Gatufotograf

Det har blivit många lejon i Stockolm

Alltfler betonglejon fyller gatorna i Stockholm. Anledningen är djupt tragisk. I vardagen är de populära viloplatser. Själv sitter jag ofta på ett lejon och pustar i värmen. Eller så kan de tjäna som utsiktsplatser för turister. De kan klättra upp på ryggen och få överblick - något som jag ännu inte prövat på.

Ungar gillar lejonen som lekställning att tumla runt på. 

Många av betonglejonen verkar lite väl småväxta för sitt syfte. Undrar om de klarar av att stoppa stora fordon? Eller hindra lite mindre fordon att sig fram vid sidan av för att orsaka skada.

 

Inlagt 2018-08-06 08:40 | Läst 1704 ggr. | Permalink
Fina bilder på några av stadens alla Lejon! Problemet är att det måste alltid finnas utrymme för en lastbil/brandbil att något så när snabbt kunna ta sig fram till en olycka eller brand, det gäller alla gatorna i stan.. En brandbil/stegbil och en lastbil är lika breda.. men man kan ju ställa lejonen så att fordonen ändå måste sick sacka sig fram så att farten inte kan bli så hög.. I regeringskvarteren finns ju de tjocka stolparna som hindrar all biltrafik, men dom är också 'bemannade' och kan 'fällas ner' av vakter som finns där dygnet runt.. Numera är ju också Fredsgatan avstängd för biltrafik, av säkerhetsskäl för regeringen och andra i de kvarteren. Det var ett sånt här 'litet' lejon (800 kg.) som fick stopp på lastbilen så att den körde in i Åhléns.. Troligen gick en styrled sönder rent mekaniskt, därför hamnade den i Åhléns annars kunde den ha fortsatt hela Drottninggatan bort..
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2018-08-06 17:48
Mycket att tänka på vid utplacering av betonglejon på gatorna i Stockholms centrum där mycket folk är i rörelse. Fredsgatan är ju besvärlig att undvara om har ärenden i den delen av stan. Du verkar ju ha koll på läget. Själv lämnar jag bilen hemma vid besöken här.
Fina bilder, speciellt den på den glade killen.
Vore säkert bättre med de pelare jag sett i andra länder. De som mekanisk kan sänkas ner och upp.
Såg nyligen i Kiev hur bra de fungerade, de som hade tillträde till området hade en sändare med sig och det gick så fort att de kom upp igen att om någon bil försökte sig på att följa efter hade de blivit hängande på en pelare. Tjocka var de också.
Då kan utryckningsfordon komma in om det behövs.
Svar från Nisse Larsson 2018-08-06 17:50
Det är kul att betonglejonen har flera anvädningsområden. Gillar deras trivsamma utseende. Tack för att du uppskattar mina bilder.
Första bilden gillas mycket. Riktingen pekas ut och alla utom det ena lejonet följer den.
/Janne