv kl. 05, ISO 3200, 1/160 s och bländare 5.0. Det var minus 7 C när bilden togs (följande morgon var det minus 19 C ...). Vargen längst till vänster är en av fjolårsungarna och verkade ha fel på pälsen, ser ut som en liten kalv ... Korpen som är en stor fågel ger en viss aning om hur stora vargarna till höger är.

Det var spännande att studera varg och björn i riktigt snöväder, det var snöfall och snöstorm mest hela tiden. När vi en morgon körde tillbaka till HQ för mat, bastu och vila såg vi överallt längs vägen spår av vargflocken hur den jagat systematiskt genom att i bredd finkamma terrängen, fram och tillbaka över ett stort område.

Inlagt 2009-04-22 13:13 | Läst 10196 ggr. | Permalink
Kan bara gratulera till en sån enastående upplevelse o jag önskar jag hade varit där!
Tack för att jag fick ta del av den här!
Mvh Marie
Svar från Håkan Eklund 2009-04-22 16:48
Ja det är en upplevelse att osedd sitta mitt bland vilda djur långt ute i ödemarken, något som alla med naturintresse borde få göra någongång.

mvh Håkan