Gatufotograf

Gatubilder på film för YouTube

I filmens värld har mina gatubilder fått ett nytt och eget liv.  De finns tillgängliga för hela världen på YouTube . Bara en knapptryckning bort. Inte var det särskilt svårt att åstadkomma heller.

Det började för nån månad sedan. Upptäckte att nån utan mitt tillstånd hade använt mina gatubilder till att illustrera en sång av Cohen på Youtube.  Givetvis blev jag upprörd av tilltaget. Sen slog det mig. Jag måste göra det här själv.

En egen film. Det vore något. Och förra veckan fick jag ett ryck. Sökte en gratis programvara för uppgiften och fastnade för nåt som heter "Movie Maker" hos Microsoft. Programmet var faktiskt enkelt. Alla texter på svenska. Filmskapandet löpte problemfritt och utan att läsa manualer.

Hur går det då till? Man trycker på en knapp, och söker upp en lämplig bild på datorn. Sen trycker på nån annan knapp. Då dyker bilden upp på en filmremsa på skärmen. När man har tillräckligt många bilder på remsan så trycker man på en knapp för musik. Då ramlar man in på en site med massor av musikstycken, Gratis att använda. Så bläddrar man runt bland musikstyckena,  lyssnar tills man finner nåt som passar och hämtar hem filen. Och så vidare.

Vad handlar mina filmer om? Givetvis gatufotogafering. Nu har jag gjort tre filmer om tre städer jag besökt i år - Krakow, London och Rom. Var och en av filmerna är ett spännande tidsdokument som visar vilka människor jag mötte på plats. Och de avbildade  framstår som riktiga skådespelare. 

Givetvis kan det göras bättre. Och framöver blir det garanterad flera filmer då jag har massor med gatubilder liggande som kan komma till användning. Att göra film för Youtube känns lite som att blogga här på Fotosidan.  Fast bildvisningen i en film blir huvudsaken. Inte så mycket filosofi om livet eller fototekniska detaljer.

För den som vill kika på mina filmalster. Klicka på bilderna (fixat till det efter tips i kommentarerna).

Street Photography, Roman People 2015



Street Photography, London People 2015

 



Street Photography, Cracow People 2015


 

Inlagt 2015-09-22 06:48 | Läst 2775 ggr. | Permalink
Kul och spännande!
/B
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 10:13
Visst - det är så här bilder ska visas. Med musik till också!
Hej,
Om inte bilderna vore så himla bra så skulle jag rekommendera kortare filmer.
Du kan ju överväga att lägga direkta länkar på FS eller infoga bild-länk på FS.
YouTube har stor publik så det är bra att ligga där.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 10:17
Tackar för rådet. Kände för drygt fyra minuter för att få lite av omfång på bildspelet. Ska nog göra några kortare filmer också. Det med med direkta länkar eller bildlänk är ju bra. Något att lära sig.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 10:48
Nu kom jag på hur man gör bild-länkar. Tack Bob.
Fina bildspel, Nils-Erik. Synd bara på det fåtal färgbilder du använder. Jag tycker det blir ännu bättre utan dem.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 10:21
Tack Tomas. Kända för att lägga in lite färgbilder för variationens skull. I "Krakow people" blev det nog för många men kändes som rätt lagom i de två andra bildspelen. Kanske man ska strunta i dem i alla fall. Och hålla på att man är svartvit fotograf och satsa på Ingemar Bergman stilen i filmen. Man vill ju va svensk.
N Thomas Meldert 2015-09-22 12:22
Jag kan tänka mig antingen eller, bara man är konsekvent. Det är inget fel på färgbilder men själv tycker jag att mixen blir lite störande.
Dina bilder innehåller ofta många detaljer och jag blir lite stressad av att inte få titta på dem så länge jag vill =) Men idén med bildspel är väldigt bra som berättelse.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 12:41
Det går ju att närsomhelst stoppa bildspelet. Annars är nog grejen ge bildflödet utrymme!
Bildspel är ett klassiskt sätt att berätta som kan ge en större upplevelse än att bara se några enstaka bilder.

PS: Jag har redigerat ditt inlägg genom att göra länkarna klickbara.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 10:25
Tack så väldigt för hjälpen. Måste lära mig det där med klickbara länkar. Upptäckte att de här bildspelen har framför allt bilvit viktiga för mig själv på något sätt.
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 10:50
Fick också tips om att göra bild-länkar från Bob. Med såna blev filmerna lite mer tillgängliga även de visas i liten ruta.
Fina bilder, Nils! Ja, det är kul med bildspel. Jag funderar också på att sätta ihop nåt, nån dag. Har ett par olika versioner av Movie Maker - förut fick man ju det med i Windows OS, men från och med Vista (tror jag) så måste man ladda ner det själv. De skiljer sig lite från vilken version man väljer. Vet du vilken version av Movie Maker du använder?
Svar från Nisse Larsson 2015-09-22 19:25
Tanken om Youtube har dykt upp flera gånger tidigare. Fick lite extra energi av att nån använt mina bilder utan tillstånd. Laddade ned från Microsoft hemsida och fick Movie Maker 2012. Så det är väl den sista och aktuella verisionen. Blev överraskad av att programmet var så lättanvänt. Ändå är jag inget datasnille.
Johan Pihl 2015-09-23 13:32
Ok, tack för infon! När du sedan sparade den färdiga filmen, valde du att spara den för Youtube då? Eller för dator? Man kan ju välja mellan MPG4- och WMV-fil också. Eller du kanske valde Publicera filmen direkt istället?