Gatufotograf

Alla spelar dataspel idag och inga schack

Alla verkar spela dataspel idag. Från ungdomar, som spelar våldsamma krigsspel, till gamla tanter, som lägger patiens på mobilen.

Vi som är lite äldre ägnade oss mycket åt spel i vår ungdom. Men de var givetvis av manuellt slag. På den tiden var schack stort och populärt.

Själv var jag en ganska duktig spelare. Mitt första jobb var som vårdare på ett mentalsjukhus. Där tillbringade jag en stor del av arbetsdagen åt att spela schack med patienterna. På begäran av verksamhetschefen faktisk.

Mannen i den schackrutiga kostymen var utan tvekan en schackmästare. På anslaget bredvid bordet erbjöd han hundra kronor till den som kunde besegra honom. Och han frågade mig om jag ville utmana - men jag avböjde skyggt.  Ringrostig har jag nog glömt det mesta idag.

Det var en kul grej för att popularisera spelet kanske.

Manen bärande ballonger i plastsäckar har inget alls med schack att skaffa. Han gick bara förbi av en händelse. Det händer alltid en massa på Plattan.

Tror inte att schackspelet kommer att bli populärt igen. Återväxten bland spelare är för liten. Men tiderna kan förändras.

Upptäckte schackmästaren ovanifrån när han dukade upp sina pjäser på brädet. Var tvungen att gå ned på Plattan och kolla in läget.

 

Inlagt 2019-04-14 09:07 | Läst 1836 ggr. | Permalink
Schack klara sig nog - som det har gjort i alla tider. Speciellt om/när någon drar ur sladden och alla skärmar visar svart.
Svar från Nisse Larsson 2019-04-14 10:40
Hoppas innerligt att schack håller sin ställning i framtiden. Spelet är oslagbart.
En fin situationsbild .Typisk N-E bild.
Ha det bra.
/Bengt H.
Svar från Nisse Larsson 2019-04-14 10:42
Tack Bengt - trodde att du skulle komma strax efter och ta dina bilder sin när vi fotade skategrabbarna på Plattan,
Hej Nils-Erik.
Det är också många år sedan jag spelade schack. Det var det första spelet jag fick på datorn 1992. Jag tror inte att spelet är dött. Idag spelas den över webben i stor stil, här är en länk till en "community" med över 25 miljoner medlemmar !!! Det är selvfølglig inte samma sak som att sitta mitt emot varandra. Trevlig fångad situation.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK.
https://www.chess.com/da
Svar från Nisse Larsson 2019-04-14 15:48
Inte samma känsla att spela schack på nätet eller på ett datorprogram. Har försökt med tröttnat. På den tiden jag spelade var det personliga mötet i spelet och snacket med andra lite av drivkraften. Ska kolla den där den där hemsidan. Tack för tipset!