Gatufotograf

Kan en gatufotograf va roligare än en trubadur?

För nån vecka sen höll jag föredrag om "Gatufoton i olika huvudstäder" för ett trettiotal pensionärer.  Jag höll på i ett par timmar - kafferast inräknad. Själv hade jag stort nöje att träffa publiken. Och de verkade ha kul också.

ABF-akademin stod för arrangemanget. Den har ett spännande program med föreläsningar av olika slag varje fredag förmiddag under vår och höst.

När jag tittade i deras program fann jag att på fredag handlar det om "Biby - ett fideikomiss berättar" där Anna Sophia von Celsing berättar.  Det måste jag lyssna på.

Varför blev jag inbjuden? Förra året höll jag ett föredrag om gatufoto i fotoklubbens regi här på ABF. En åhörare från ABF lyssnade och gillade det.

Gatubilderna skildrade Europas huvudstäder. Men jag började med en bild från Eskilstuna. Rifo hade förresten valt bilden att presentera mig på Fotomässan i Älvsjö 2014 som årets fotograf. Man hade gjort en jättestor print monterad på capaskiva.

Göran Zebuhr, förbundssekreterare i Rifo, lovade ta hand om printen när utställningen var över så att jag kunde få den vid ett senare tillfälle. Flera gånger under det gångna året har vi försökt få till ett sammanträffande med överlämnande men misslyckats.

Men så äntligen - när jag nu dagen före julafton åker till Uppsala för att fira jul hos dottern så gör jag en avstickare till Kungsängen i Stockholm och hämtar bilden hos Göran.Tack Göran för allt besvär du fått för min skull.

Den bilden blir huvudnummer på min utställning under februari månad i ABFs lokaler. Efter föredraget passade jag nämligen på att fråga om jag kunde få hålla en utställning med gatubilder.  Vilket jag fick.

Jag fick också en fråga om jag ville hålla flera föredrag om gatufoto för olika studiegrupper i ABFs regi.  Ibland har en studiegrupp en träff med någon som framför sång och musik. ABF ser nu möjligheten att också kunna erbjuda en gubbe som pratade om gatufoton för såna studiegrupper.

Givetvis tackades ja till möjligheten. Men givetvis frågar jag mig - kan en gatufotograf va roligare än en trubadur? Vi får väl se.

Än så länge är det kul att ha hamnat i underhållningsbranchen på nåt sätt.

Inlagt 2015-12-09 09:26 | Läst 2708 ggr. | Permalink
Hej N-E Visst kan en gatufotograf vara roligare än en trubadur. Din bild på damerna som sitter där och lyssnar är ett bevis på det. Bilden är både rolig och samtidigt berättande om åldern som vi alla drabbas av varken vi vill eller inte . Kan man kombinera humor med en smula allvar som här blir det bra,
Bengt
Svar från Nisse Larsson 2015-12-09 12:33
Kanske den här bilden ger lie foto underhållning. Den dög i varje fall inte i FS Galleri för ett tag sen. Som många av mina bästa gatufoton.
bassa 2015-12-09 13:14
Hej igen. Av någon märklig anledning, så anses det nog lite oseriöst i Fs Galleri och Gatufotopoolen om bilden får oss att le. Sådant får man ha överseende med, många är utpräglat amatörer och vill hellre påvisa sin kunskap snacka beskärning och komposition och analysera bilden.

Typ Ex. . När jag ser den här personen som går ut ur bild, tänker jag. Vart är han på väg? Du har lyckats få hans min i absolut rätt ögonblick, mina tankar går till Har det hänt något? eller grubblar han på något vi aldrig får veta?. Hans gång som du fångat i steget förstärker bildens dynamik En bild jag återkommer till med spänning. Kanske att hans uttryck skulle förstärkas ytterligare om du beskar bilden två mm till höger för att bryta centreringen., och samtidigt fick med tre mm till vänster (saknar lite av skuggan), om det finns att ta av. Jag kan tä'nka mig att det kanske finns ett störande moment där. annars en väldigt spännande bild. Som jag absolut vill veta mer om. Ungefär så kan det låta .
/ Bengt
Svar från Nisse Larsson 2015-12-09 13:34
Har också drabbats av såna där märkliga kommentarer. Kanske såna typer också står för bedömningarna i FS Galleri. Kanske förklarar varför bildurvalet ger ett stereotypt intryck och sällan är spännande.
bassa 2015-12-09 13:36
Det är säkert så
/ Bengt
Helt klart är det många som gillar se på bilder vid olika visningar som du måste ha märkt.
Jag som haft så många diabildvisningar vet bildens betydelse för breda massan. Vilken
glädje det går ge de som är betraktare.
Det beror vad du vill få ut av ditt fotograferande för du är ju proffs.
Att glädja många eller glädja få här på FS där många tror de begriper så mycket
så vet de inte de enklast kompositionsregler.
En del tror triangelkomposition är en triangel har varit med om det.
Gyllene snittet får de nu för tiden gratis genom tre x tre när de beskär.
Nästan i vart fall.
Ja du Nils-Erik det finns mycket att skriva om detta men jag slutar här.
Bilden ovan är så härligt svensk som det kan bli nu när även de som har
svårt att gå kan få lyssna på musik och har egen stol med sig.
Vad kan bli bättre en tragikomisk bild som dessutom är så bra fångad.

Ha en fin fredagskväll och fortsätt glädja många med dina gatubilder.
Gun-Inger
Svar från Nisse Larsson 2015-12-13 07:45
Tack för intressanta reflektioner Gun-Inger. Visst är det kul att visa bilder även om det finns vissa förståsigpåare som kan vara irriterande.