Gatufotograf

Usch för gatubilder i färg!

Svårt att låta bli att ibland använda färg. Principen att alltid köra svartvitt vid gatufotografering måste utmanas. Kanske en struntsak för många. För mig är det en stor grej.

Flera duktiga gatufotografer utnyttjar ljuset och starka kontraster i sina gatubilder. Det här är nedgången till tunnelbanan i Leicester Square i London. Som svartvit bild rätt ointressant. Men bättre i det starka solskenet. Tog mig tid med bildkompositionen och exponering.

"Leicester Square Station"

Märkliga färger Mac Donald använder. En höftbild när jag passerade killen som delade ut reklam.

"Mac Donald is near"

På en liten gata i Soho stod det uppklädda människor och väntade. Förmodligen skådespelare. Ställde mig på andra sidan gatan, tog mig tid att följa dem och fick en rad bilder.  Inga brydde sig konstigt nog. Det brukar dyka upp säkerhetspersonal vid filminspelningar när någon fotograferar.

"Ain´t she sweet"

Kanske ska kostymeringen användas i något som utspelar sig vid tiden för andra världskriget? Använde man verkligen så här mycket färger i klädseln då?  Damerna skulle i varje fall ha breda axlar.

"Join the Army"

Nästa blogginlägg blir med hederliga svartvita bilder.

Inlagt 2015-06-14 07:35 | Läst 2550 ggr. | Permalink
Personligen gillar jag nog svartvitt mest då det gäller gatufotografering, men färg är inte så dumt heller, nackdelen med färg är att det oftast är någonting som sticker ut för mycket från själva motivet man fokuserat på, så tycker jag, men alla har vi olika smak och tycke, vilket så klart är bra.

Mvh!
Kenneth
Svar från Nisse Larsson 2015-06-14 09:04
Du har så rätt. Ofta spretar färgerna helt fel och förstör motivet. Men ibland kanske färgerna förstärker det man vill framhålla.
Jag tycker du lyckats bra.N-E . Du har fått fram exempel på när starka färger går igen och färgen gör bilden,och jag gillar de mer sparsamma färgerna på soldaterna och den söta stiliga damen. Bra exempel på olika sätt att se färgbilder,
/ Bengt
Svar från Nisse Larsson 2015-06-14 11:32
Tackar Bengt. Bra färger med stark kontrast är svåra som den första bilden. Sådana färgbilder vill jag jobba mer med. De två sista bilderna är tagna i skugga med fint allmänljus med människor som är klädda och sminkade för att göra sig bra på en scen.
Bra bilder i färg och jag tycker du skall utmana dig själv med att ta mer bilder i färg.
Världen är trots allt i färg även om en del saker är ”svartvita”.
Göran
Svar från Nisse Larsson 2015-06-14 13:02
Det är en utmaning att hitta bra naturliga färger för en bild. Utan trixa med bildredigeringen. Något som jag förstår en del gatufotografer gör. Annars är svart och vitt bästa färgerna.
Trevliga Londonbilder, Nilserik!
/Niklas
Svar från Nisse Larsson 2015-06-14 13:05
Tack Nicklas. Börjar känna mig rätt hemmastadd i London med kameran. Känns som en favoritstad att återkomma till.
niiiik 2015-06-14 14:15
Åker dit första veckan i juli för att fota. Vi får se hur det går...