FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vid Antskogs bruk


Klibbalslöv, Antskogs bruk, Pojo. 11.10.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Igen kursveckoslut med Artkännedomskursen som jag koordinerar. Igen vandringar i Västnyland med naturexperten Esko V. Igen mossor och lavar som huvudtema. Igen lärorikt och kul. Trots att det regnade hela dagen och var vått och blött överallt. Dessutom ett mycket dåligt ljus. För första gången på länge tog jag inte ens kameran ur bilen; kan inte erinra mig när det  senast skett?

Det var endast under fältlunchen vid Antskogs bruk i Pojo som jag tog kameran med. För säkerhets skull. Vi satte oss vid åstranden under några stora granar och njöt av höststämningen. Vacker bruksmiljö. Ser på nätet att Antskogs bruk är det äldsta brukssamhället i Finland. Här anlades ett järnbruk 1630; bland ägarna hittas också Stockholmare. På den tiden var Sthlm den östra rikshalvans (Finlands) viktigaste stad. Här på bruket fanns det smeder från Forsmarks bruk i Uppland, en del av malmen kom från Dannemora.

Samtidigt som jag avnjöt min enkla smörgåslunch får jag syn på några löv flytande i strandvattnet, i skuggan under granarna. Ser en bildmöjlighet - svårare än så är det inte att vara naturfotograf. 100 mm (makro), ISO 800, f 6.3, 1/60 s.

Och nu tror jag att jag ensam kan artbestämma granlav, gällav, näverlav, brämlav, stocklav, vedlav, praktstjärnmossa, praktvitmossa, palmmossa och ett 20-tal till; åtminstone kunde jag det tidigare idag. I morgon får vi väl börja från början igen ...

Inlagt 2008-10-11 20:05 | Läst 4980 ggr. | Permalink