Gatufotograf

Upphovsrätt och sånt!

Igår kom jag bakom den här mannen i en butik. Ett manipulerat tryck av världens kändaste målning som underlag.  Kul men hur är det med upphovsrätten idag. Leonardo har väl varit död 500 år. Så vare sig konstnären eller efterlevande har några anspråk att komma med. 

Ibland gör jag besök på museer och ser jättefina konstverk av nu levande konstnärer. Givetvis tar jag en bild för privat bruk. Men vågar inte publicera bilden i ett blogginlägg. Det råder ju upphovsrätt i sjuttio år har jag läst. Synd egentligen. Men det är väl så lagstiftningen är utformad. Bildskapare ska leva på sitt jobb. Det vill man inte inkräkta på.

Själv hade jag nog valt texten - Blind Beauty - på bilden ovan. Fast med en känd målning av en mansperson på framsidan av en t-shirt. Vet inte bara vem. 

Inlagt 2022-02-22 07:20 | Läst 583 ggr. | Permalink
Hej Nils-Erik.
Det er et meget godt spørgsmål.
I Dk er der en sag om vores "lille havfrue", hvor de var nogen, der havde givet hende munskydd på.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Nisse Larsson 2022-02-22 16:08
Tack för kommentaren. Hade dom placerat skyddet över munnen eller rumpan? Hälsar NL
Upphovsrätten behöver ju inte betyda att du inte får publicera avbildningar, utan begränsar i huvudsak ekonomisk nytta av andras verk. Bland de konflikter som fått utrymme senaste åren är bland annat upphovsrättskonflikten som slog ned på Wikimedias, Wikipedias paraplyorganisation, publicerade avbildningar av kända och offentliga verk. Vad jag minns konflikten handlade den just om att Wikimedia ansågs dra ekonomisk fördel av den systematiska publicering av kända verk, på ett sätt (om än kontraintuitivt och juridiskt torrt tolkat) inte var förenligt med upphovsrätten.

Jag hade inte varit orolig över att återpublicera avbildningar av kända verk. Inom ett blogg- eller konstkritiskt sammanhang finns det också ett behov av att visa bilden för att diskutera den. Att du visar ett foto av en bild som finns på ett museum påverkar ju inte konstnären - som redan fått betalt - och museet tror jag svårligen surar över Internet-trafik som i effekt sprider ordet om vad de har att visa upp.
Svar från Nisse Larsson 2022-02-22 16:05
Tack för en intressant och klargörande kommentar. Jag hoppas att det är som du skriver. Mina egna tankar har gått i samma banor. Samtidigt är man lite osäker och avstår följaktligen. Det handlar ju definitivt inte om att tjäna pengar på vad någon annan har skapat. Bara att nyfiket kommentera och lyfta fram. Ska söka mer kunskap och prata med någon på konstmuseet här hemma. Hälsar NL
Fredrikpersson 2022-02-22 20:29
Jag har ofta velat publicera upphovsrättsligt skyddade verk för att kommentera dem konstkritiskt eller på annat icke-kommersiellt sätt här i bloggen.

Jag tycker iofs att det finns en hel del bra argument för att upphovspersonen borde tåla en sådan publicering under vissa omständigheter, men det är tydligt, i motsats till vad Mikael påstår, att en sådan publicering på FS blogg är ett brott mot upphovsrätten. Och precis som uttrycks i den här bloggen så är det dubbelt. Upphovsrätten är viktig för konstnärers (inkl. fotografers) försörjning.

F.