FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vitvingad


Vitvingad trut (Larus glaucoides), Ilulissat hamn 10.8.2008. Foto: Håkan Eklund.

En dag tillbringade jag flera timmar i hamnen i Ilulissat på västra Grönland. Förutom  att jag fotade fiskar och fiskare, försökte jag komma underfund med vilka som var vittrutar och vilka som var vitvingade trutar, dvs två skilda arktiska trutarter som båda är sällsynta i Sverige och Finland men vanliga på Grönland.
Speciellt den vitvingade är mycket sällsynt hos oss. Den har också ett betydligt mera begränsat utbredningsområde än vittruten. Medan vittruten hittas i hela Arktis, allt från Grönland via Sibirien, Alaska och Kanada - häckar den vitvingade truten bara på Grönland och i nordöstra delen av arkiska Kanada (Baffin, Ellesmere Isl.).

Och jag blev inte så mycket klokare i hamnen. Jag hade glömt kikaren hemma !! (har nog aldrig hänt tidigare) och hade ingen fågelbok med, det finns ju inte så många fågelarter på Grönland - och det gällde att vara hårdhänt vid valet av utrustning; tunga fotogrunkor for ju iväg med mesta vikten, plus tält, sovsäck och matbestyr. Därför fick boken bli hemma.

Jag visste att den vitvingade var aningen mindre i storlek (några centimeter ...) än vittruten, men annars är de rätt lika, så jag fotograferade mest i blindo. Men nu har jag detaljstuderat det jag fotograferat och hittat en konkret detalj som är viktig vid artbestämningen - nämligen den s.k. orbitalringen runt ögat: den är gul hos vittruten och rödaktig hos den vitvingade truten. Och truten ovan har en helt tydligt rödaktig orbitalring när bilden förstoras, alltså bingo! (Sånt här är viktigt för en inbiten ornitolog ...).

I "Fågelguiden" (Mullarney, Svensson & Zetterström) säger man också att den vitvingade " --- ser oftast litet mer beskedlig ut, mer lik en mås med "normalstor" näbb, proportionellt större öga och rätt rundat huvud, i flykten ser den ofta korthalsad och småhövdad ut."

Inte så mycket att ta fasta på; därför uppskattas detta med orbitalringens färg (som är svår att se i flykten, men som kameran ändå dokumenterat). 

Inlagt 2008-08-14 18:44 | Läst 7389 ggr. | Permalink