Gatufotograf

Olika bud om klimatet ute på stan

Promenerade genom Kungsträdgården igår. En pensionärsorganisation demonstrerade om klimathotet. Det fanns många skyltar och fanor med kärnfulla budskap.

"Don´t nuke the climate" verkade vara en förnuftig uppmaning. Om någon stat tänker atombomba klimatet så måste man givetvis säga till på skarpen.

Eller var det en apell att inte använda kärnkraft i framtiden. Om vi ska rädda  klimatet måste vi förlita oss på enbart vindkraft och solkraft. Fossila bränslen måste förbjudas.

Mestadels handlade skyltarna om att rädda klimatet.

Gudrun Schyman var huvudtalare vid eventet. Men hon ställde nog inte upp på budskapet från de här gubbarna om att klimathotet är ett påfund av FN för att göra om hela världsekonomin.

Vädret igår var härligt. Det verkar bli varmare om årstidernas cykliska förlopp återupprepas även under 2019.

Inlagt 2019-04-07 08:44 | Läst 971 ggr. | Permalink
Ja - det är tydligen några "klimatförnekare" som har vågat sticka upp sina skyltar på sista bilden (jmf. termen Gudsförnekare)... :-)
Ändå är det ju så, rent faktiskt, att klimathotet är det ojämförbart starkaste styrmedlet politikerna har fått händerna på under modern tid. Vilka drakoniska åtgärder som helst, vilka ekonomiska omfördelningar som helst, kan motiveras med "klimathotet". Bara den omständigheten bör föda en sund misstänksamhet.
Det är mycket 'tro' om detta med klimatförändringarna det är tråkigt, ungefär som nån slags religion, 'misstron' verkar också ha blivit en slags religion för många.. Vilken religion är egentligen bäst, någon som vet..? Det finns ju en del att välja mellan.. Bättre är nog att förlita sig på relevant aktuell modern forskning än att springa runt och 'tro' eller 'misstro'.. Eftersom ny forskning framkommer hela tiden så är det nog bra att hänga med i den och inte heller fastna i 'gammal' forskning.. livet är för kort för det!

I dagens DN finns den en artikel av Karin Bojs, den känns både 'ny' och intressant, dessutom är den ingen 'betalartikel'.. https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-nar-jorden-var-som-en-stor-snoboll/
Hälsn!
syntax 2019-04-07 12:49
Så enkelt går det inte Jan. Du har ju din religion – det som du kallar: ”...att förlita sig på relevant aktuell modern forskning”.
När jag var ung trodde jag likadant. Sedan under resans gång fann jag att en stor del av ” relevant aktuell modern forskning” är korrupt. Det beror i huvudsak på två saker. Det första är att forskaren måste rätta in sig i det opportuna – annars blir det inga anslag. Istället blir det utfrysning och spolierad karriär.
Det andra är att forskning i dag är en marknad. Som på alla marknader uppträder det köpare och säljare. Har du någon gång hört talas om en säljare på en marknad som inte försöker gå köparen tillhanda så mycket som någonsin möjligt? Naturligtvis inte. Forskaren väger in detta i själva grundförutsättningarna för forskningsprojektet, och han drar sedan ut resultatets marginaler In Absurdum, allt för att gå köparen tillhanda.
Moderna forskningsresultat måste därför betraktas med stor misstänksamhet. Varje sak måste bedömas för sig – och nagelfaras med traditionell vetenskapliga kritik.

Karin Bojs i DN är inte känd för sin vetenskapliga integritet. Jag tror mig kunna, utifrån gängse vetenskapliga grundkriterier, utföra lustmord på de artiklar hon sjösätter. Texten i din länk klarar inte enklaste argumentationsanalys. Den stödjer inte det som författaren påstår att den skall stödja. Bland annat har Bojs ”glömt bort” att ingen temperaturhöjning har uppmätts de senast 15 åren vid faktiska mätningar (på de fasta mätstationerna alltså, samt satellit och ballong).