Gatufotograf

Hur kan skinka kosta 3000 kr/kg?

Den frågan ställde jag mig när jag besökte en butik i Barcelona. Grisarna måste vara dyra i Spanien. Eller kan det vara nåt annat? Ytterligare ett sätt att råna turister kanske? Jag har ju blivit drabbad av ett par rånförsök under besöket i stan.

Avstod skinkan. Det blev lite andra delikatesser som jag handlade från den här damen.

En rätt att testa kunde varit fårhuvud. Betydligt billigare som framgår av prislappen. Personer från Gotland kan gilla den här delikatessen.Där har man mängder med får och förstår att sätta värde på  alla delar på de här djuren.

Särskilt hjärnan och ögonen lär vara uppskattade.  Motstod frestelsen att pröva.

Inlagt 2018-06-05 07:43 | Läst 2611 ggr. | Permalink
Det e nog griskvaliten och sedan lagringen/hängning under ett antal år som gör skinkan så dyr! Å så att det inte finns så mycket av den sortens skinka! Och så e det många som vill ha den skinkan! :)
Mycket av konstiga maträtter härstammar nog från då det va knapert och man måste ta till vara på allt på djuret! Sedan har det levt kvar och blivit en delikatess för somliga! Vi har ju grisfötter och pölsa typ! :) Men det e väl en ganska billig mat i jämförelse! :)
/B
Svar från Nisse Larsson 2018-06-05 09:21
Du har nog rätt. Men jag tycker ändå att priset på sånt där gammalt kött är "svindyrt".
Benganbus 2018-06-05 10:47
Allt är en smaksak! ;)
/B
"Hamon Iberico" är bland det bästa jag vet i matväg och för det mesta så är smaken värd det höga priset! Men, 3 000 kr är nog för den allra dyraste? Det finns nog riktigt bra spansk skinka för mellan 1 000 - 1500 kr. Och på Lidl här i England kan man ibland köpa en hel spansk skinka på flera kilo för motsvarande 350 kr. Inte alls dum men inte lika bra som de dyrare förstås. Verkar finnas skinkor för alla plånböcker.
Mvh
Fredrik
Svar från Nisse Larsson 2018-06-05 15:14
Det fanns ju skinka i billigare prisklasser också. Kanske jag ska kolla hos Liedl här hemma om de har spansk prisvärd skinka. Tack för tipset.
Frekeman 2018-06-05 15:27
Lidl har den inte till försäljning för jämnan tyvärr. Du måste också skaffa dig en ställning att sätta fast den på. Och så en bra filékniv. Man har den i rumstemperatur så du måste smörja inte den med lite olivolja när du har skurit av den och täcka med nåt. Blivit rekommenderad en kökshandduk men tycker att det går allldeles utmärkt med hushållspapper av bättre kvalitet. Lycka till!
Svar från Nisse Larsson 2018-06-05 16:35
Ok. Det låter spännande. Ska följa dina råd. När jag är i Rom handlar jag alltid en stor skinkmacka till lunch och dricker vatten direkt från någon fontän. Skinkan från Italien har så många fina namn.
Anders F. Eriksson 2018-06-05 18:19
City Gross säljer också hela skinkor inklusive ställning för bra pris ibland. Det är förstås ingen Pata Negra, men är säkert helt ok ändå :)
Svar från Nisse Larsson 2018-06-05 18:58
Bra tips. City Gross öppnar till hösten en stor butik i grannskapet. Med skinkställning låter spännande.
Vad gäller dyr mat! Jag gillar inte skinka, men kaffe e Ok! :) Här e ett dyrt kaffe! Kopi luwak 6000:- kr kilot! (Det e palmmården som håller med plockningen av kaffebönorna, därför e det så dyrt)

Det finns även bra kaffeöl! Danska Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel 10,9%
Denna Imperial Stout är bryggd med en av världens dyraste kaffesorter,
det vietnamesiska ca phe chon-kaffet, som även här plockas av ett mårddjur!
Mården käkar kaffebönorna, men dom kommer ut hela! :)
/B
Svar från Nisse Larsson 2018-06-05 21:24
Mycket intressant - det där med en mård som äter bönor och skiter ut dom verkar fantastiskt. Förstår att ett sånt kaffe blir väldigt dyrt. Själv nöjer jag mig med vanligt pulverkaffe och oftast då som måltidsdryck.