FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vitkinden


Vitkindad gås (Branta leucopsis), Runsala, Åbo 26.4.2007. Foto: Håkan Eklund.

Hittade en flock med vitkindade gäss ute i en beteshage intill färjfaret in till hamnen i Åbo (där Sverigebåtarna kommer in). Kunde inte låta bli att hukande smyga mig på dem, satt länge stilla tills de ansåg mig ofarlig.

Trevligt med vatten som bakgrund som frigör konturer.

Detta är ju ursprungligen en Ishavsfågel, som numera också har etablerat en Östersjöpopulation. Som häckar i Sverige, Estland och här längs den finländska sydkusten. Här utanför Runsala häckade det första vitkindparet år 1984, sen bara ökade de i antal. 1999 häckade det 22 par, nu är de säkert uppe i minst 100 par.

De vitkindar som sträcker upp till Ishavskusten rastar bl.a. i Estland, vår och höst. Det är en upplevelse att se strandängar fyllda med 10 000 tals vitkindade gäss; i Estland finns det gott om fina strandängsområden. Omkring den 15-18.5 bryter de upp och drar upp till tundran, längs Finska viken, in över Viborg och upp längs sjösystemet mot Vita havet och Novaja Semlja.

Inlagt 2007-04-26 20:38 | Läst 15530 ggr. | Permalink
Med all respekt för dina fina bilder osv - kan inte du samla alla dina inlägg under en dag till ett istället - som de flesta andra gör? (Alt. använd album o poolfunktionerna om du vill visa upp och få kommentarer på dina bilder.) Som det är nu så kommer alla dina inlägg att "dominera" i startsidans "snabb-meny" som visar senaste inlägg - vilket gör det svårare att läsa andras inlägg. Hoppas du förstår vad jag menar.
Mvh
Johan E
Point taken ... MEN - uttrycket "som andra gör" är ett ord som inte hör hemma bland kreativa människor; om vi skall skriva, fotografera, uppföra oss som "alla andra"? - då är vi inne i en jantelagsgränd, som är en återvändsgränd.

Via menyn artiklar (uppe i balken) finns det som sista punkt på lista "bloggar", där ser man alla bloggar och alla inlägg i kronologisk ordning.

Om de skall sättas restriktioner på i vilken ordning var och en får blogga, då är detta inte längre ett bloggforum, utan borde heta något annat - med annat regelverk.

Men ok, jag tar en paus, att jag inte blockerar andras bloggande ...
- Och förresten, bloggdagböcker är ju till för att själv dela med sig av eget tyckande och tänkande (och bildskapande), inte för att be om kommentarer från andra, det är ju bildpoolerna till för - som du nämner om.
Övertolka mig inte ;-) poängen var att man kan samla några korta inlägg upplagda efter varandra till ett "stort" inlägg... jag ville absolut inte att du skulle ta en paus - tvärtom!
Mvh
Johan E
Ok, Johan - frid i stugan. :-)
Ha en trevlig Valborgshelg; jag drar norrut till mina gamla fågelmarker för att leva eremitliv några dagar.