Gatufotograf

Juxtaposition i gatumotiv

Krångligt ord. Men bra att tänka på när man komponerar gatubilder. Enligt ordboken är det när två element placeras intill varandra för att göra en jämförelse eller framhäva kontraster. Det kan förklaras med många ord. Enklast är att visa på några exempel från senaste trippen till Rom.

De här två gubbarna ville jag ha med på samma bild. Först gick jag ett varv runt dem. Ställde mig nån meter vid sidan av den sittande. Hade gott om tid och väntade in tillfället när han pillade med sin tumme.

Givetvis var gubben här som mediterade med stora åthävor intressant i sig. Men valde bildvinkel så att jag fick med paret som pausade vid sidan om. Fick också vänta på det ett par minuter.

Det här var en snapshot av något som hände framför mig på gatan.

Mannen med sopsäcken hade varit ointressant att fota om inte han inte hade gått förbi en grupp turister. De förstod nog inte varför jag tog bilden. Turisterna bidrog till ett motiv som kanske kan kallas "Trash Parade"

Vanliga gatuporträtt blir mer intressanta när man får med någon slags händelse i bakgrunden. Ungefär så här. Det syns att gubben är irriterad. Efter ett tag tog han fram sin telefon och ringde ett långt samtal.

 Att skapa motiv med "juxtaposition" gör gatufotandet intressantare och mer eftertänksamt. Det räcker att förkorta det till JP.

Inlagt 2015-04-27 07:04 | Läst 3508 ggr. | Permalink
Aha nu fick jag lära mig något nytt...och klockan är inte nio än på morgonen... :)
och bilderna gillas förstås...
Fin a exempel på "JP" N-E
/ Bengt