Gatufotograf

Kan man verkligen åka på kvinnocykel?

Jag har en gammal cykel stående i källaren. Jättefin. Massor med växlar. Bromsar fram och bak. Men krånglig att ta sig fram på. Därför får den bli stående.

Vänner har sagt åt mig. "Köp en bastant damcykel istället. Den är trygg att cykla på".

Man blir tveksam till ett sånt förslag. Känns helt fel.

Men å andra sidan - jag har noterat att en hel del män kör runt på damcyklar. Eller har dom bara lånat den av sin fru. Ja, varför är det skillnad mellan herr- och damcyklar?

Bilden är från Alva Myrdals gatan i Eskilstuna. La in rejäl vinjettering för att få lite dramatik kring frågan att skaffa en damcykel.

Inlagt 2020-08-27 12:55 | Läst 1502 ggr. | Permalink
Låter som en bra idé med damcykel även om man sällan har kjol.. det är väl därför damcyklar ser ut som dom gör..Tror dom är bra även för den som har byxor och är lite stel i kroppen.. Har själv en 25 år gammal mountainbike där stelheten gör sig lite påmind varje gång.. det blir nog en 'damcykel' nästa gång, om det blir aktuellt med ny cykel..
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2020-08-27 15:15
Min är mountinbike är ungefär lika gammal. Känns lite otymplig idag. Skulle va kul och trampa runt på nåt. Då finns det ju det där med damcykel.
Hej NIls-Erik.
Du kan enkelt göra det. Det finns en TV-spot i DK för tillfället, där det görs uppmärksamma på problemet med att lätt kunna komma på och av. Den visar en äldre man som ser undrarende på en annan äldre man när han lätt, elegant och säkert går av cykeln.
Köp bara :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik, som för länge sedan har gått av cykeln :-)
Svar från Nisse Larsson 2020-08-27 15:17
I Danmark är ju cyklandet populärt. Finns fortfarande såna där stora svarta damcyklar kvar med nät på bakhjulet för att skydda det mot kjoltyget?
Erik Madsen 2020-08-27 18:35
Hej igen - nej man ser inte många av dem längre - det kune vara av nostalgiska skäl. Idag bär kvinnorna / flickorna antingen mycket korta klänningar eller byxor :-) Så de behövs inte längre.
Vänliga hälsningar. Erik.
Svar från Nisse Larsson 2020-08-27 20:16
Tråkigt med nya tider - danskor ska ju ha granna blusar och stora kjolar. /NEL
Ja, en skillnad är väl om kedjan går av i uppförsbacke får man väldigt ont om man har herrcykel. /Gunnar S
Svar från Nisse Larsson 2020-08-27 20:15
Uhja - det där gör mycket mycket ont/NEL
Damcykel e gjord för kjol/klänning typ! Lättare att cykla med kjol/klänning alltså! Men damcykelmodellen e ofta tyngre och litet svajig! En herram e den styvaste och ofta lättaste konstruktionen!
Så det e bara å välja! :)
/B
Svar från Nisse Larsson 2020-08-27 20:14
Tack för upplysningen. Det är mycket att tänka på när man ska göra stora val. Men sällan använder jag kjoltyg i alla fall. /NEL
Jag har köpt en damcykel och är väldigt nöjd. Den är lätt att gå av och på men inte riktigt så stabil som en herrcykel. Hälsningar Mats
Svar från Nisse Larsson 2020-08-28 14:30
Kul att damcykeln funkar bra för dig. Men jag väger runt 100 kg (tyvärr) och kanske behöver en extra stabil cykel. /NEL