Gatufotograf

Vi måste dokumentera miljöer som snabbt förändras

När jag tittar på gatubilder som är bara några år gamla så upptäcker jag att att de visar miljöer som inte längre finns. I Stockholm går förändringen snabbt. I den här bilden ter sig Slussen som ett spöke från det förflutna.

Även små förändringar påverkar gatubilden. De här affischerna satt uppe länge i en klädesbutik invid Hötorget i Stockholm. Jag gillade raden porträttbilder utan något kommersiell stämpel. Nån vecka efter jag tagit bilden var butiken igenbommad. Det satt ett anslag om att Max Burger skulle öppna en restaurang här inom kort.

En betydelselös förändring kan tyckas. Men hamburgerrestauranger är så fruktansvärt fula. Genom sin kommersiellt aggressiva utformning förstör de hänsynslöst en stadsmiljö.

Det ser ut som om det är samma kille som promenerar raskt i förgrunden på båda bilderna.

Inlagt 2018-02-14 06:22 | Läst 3096 ggr. | Permalink
Stockholm är tacksamt på det viset. Det byggs och ändras hela tiden. I min hemstad fick Fotoklubben alltid reda på rivningar och byggplaner i förväg. Då ryckte gubbarna ut och dokumenterade =)
Svar från Nisse Larsson 2018-02-14 07:42
Fint samarbete med fotoklubben och kul för gubbarna!
Fina bilder och intressant text = bra blogg i mina ögon! Första bilden gillar jag skarpt. Och att det pågår en ständig förändring verkar uppenbart. Vad var det han skrev Strindberg, redan i slutet av 1800-talet - Här rivs för att få ljus och luft, här rivs för den nya esplanaden? Var det inte i Röda rummet kanske?/ Björn T
Svar från Nisse Larsson 2018-02-14 17:02
Man tackar. På Strindbergs tid förändrades nog Stockholm jättemycket.
Första bilden är ju verkligen en riktigt bra dokumentär bild! En kall vinterdag där dessutom.. Ser ut som du står just där 'Strömmingsvagnen' numera står.. Brukar gå dit lite då och då.. gissar att dom har mindre med kunder nu..
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2018-02-14 17:04
Ojdå - har Strömmingsvagnen flyttat bort till Kornhamnstorg nu. Den första bilden var från en riktigt kall dag i december.
ehrsa 2018-02-14 18:32
Ja, jag var där idag igen och åt en 'Strömmingsrulle'.. hur gott som helst! :-)
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2018-02-14 21:51
Gillar strömming också!
Första bilden är imponerande. Snygg som tusan!
Mvh
Fredrik
Svar från Nisse Larsson 2018-02-14 17:05
Tack så hjärtligt för berömmet - har aldrig sett Slussen så där annars!
Jag har dokumenterat hela mitt fotoliv och börjar nu skanna filmer från en tid som flytt.
Härom dagen fotograferade jag en vulk/bil/verkstad som revs några dagar senare. Där var en stor gammal skylt på gatan. Precis när jag skulle ta den tog batteriet slut. Jag gick dit igen en annan dag. Vad hade hänt. Skylten var borta låg kastad bland annat rivningsskräp.

Tänkte på en ryska guide som förklarade gör det omedelbart om där något ni vill...nästa dag kan det vara helt slut eller borta.
Har en känsla av att här på fotosidan gillas inte den sortens fotografi. Det är min känsla.
Hälsar
Gun-Inger
Svar från Nisse Larsson 2018-02-14 19:49
Härligt att leva i minnen så där. Den där skylten skulle du sparat!
Första bilden - fantastisk! /A
Svar från Nisse Larsson 2018-03-02 06:56
Tack så hjärtligt för det fina omdömet!