Gatufotograf

Är fredsrörelsen död?

Ibland ser jag den här mannen promenera på stan. Alltid samma klädsel. En intressant man, har jag tänkt. För några dagar sedan kom jag åt att ta en bild. Upptäckte att på hans t-shirt stod "Svenska Freds".  Han verkar på något sätt demonstrera för den gamla fredsrörelsen. Lite på egen hand.

Under kalla krigets dagar hörde man ofta talas om Svenska Freds. Fredsfrågor var då viktiga och engagerade många.  Idag är det klimatfrågor som fångar människors intresse.

Då var var man rädd för kärnvapenkatastrofen. Numera gäller rädslan klimatkatastrofen.  

Vad kommer härnäst? Pandemikatastrofen. Den har drabbat oss redan. 

Inlagt 2020-10-27 07:12 | Läst 1393 ggr. | Permalink
Ja, så länge det finns kärnvapenarsenaler så och konflikter är det gott om...
😁
Svar från Nisse Larsson 2020-10-27 07:45
Risken för kärnvapenkrig har nog ökat med åren. Gott om vapen och fler länder har tillgång till dem. - Hälsningar NL
Hej,
Några lever kvar i kampen då.
Några har nog gett upp kampen.
Idag finns bara nätet.
Ha det väl
Bob
Svar från Nisse Larsson 2020-10-27 16:11
Svenska Freds är nog ingen ungdomsorganisation längre. Han träffar nog mest jämnåriga där. Hälsningar NL
Vem hinner demonstrera när man ska smessa kompisar, och hänga med alla tävlingar på tv.
Fin bild på Gubben.
/ Bengt H.
Svar från Nisse Larsson 2020-10-27 16:13
Tack Bengt. Gubben verkar intressant. Kanske man kan få nåt snack nån gång med honom. Några bilder och en kortintervju för bloggen. Hälsningar NL
Jag skulle säga att kampen idag, som så länge, rör människors lika värde, inspirerat av den amerikanska Black Lives Matter-rörelsen.
syntax 2020-10-27 13:40
Människor föds olika med olika intelligensförutsättningar och andra fysiska och mentala förutsättningar här i livet, dom når olika långt - liksom dom har olika tur respektive otur här i livet. Utfallet blir väldigt olika för olika människor.
I vilken bemärkelse har människor lika värde? Är det frågan om någon slags metafysisk dimension? Likhet inför lagen? I så fall är det nog så att White Lives Matter lika mycket som Black Lives Matter.
MattiasL 2020-10-27 15:39
Just i det här fallet handlar det i en akut mening om likhet inför lagen. Ber om ursäkt att jag styr över lite till situationen i USA, men det är ändå där det började. Där är det 2,8 gånger mer sannolikt att dödas av polis om man är svart än vit. Men det går förstås djupare än så, med strukturella skillnader som har lett till att människor med olika etnisk bakgrund har olika lätt i livet. Ett tydligt exempel ackumulera förmögenhet – i USA pratar vi om en skillnad 1:10 mellan vita och afroamerikaner. Att förutsättningarna skulle ha med intelligens att göra känns väl... aningen tveksamt.

Kan rekommendera Washington Posts podcast om George Floyds liv, som tar upp många av de här sakerna.
https://podcasts.apple.com/se/podcast/post-reports/id1444873564?l=en&i=1000495019158
syntax 2020-10-27 19:06
Nja...
Begreppet "människors lika värde" är en princip, en övergripande norm - somliga slår sig för bröstet och menar att det är deras värdegrund. Det är inte något som gäller "i det här fallet" eller "i det där fallet". Övergripande principer gäller alltid - eller inte alls.
Du menar att kampen för människors lika värde gäller i dag - och har alltså ersatt tidigare kampobjekt, som exempelvis kampen för fred. Då står frågan fortfarande öppen: Vad mens egentligen med "människors lika värde"?
MattiasL 2020-10-27 19:43
Det är väl inget som har ersatts, men just nu är den frågan mer i fokus, kan man väl säga.

Kanske lite svårt att kräva en entydig och vattentät definition på vad man strävar efter, men likhet inför lagen som du själv föreslår ligger som sagt rätt nära i det här fallet.

Kärnan i min kommentar är dock ett svar på tanken att folk sitter hemma och trycker över nätet. Folk har varit ute på gatorna och protesterat mer än på länge, menar jag.
Fredsrörelsen borde vara allt annat än död. Krigshotet mot oss alla, vår välfärd, och våra liv kvarstår som tidigare. Det är bara det att vi ständigt byter fokus, som ett mode ungefär - och då är det som tidigare var så viktigt och engagerande, på något vis borta.
Ställen man sig cynisk kan man se det som ett slags intellektuellt taskspeleri - eller som Ingmar Bergman brukade säga: Folk springer omkring och bullrar och gör sig till.

Bra bild på den gamle kämpen!
Svar från Nisse Larsson 2020-10-27 16:21
Tack Peter. Finns en kamp mellan olika organisationer om platsen i media. Den med största plånboken vinner. Hälsningar NL
Hej Nils-Erik.
Det är några härliga typer som visas idag här på bloggarna.
Vissa T-shirts blir kanske också samlarobjekt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.