Gatufotograf

Det kriminella bildutnyttjandet på nätet är hejdlöst!

Idag vill jag visa min kanske  mest stulna bild på nätet. Lite småförbannad blir man över sånt här. Folk över hela världen lånar bilder utan att be om tillstånd eller att ange vem som är fotograf.

För några år sedan tog jag en serie bilder i Götgatsbacken. Ett par bland åskådarna började spontant dansa till en jazzorkester. Det var härligt sommarväder och stämningen kanon. Jag skrev ett blogginlägg om händelsen med fyra bilder. 

Jag har sen inte tänkt mycket mer på den saken förrän det nyligen damp ned en kommentar till blogginlägget från någon som kallar sig  "Sep"

Hehe, AWESOME. So many years after date, i find this post. I'm the dancer, and the girl is Arianne. She's French but lives in Belgium. I'm Belgian, from Ghent. We're definately dancing The Lindy Hop. In fact we were in stockholm, because we just came from Herrang Dancecamp, one of the most known swingdancefestivals in the world! NIce captures of this moment! I still remember it.

Do you know that several organisers around the world have used this picture? And that it's hanging printed - really big - in a caffe in Greece! Somebody told me recently. Nice to have this memory... it was in the beginning of my dancecarreer. In meanwhile it's almost a full time job :) keep on capturing, you're doing awesomely!

Naturligtvis blev jag glad över hälsningen. Men också betänksam.  Blogginlägget hade lästs 3245 gånger - vida mycket mer än någon annan bloggpost jag skrivit. Smickrande givetvis.

Sen gjorde jag en bildsökning på en av bilderna. Jag fann att den använts otaliga gånger världen över. Främst i kommersiellt syfte för att göra reklam för danskurser och liknande. Själv har jag inte tjänat en krona på gatufotande - men många andra gör det tydligen!

Ingen har någonsin varit i kontakt med mig angående användning av bilden. 

Vad gör man - jo, en ny redigering för att förbättra bilden, sänkte kvaliteten på bildåtergivningen för nätpublicering och satte in en ordentlig adress till upphovmannen på EXIF-data. Kanske någon bildnyttjare framöver hör av sig. Igår lade jag ut bilden på DeviantArt för att sprida den ännu mer.

Så ännu en bild  från Götgatsbacken.

Inlagt 2015-12-05 07:43 | Läst 2944 ggr. | Permalink
Hej,
Makalöst glad dansbild.
Jag förstår att de snor den frekvent för olika ändamål. Det är naturligtvis kul att bli uppskattad, men det är tragiskt att man inte ber dig om lov att använda den.
Ren stöld när det är kommersiella användningar. Oärlighet på nätet är legio idag.
Bara för att en bild ligger på nätet är den inte gratis. När skall folk förstå det.
Ha en bra helg
Bob
Svar från Nisse Larsson 2015-12-05 11:04
Nog är oärligheten legio idag som du säger. Alla bilder ska va fina och gratis. Då snos dom!
Det här är nog en del av den sk. gratiskulturen på nätet! Man e van att plocka saker på nätet, vad det nu är, typ filmer osv! Jag har hört "mycket vuxna människor" i ganska uppsatta positioner säga, "jag tog den på internet, å det e väl inga problem med det!"

Nätet påminner nog för dom om en varumarknad, varorna ligger ju bara där så det e väl bra att plocka?
Nu finns det ofta en kassa vid utgången i verkligheten, så där e det litet svårare!
/B
Svar från Nisse Larsson 2015-12-05 11:05
Liknelsen med ett snabbköp utan kassa är rätt slående.
Det måste vara tråkigt att se sina alster bli "stulna" på det här sättet. Anledningen till att den här typen av olovligt nyttjande är tror jag beror på flera saker bland annat okunnighet om upphovsrätt och att den som använder en skyddad bild bagetlliserar utnyttjandet och inte tycker att det är så allvarligt om man "lånar en bild". Sedan är dessutom risken för upptäckt minimal. Och om man mot förmodan blir upptäckt så blir skadeståndet och ersättningen för utnyttjandet ringa. Det sistnämnda gör att det inte är värt kostnaden för fotografen att ta hjälp av jurister eftersom arvodet för den hjälpen ofta snabbt överstiger storleken på ett eventuellt skadestånd.

Tyvärr tror jag att vi kommer att få leva med den här typen av utnyttjande, men jag tycker, om du inte redan har gjort det, att du som upphovsman skall kontakta dem som använder din bild olovligt. Om man skall få bukt med problemet tror jag att det är viktigt att fotograferna reagerar.

Dina bilder är väldigt fina!

F
Svar från Nisse Larsson 2015-12-05 11:13
Man har ju sett att ersättningen för en stulen bild är så låg att det knappast lönt att bråka. Kanske man kan träffa överenskommelse med ett större svenskt företag utan att blanda in advokater vid bildstöld. Med så många obehöriga gratisutnyttjare som det här gäller är det ett jättejobb att komma nånstans ifråga om ersättning.

Fotograferna tillhör väl en utrotningshotad yrkesgrupp. Alla vill ha fina bilder men ingen vill betala.
Ett företag som en dansskola kan du väl fakturera?
Att dansaren hörde av sig var ju väldigt kul! Han menade säkert bara väl när han berättade för dig hur uppskattad bilden tydligen är.
Svar från Nisse Larsson 2015-12-05 11:16
Väldigt glad och tacksam för att Sep hörde av sig och berättade lite om sig själv och om sin uppskattning av bilden. Själv hade jag nästan glömt bort de här bilderna. Att fakturera alla dansskolor världen över blir ett jättejobb. Kommer nåt företag att betala en sån faktura - knappast.
Trist att det händer och jag kan förstår din frustration över bildstölden. Tyvärr läser man om det alltför ofta och din bild är strålande. Det som jag dock fastnade för i detta inlägg var ju att dansaren hörde av sej. Så oerhört att få veta detta långt efter att bilden togs och att killen fortfarande dansar. Jag har hört talas om samlingarna av lindy hop dansare i Sverige (Herräng) varje sommar och förstått att de också attraherar exceptionella musiker.
Hälsningar Lena
Svar från Nisse Larsson 2015-12-06 15:26
Hoppas bilden har varit god reklam för honom. Har träffat flera som besöker och gillar Herräng. Själv är jag tyvärr plattfotad och kan inte dansa alls.
Fy vad tråkigt och så bra att sep hörde av sig.
Funderar ofta på detta och att i dessa tidevarv, när tekniken tycks gå framåt i rasande fart, kanske det finns någon som klarar av att utveckla en program där det syns VEM som laddar hem våra bilder? Fotosidan skulle säkert vara mycket intresserad av ett sådant program. Eller vad tror du? DÅ skulle man vara tryggare med att lägga ut bilder. Själv lägger jag aldrig ut mina höjdare längre. Tyvärr, för jag vill ju egentligen det. Jag skriver oxo alltid in Exif med copyright och annat men det tas bort när någon laddar hem bilden efter vad jag har förstår.
Bilderna dina är fantastiska.
Ha en fin helg,
Hälsar Agneta.
Svar från Nisse Larsson 2015-12-06 15:31
Kul du gillar bilderna. Det är ju synd om man inte vågar eller har lust att lägga ut sina bra bilder längre. Man vill ju inte bjuda otrevliga typer på gratisgodis så¨att säga. Kanske det blir så i framtiden.