FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Världens största


Elefanter vid Chobefloden, 24.12.2010. Foto: Håkan Eklund.

Vilda djur i Afrika blir man aldrig trötta på, speciellt om man får studera dem i fin natur. Som här på Chobeflodens strand i norra Botswana. Bilden är tagen från en flodbåt i brandrök från en stor gräsbrand i Namibia som vinden förde in över gränsfloden.

Den afrikanska elefanten (Loxodonta africana) är världens största landlevande däggdjur och kan väga upp till 6000 kg. Det är främst honorna som är flockdjur och flocken leds av den äldsta i gruppen. Relationen mor-dotter är mycket stark bland elefanterna och kan hålla i 50 år! Hannarna lämnar flocken när de är 12 år.

Inlagt 2011-01-01 22:13 | Läst 2770 ggr. | Permalink
De är fantastiska djur dessa elefanter och måste vara en upplevelse att se dem i de fria. Mycket fin bild!
Svar från Håkan Eklund 2011-01-02 12:05
Förutom att elefater är stora, speciella och fina - så är de mycket kloka.
h. Håkan
Läcker bild! Ja det är något speciellt med elefanter. Om alla vore som dem hade vi inga krig i världen, eller vad tror du?
Svar från Håkan Eklund 2011-01-02 12:07
Du har rätt; det värsta rovdjuret är ju människan - djuren har inbyggda system som är betydligt "mänskligare" än våra. Vi skulle ha mycket att lära från naturen.
h. Håkan
Mycket fin bild, läckert med svartvitt. Vad anas i vattnet?
Svar från Håkan Eklund 2011-01-02 12:08
Troligen flodhäst. Fotade många flodhästar just i detta område. De är spännande djur. Arne, kommer du med till Botswana nån gång för att fotografera vildmark?
h. Håkan
En resa till Botswana har jag drömt om länge, Håkan. Jag skulle gärna sitta på planet just nu. En gång blir det av, och det är inte så långt borta i tiden. Kanske kan vi ta sällskap?