Gatufotograf

Tvivelaktig glass i storstan

Stockholm är främsta sommarstaden i landet. Knökfullt på gator och torg med turister. Man hittar inte ens nån ledig plats på en parkbänk. Upptaget överallt,

Jag vill skriva om nåt somrigt. Varför inte om glass.

En bild utanför glassbaren Stikki Nikki på Drottninggatan. Populärt ställe med kö långt ut på gatan. Det här företaget har med tiden växt till ett glassimperium med barer över hela Stockholm.

Man säljer dock s k "veganglass". Kanske god. Helt utan animaliska produkter som grädde och glass. Så jag vägrar köpa den.

En riktig glass ska givetvis innehålla grädde och ägg. Lagar gärna glass själv men med dessa råvaror. Går jag på glassbar ska det givetvis vara äkta gräddglass och helst italiensk sådan.

Egentligen skulle publicera en annan bild från Stikki Nikki. Det blev istället den här. Sovande person i förgrunden framför glassätande turister. Men vill ju skildra högsommarvärmen. Och upptagna parkbänkar.

 

Inlagt 2019-06-30 18:31 | Läst 2239 ggr. | Permalink
Minns du den Italienska glassbaren med hemgjord glass gjord på riktiga råvaror som låg i början på Götgatsbacken på vänster sida sett från Medborgarplatsen (ungefär där en av 'Stikki Nikki' försäljarna ligger nu), den fanns där i slutet på 70-talet, sen dog den äldre mannen som gjorde glassen, och dottern hans höll liv i det hela nått år, men sen försvann det hela.. Den glassen var så god att jag kan fortfarande fantisera fram den grundsmaken, och det var äggula som var den stor basen i den glassen.. Jag har ännu 40 år senare inte någon gång ätit en glass som varit lika god som den Italienarens glass.. tyvärr! Jag har heller inte varit i Italien, kanske den finns där..
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2019-06-30 19:20
Tyvärr har jag missat den där glassbaren i Götgatsbacken. Synd. Haft förmånen att besöka Italien däremot. Och ätit riktigt god glass därnere. Äggula ja - glass kräver riktiga ingridienser.
Benganbus 2019-06-30 19:37
Kommer ihåg! :) Tror glassbaren hette Venezia i Götgatsbacken!
/B
ehrsa 2019-06-30 19:43
Tack Bengt! Jag tror absolut att du har rätt! Deras glass var helt magisk.. Har en tidigare arbetskamrat som också var där titt som tätt, han säger likadant.. vi var inte arbetskamrater då när 'Venezia' fanns.. Kul!
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2019-06-30 19:47
Det finns en glassbar som heter La Venezia på Västgötagatan på Söder. Nåt samband? Dom har god glass i alla fall.
ehrsa 2019-06-30 21:14
Tack för info, måste testas.. :-) Vet att när den gamla Italienaren dog så flyttades också 'Venezia' (tack! Bengt) längre söderut på Götgatan, den hamnade på hörnet Götgatan/Åsögatan samma kvarter som Gröne Jägaren, där fortsatte man med glasstillverkning ett tag, men den smakade inte längre som när den äldre mannen gjorde sin glass.. och senare så försvann den glasstillverkningen efter en kortare tid.. tror den gamle Italienaren tog med sig kunskapen i graven.. men jag ska kolla den på Västgötagatan, för den 'ordinarie' Venezia glassen liknar ingen annan, den skulle jag känna igen på 1/100 sek. om jag fick den på tungan.. :-)
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2019-06-30 22:27
Glass är inte svårt att göra tror jag. Hemligheten är att inte snåla på kvaliteten när det gäller ingridienser.
ehrsa 2019-08-06 12:07
Jag provade glassen på 'La Venezia' på Västgötagatan igår, men tyvärr.. den var inte ens i närheten av 'Venezia' glassen på Götgatan för 40 år sen.. även om den smakade bra. Den glass som har kommit närmast i smak och som ändå är god, är 'Stockholms Glasshus', dom har försäljning vid Tessinparken nära Valhallavägen, och på Birkagatan i Vasastan. Dom har troligen funnits i 30 år nu, men.. de är ändå inte lika bra som 'Venezia' glassen på Götgatan var..
Hälsn!
Tänk om du missar något, tänk om den veganska glassen är alldeles underbar...
Svar från Nisse Larsson 2019-07-01 17:32
Den kan kanske smaka bra. Men den består bara av mosade bär eller frukter som blivit frysta.
Ingen grädde och inga äggulor. Sånt måste finnas om det ska passa mig.
x-country 2019-07-02 00:16
Och du är nog inne på något, det är väl dessa ingredienser som gör det till glass. Frysta bär och frukt kallas väl sorbet.
Fin bild, N-E! Den visar kontrasterna i samhället. Det glassätandes sällskapet verkar inte vara medvetna om kvinnan som ligger och sover på samma bänk, och vice versa.
Svar från Nisse Larsson 2019-07-02 18:40
Tack för uppskattningen. Den här bänkmodellen har nyligen dykt upp i Stockholm. De är stora och rymliga och kommer säkert främja gatufotot.