Gatufotograf

Bilder jag inte visar i gatufotopoolen

En del motiv uppskattas inte så mycket i gatufotopoolen.  Det har jag lärt mig med åren. Sedan några år tillbaka är jag också med i deviantArt. Där kan responsen ibland vara annorlunda.

Vad beror detta på? Givetvis på vilka som är deltagare. I gatufotopoolen på Fotosidan ingår främst medelålders och äldre män. I de gatufotogrupper jag lägger ut bilderna på i deviantArt finns alla typer av betraktare.  Inte minst unga kvinnor ,

Jag skall visa det med några nytagna bilder som jag lagt upp på deviantArt och som jag sannolikt inte kommer att visa på Fotosidan.

Det här är en lite tråkig manlig bild. Mänskliga statyer är kanske inte så kul även om det är hunden som är huvudpersonen. Hunden var så fascinerad att husse fick bära bort den i famnen-

När jag i helgen passerade Slussen cyklade den här damen omkull, Sprang fram och tog bilden. Trafikolyckor brukar jag inte publicera bilder på men här kom ingen till skada. Jag tycker bilden framför allt visar hjälpsamhet.

Förmodligen hade jag fått kritik på Fotosidan för att kvinnan visar upp nakna ben.  En del är känsliga för sånt. På deviantArt fick jag en räcka uppskattande manliga kommentarer. Kanske den då skulle funka på Fotosidan.

Gatubilder där barn finns med uppskattas definitivt inte i gatufotopoolen. Sådana motiv kommenteras sällan och i så fall av kvinnor. 

Den här bilden la jag upp på deviantArt i förgår. Hitills har den fått 10.464 visningar, 1.596 favoriter och 237 kommentarer. Tog den i lördags på Götgatan i Stockholm. Den gamle, som gick förbi, fick ögonkontakt med barnet. Han gick mödosamt ned på knä, De båda började krypa mot varandra här när jag tog bilden.

Jag fann att de flesta som kommenterat bilden inte alls sysslar med gatufoto. Kanske inte ens gång med fotografering utan är med i deviantArt för att visa konstverk eller poetiska alster. De tillhör den breda publiken. Men givetvis kommenterade många män också bilden med uppskattning.

Förmodligen kommer jag inte att publicera den här bilden på Fotosidan.

På deviantArt har jag lärt mig mycket. Här uppskattas varma positiva och mänskliga bilder. Gärna med barn och familjer. Vackra bilder på gamla väcker också intresse. Bra bilder på snygga tjejjer uppskattas (liksom på gatufotpoolen) men också bilder på snygga välklädda män. Då kommer det kvinnliga kommentarer som "Hottie" eller "What a wonderful man" kanske "Awwww".  När får jag läsa såna kommentarer på Fotosidans gatufotopool?

Inlagt 2014-08-14 09:07 | Läst 4940 ggr. | Permalink
Hej N-E intressant och bra med ditt påpekande.
Bilden på farbrorn och barnet är mycket bra!.Men som du vet , fotografera barn i dag anses närmast förbjudet. Jag har sett massor av bra kul situationer där barn ingått. Men jag vågar inte ta någon bild, även om det inte är förbjudet. Jag vill inte känna mig kränkt av misstänksamma föräldrar, dagisfröknar som har fått för sig att syftet med bilden är något helt annat en vad jag såg.
/ Bengt
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 11:55
Själv har jag inte haft några problem med att fota barn. Smygfotar på samma sätt som när det gäller vuxna. Men å andra sidan ställer jag mig inte på några skolgårdar eller lekplatser.
Men nu har du ju publicerat dom här, om än inte i gatufotopoolen... ;-)
Jag är ju också med i både Fotosidan och deviantArt. Fast jag är ganska ny på deviantArt och har inte superkoll än på den interna netiquetten där. Men det är helt klart lite olika stil på de båda sajterna. Om jag inte minns fel så kommenterade jag 1:an och 3:an, men inte 2:an. Gillar nog dom bäst helt enkelt, men tvåan är också OK i min smak. Har noterat att det är vanligt med snabba kommentarer i form av något enstaka ord, en smiley eller liknande på dA. Många gör också journals - blogginlägg med andras bilder i något tema för att visa sin uppskattning över deras bilder. Ett intressant koncept. Det känns kul och hedrande att få med en bild då och då.
Ha det gott, Nilserik!
/Niklas
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 12:00
"Netiquetten" som du kallar det är lite annorlunda på deviantart. Det finns flera olika verktyg att jobba med. Många gör ett fantastiskt arbete med sina regelbundna sammanställningar utifrån olika teman. Det finns duktiga fotografer som gör fina berättelser. Mångfalden kan upplevas som lite stötande och förvirrande men guldkornen är många.
Den sista bilden har ju potential till att bli klassisk, hur ofta händer nåt sånt här? Klart du ska lägga upp den här ( och de andra också såklart).
Bra fotat av dig som alltid!
Med vänlig hälsning,
Johan
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 12:01
Kul du uppskattar barnbilden och även de andra bilderna. Kanske man kan lägga upp dem en vacker dag.
Jag tycker inte att man ska låta sig stryras för mycket av folks kommentarer. Utvecklingen är oundvikligen sådan att ju bättre man blir, desto smalare blir publiken.

Förstår inte alls att det skulle vara problem med bara tantben och barn. En del kan reagera på situationer då den fotograferade inte är till sin fördel, men man får ju följa sin egen etiska kompass.

Den understa bilden är helt suverän med käppen som pricken över i. Det är en av dina absolut bästa enligt mig. Ingen kan motstå en så charmig bild. Den skulle jag själv velat ha tagit.
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 12:07
Ofta kan det vara så att folk inte är till sin fördel när det blir bra gatufoto. Vissa betraktare identifierar sig med personen som avbildas och känner ett slags obehag som de er uttryck för.

Ska verkligen komma ihåg det du säger om att "ju bättre man blir, desto smalare blir publiken". Tack för ditt hedrande omdöme om sista bilden.
N Thomas Meldert 2014-08-14 12:56
Det här kan nog bli en klassisk one-liner, Magnus. "ju bättre man blir, desto smalare blir publiken." Men det rimmar inte riktigt med de stora fotograferna. Där är det väl snarare så att ju större man blir, desto STÖRRE blir publiken. Men då kanske man är riktigt stor själv först =)
Intressanta iaktagelser, Nils-Erik. Det är nog så att en internationell publik är mer uppskattande än en enbart nordisk. Jag har också märkt det. Sista bilden är helt lysande och passar utmärkt i gatufotopoolen om du frågar mig.
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 12:08
Kanske den internationella publiken ser det svenska som lite exotiskt. Tack för gillandet av sista bilden.
Skillnaden är väl den att majoriteten av dom som kommenterar på deviantArt inte är några ingrodda fotonördar som många av oss här på Fotosidan är. Vi har helt enkelt nått en nivå där vi kräver mera av en bild än genomsnittspersonen för att uppfatta den som intressant.

En jämförelse är ju exempelvis att människor som är riktiga vinkännare extremt sällan uppskattar samma viner som tillhör storsäljarna på Systembolaget.

Men bortsett från det tycker jag att samtliga bilder är bra. Framförallt den sista, som många redan påpekat.
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 12:16
Fotonördar kan ju vara av olika slag. Ibland är de präglade av förutfattade meningar om vad bra fotografering är, Ibland duktigt vidsynta med känsla för skilda slag av fotografering.

Jag har märkt att gatufotografer gärna snöar in sig på vissa motiv. DeviantArt har lärt mig se nya motiv i vardagen genom kommentarer av olika slag. Bilder och näpna barn och snygga vackra män nämnde jag i min blogg. Det finns också mycket annat.
Intressanta tankar, även om de inte stämmer in på mig. Jag vet dock inte så mycket om deviantArt. Hur som helst så gillar jag den översta bilden bäst. En aning absurd situationsbild, med bra komp och fina kontraster.
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 14:56
Gubben med hundbevakning på Västerlånggatan i Gamla stan blev kul. Det finns ju gott ställen att lägga upp bilder ute på nätet.
Jag upplever ungefär samma skillnader mellan Fotosidan och Google+.
Säkert inte alls samma publik, men skillnaderna är enorma.
Jag gillar dina bilder skarpt och tycker du ska testa G+ också, om du gillar DeviantArt.
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 14:59
Jag har prövat på olika ställen på nätet att lägga upp bilder på. Kanske G+ kan vara nåt också. Annars räcker två ställen. Tackar för gillningen.
Den sista är suverän.
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 15:01
Hjärtligt tack Janne. Götgatan är en trafikerad gata men i lördags gällde avspärrning med lekaktiviteter och stora gröna mattar med platsgräs. Då tog jag den här bilden.
Härliga bilder, den sista är en fullpoängare, skön farbror! LO
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 19:24
Tack fabror Lars Olov!
>Gatubilder där barn finns med uppskattas definitivt inte i gatufotopoolen. Sådana motiv kommenteras sällan och i så fall av kvinnor.

Stämmer bra! :)
Och även om en eller annan drar sig för att fota barn, så som Bengt säger, så förklarar det inte att de kommenteras i mindre utsträckning.
Utifrån ett och annat jag har läst här på FS så tror jag snarare (nu sticker jag ut hakanet) att man inte vill bli misstänkt att falla för barngullfällan utan att man vill visa hur seriös och kunnig man är, med andra ord annorlunda än Svensson med sin enkla smak som tycker om barn.
Nu går jag och lägger ut en barnbild i GF-poolen.

Ps:: Lova att du åtminstone lägger ut bilder i bloggen då. Är inte sugen på att behöva hålla koll på alldeles för många sajter.
Svar från Nisse Larsson 2014-08-14 19:29
Jag har uppmuntrande tillrop kommenterat din gatubild med barn. Äger en övertygelse om att alla ska finnas med i gatufotot - gamla och unga, män och kvinnor i alla tänkbara situationer. Måste erkänna att när jag kollar in bebisar får jag ett fånigt smile.
Bra situationsbilder hela högen, med understa som klar spjutspets. Bra skådat!
Svar från Nisse Larsson 2014-08-15 13:26
Tackar Björn!