Gatufotograf

Är handsprit viktigt?

Är handsprit så viktigt? Räcker det inte att tvätta händer och ansikte ordentligt när man kommer hem från stan. Något som jag själv alltid har gjort. Grundläggande hygien liksom. Oavsett om det råder pandemi eller ej. 

Såna här behållare med handsprit står överallt uppställda. Men jag brukar inte använda dem. Väldigt kladdigt och onödigt känns det som. 

Jag satt på en bänk vid ingången till en köpgalleria när jag tog bilden ovan. Dåligt ljus visserligen men bilden beskriver närgånget ett pensionärspar som nyttjar faciliteten. 

Inget munskydd bär de i alla fall. 

De här gubbarna brydde sig inte om handspriten när de tågade in på gallerian för att käka lunch. 

Inlagt 2022-01-28 08:15 | Läst 625 ggr. | Permalink
Det är omtanke om medmänniskor det handlar om! Du bär smitta på dina händer som kan smitta andra.
Svar från Nisse Larsson 2022-01-28 08:52
Du beskriver en smittväg som knappt finns. Men det är aldrig fel att vara hygienisk. Hälsar NL
Tanken e nog då man inte har tillgång till handtvätt, då kan spriten vara ett bra alternativ! Jag har en litet handspritplaska i ryggan! :) Jag tror även att de flesta inte skulle kunna klara att ha ett jobb som smittspårare, det e nog därför som det ser ut som det gör! ;)

Men nu börjar vi nog närma oss en läge då nästan alla har haft Corona på något sätt, och vården verkar snart även få tid för de "vanliga" sjuka och gamla!
Fast med litet mer hjälp från oss utanför vården, så skulle vården ha kunnat avlastats fortare!
/B
Svar från Nisse Larsson 2022-01-28 10:30
Bra hygienregler är väl alltid viktigt. Föredrar tvål och vatten efter en vända ute bland folk. För skojs skull testar jag ibland lite olika modeller på för handsprit på stan. Hälsar NL
Sven Blomquist 2022-01-28 17:00
Numera har vi alla vår egen expert. Det finns experter som kan bekräfta alla varianter av tro och tyckande. Det är märkligt att experterna kallas för vetenskapliga...
Svar från Nisse Larsson 2022-01-28 18:25
I de flesta vetenskapliga frågor är forskarvärlden delad. Det är genom diskussion utvecklingen går framåt. Bara i klimatfrågor är vetenskapsvärlden ense till 99 % - säger i varje fall tidningar och politiker. Hälsar NL
Hej Nils-Erik.
Det är en svår fråga att svara på för "vanliga" människor när "experterna" inte är enige. Jag tror dock att det kommer att finnas några som kommer att fortsätta med det – speciellt som Bengt skriver, när det inte finns handfat och vatten att tillgå. Det blir nog mest målgruppen som du visar på första bilden.
Jag såg en demonstration i hand-tvätt, där det visade sig att ett stort antal personer inte fick alla fingrar med- speciellt vänster tumme hade spår av bakterier på sig !
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Nisse Larsson 2022-01-28 15:54
Hejsan Erik. I min ungdom jobbade jag ett tag inom sjukvården. Där såg jag hur professionellt folk gjorde vid handrengöring. Vanligt folks tvättande och skvättande har nog ingen större verkan. Mer än av kosmetiskt slag. Tänker jag. Dom två pensionärerna på bild som snabbt tog en smula sprittvätt på händerna blev knappast rena alls. Hälsar NL
Nils Bergqvist 2022-01-28 22:05
Men virus de eventuellt hade på händerna dog säkert.
Handsprit är ju bra både när nan går in och ut ur affärer/restauranger etc. Du slipper in och tvätta dig på en toa där du kan få smitta på dig. Dom där spriten kommer ut automatiskt är bäst. Att tvätta sig både när man lämnar hemmet och kommer hem är lika viktigt, tvål och varmat vatten duger fint. Handspriten gör att smitta man ev fått på händer inte sprids vidare till andra och att smitta man ev fått på händerna när man tagit i räcken eller vad som helst når en själv när man tar sig för näsan eller gnuggar ögonen t.ex. Så visst har den gjort stor nytta.