Gatufotograf

En dålig gatufotograf

Gatufotografi är dokumentära beskrivningar av människor i stadsmiljö. Motiven är inte arrangerade och personerna i bild är omedvetna om att de blir fotograferade.  Belysningen är naturligt ljus - kanske i undantagsfall en enkel blixt.

Det här teamet har hejdat en dam mitt i Götgatsbacken i Stockholm. Fotografen tar några bilder med stöd av två belysningsassistenter. Damen ler pliktskyldigast. Sen släpps hon vidare. Professionellt utfört kanske men absolut inte gatufoto.

Den här mannen gick plötsligt på knä på gatan framför mig. En hängiven och välklädd fotograf utan tvekan. Men en riktig gatufotograf använder inte stativ. Särskilt inte till så pass liten kamera. De flesta gatubilder  man tar är ju på känn från höften utan att kika i kameran

Inlagt 2017-10-31 08:51 | Läst 4089 ggr. | Permalink
Bra reflektioner och bilder, om 'gatufoto'..
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2017-10-31 09:58
Tack för kommentaren. Såna här funderingar får man ju när man ser andra fotografer.
Hej,
Men dina bilder är gatufoto.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2017-10-31 09:59
Tack Bob. Man försöker hålla stilen.
Är du säker på att fotografens avsikt var gatufoto?
Svar från Nisse Larsson 2017-10-31 10:03
Jag har inte påstått något om fotografens avsikter utan här finns bara egna reflektioner.
Man behöver inte fotografera från höften för att det ska vara gatufoto. Jag tycker det blir bättre komposition om man kollar i sökaren. Men var och en hittar sin metod och stil.
Svar från Nisse Larsson 2017-10-31 10:11
Om man ska gatufotande på avstånd kring en meter så gäller höftskott.
Jag håller helt med Magnus Fröderberg om invändningen mot höftskott. Helt missvisande det du skriver om höftskott. Jag tar i princip aldrig höftskott och tar ofta foton på en meters avstånd eller närmre, med ögat tryckt mot sökaren (om det finns en sån). Och apropå stativ, så är det helt säkert så att det är extremt ovanligt att gatufotografer använder sig av sådana, men att klassa någon som inte "en riktig gatufotograf" är väl inte korrekt? Det handlar väl om vilka resultaten blir?
Mvh
Fredrik
Svar från Nisse Larsson 2017-10-31 14:18
Tänk på fotovinkeln vid närskott. Den som är storvuxen fotar bara hårfästet på vanligt folk om kameran ska lyftas till ögat. Sen förlorar man tid då.
Frekeman 2017-10-31 15:12
Med mina 171 cm är jag knappast storvuxen men inte heller superkort. Huruvida det bara är hårfästen som fås med eller inte har väl allt att göra med hur kameran vinklas från ögonhöjd?Och just fotovinkeln är väl extra tydlig vid höftskott på nära håll? Ibland funkar det bra dock och jag är inte emot höftskott i princip. Dock, när jag läser "de flesta gatubilder man tar är ju på känn från höften utan att kika i kameran" som vore det något allmänt så blir jag nödgad att påtala att så inte alls är fallet.

Att man förlorar tid förstår jag inte vad du menar med? Den lilla flytten av kameran till ögat går snabbt med lite träning och det är sällan som man missar något på grund av det.