Gatufotograf

Jag och James Bond

Vissa gator i Stockholm är kantade av exklusiva uraffärer. Biblioteksgatan i Stockholm exempelvis. Ibland kan man inte låta bli och stanna till framför ett skyltfönster och betrakta grannlåten.

I den här skylten bärs ett Omegaur av James Bond. För  vem vill väl inte vara som James Bond - är väl tanken hos reklammakaren.

En fridsam man som jag själv hyser inga sådana önskningar. Mitt armbandsur blir nuförtiden mest liggande i en byrålåda. Istället får mobiltelefonen tjäna som kronometer. Den finns ju alltid till hands i fickan.

Det är märkligt att James Bond bär på en gammaldags mekanisk pryl som en klocka. Föråldrad teknik. Tacka vet jag Dick Tracy i barndomens serietidningar. Han kommunicerade med sitt högkvarter genom ett armbandsur med inbyggd telefon och bildskärm. Det var grejer det.

Kanske jag är mer som Dick Tracy med min mobil. Men vem kommer ihåg den actionhjälten idag?

Inlagt 2018-11-23 08:49 | Läst 1702 ggr. | Permalink
Bra bild! Handlaren själv ser lagom högtidlig ut när han greppar dyrgripen.
Jag tycker att det är lite förvånande med det stora klockutbudet - och det handlar inte alls bara om dyra klockor. Användningen har ju gått ner markant. Det ser man direkt om man kollar sommartid på tunnelbanan. Skälet är naturligtvis det som du anger - men personligen håller jag inte med. Det är lättare och snabbare att titta på armen, än att börja böka i fickan.
Svar från Nisse Larsson 2018-11-23 12:06
Visst är det lätt att kolla tiden på ett armbandsur. Jag besväras en del av armbandet som skaver och kliar på handleden. Mobilen funkar mer som det ålderdomliga fickuret.
Intressant betraktelse. Själv gillar jag att ha ett armbandsur, men det räcker med en vanlig japansk klocka som håller tiden bättre än en mekanisk.
Svar från Nisse Larsson 2018-11-23 14:10
Tack Magnus. Klockor fascinerar. De är nästan som små levande ting.
Lyckat gatufoto-selfie, N-E! Jag var väldigt förtjust i mekaniska, analoga armbandsur förr i tiden, men sedan jag skaffat , först mobiltelfon, och sedan smartphone, så tyckte jag de blev överflödiga, och gjorde mig av med dem. Men visst, som ett vackert "smycke" skulle säkert ett armbandsur fortfarande funka, för de är ju ganska vackra (oavsett om de är moderna japanska digitala eller gamla mekaniska och analoga). Men skulle jag ha ett, så skulle det säkert bara bli liggandes hemma för det mesta.
Svar från Nisse Larsson 2018-11-23 17:36
Tack för dina tankar. Har kvar en gammal mekanisk Omega efter min far. Den går perfekt när man drar upp den (som man måste göra varje kväll). Funderar på att köpa ett nytt armband och låta den komma till heders igen. Det skulle nog kännas fin på nåt sätt.
syntax 2018-11-23 17:45
Gör det Nils-Erik. Det objektiva talar för saken. Dels går det snabbare och smidigare att läsa av klockan på armen. Dels är den snabba läsbarheten så mycket bättre. Alla undersökningar av instrumenteringen i flygplanens cockpit slår fast att visarinstrument och stapelinstrument är helt överlägsna digitala siffror.
Det är kanske för att tillräckligt många människor vet och inser detta, som klockbranschen består?
Svar från Nisse Larsson 2018-11-23 19:52
Du har så rätt Peter i att tiden är så mycket lättare att avläsa på en klocka. Roligare att dessutom ha tillgång en vacker och tydlig urtavla på ett fint armbandsur. Men jag känner vid en viss pryltrötthet. Mobilen räcker. Ska testa fars gamla Omega en tid.