Gatufotograf

Gamla pocketböcker är som begagnat dasspapper

En bister sanning för litteraturen. I loppisaffärer ligger högar av pocketböcker en tid. Sen skickas de till tippen. Kanske någon bok går att sälja för 20 spänn.  Pocketböcker läses ju bara en gång. Sen är de förbrukade. Ungefär som dasspapper. 

Bilden ovan är vid ingången till Stadsmissionens loppis i Gamla Stan. Trevlig exponering.

Om boken är stor och har hårda pärmar så är väl chanserna lite bättre att de går att sälja. Särskilt om ämnet är konst eller botanik. För att inte tala om första utgåvor av kända författare som säljs för fantasibelopp.

Den här mannen satt tyst och läste i en rejäl bok under mitt besök. Medan hans fru otåligt irrade runt i butiken. Varför köpte hon inte den åt honom?

Sannolikt en datanörd som spanade bland dataspelen. Sånt kan också vara värdefullt eller bara intressant.

Tavla på fager dam som läser en rejäl bok ute i naturen. När jag fotat den här bilden blev jag nästan knuffad åt sidan av en turist som girigt bar iväg den kassan. Kanske ett fynd för 200 spänn. För samma belopp hade han fått tio pocketböcker.

Intressanta "hard back" volymer på prydlig hylla. Några med en "dust jacket" i gott skick. Som kanske väntar på en samlare eller läsare.

Inlagt 2022-04-28 08:11 | Läst 482 ggr. | Permalink
Hej,
Finstämt reportage från en kulturinstitution. Man kan känna lukten och stämningen.
Ha det väl
Bob
Svar från Nisse Larsson 2022-04-28 16:21
Hej. Stadsmissionen gillas. Väl upplysta lokaler ger hyfsat fotoljus. Hälsar NL
En tid som man har passerat. Jag var ofta i antikvariat, redan som 10 åring upp till en 55, men därefter har det digitala taget över nu är det digitala tidskrifter, ljudböcker mm och pappret minskar mer o mer. Om man ser till skönlitteratur så läste man varken pocket eller inbundet mer än en gång, men köper jag något nu så är det facklitteratur, de kan ifs också vara med mjuka pärmar, men de kallas nog inte pocket för det. Man saknar dock dessa ställen, det var alltid spännande vad man kunde hitta i gömmorna
Svar från Nisse Larsson 2022-04-28 16:24
Hej. Alltid kul att gå på antikvariat på jakt efter fynd. Finns så mycket spännande på nätet som konkurrerar. Har rensat ut rätt mycket i bokhyllorna idag. Hälsar NL
Som lackerare på 70 och 80 talet så förbrukades mängder med kiosklitteratur typ vilda västern och deckare i väntetiderna mellan arbetspassen. Nu läses det inga böcker längre..
HaD/Gunte..
Svar från Nisse Larsson 2022-04-28 16:27
Hej Deckare och vilda västern gav bra underhållning. Idag hade du surfat på nätet med din mobil mellan jobben. Böcker behövs inte längre som du säger. Hälsar NL
Hej NL - fin reportage.
När vi hade stuga tog jag upp pocketböckerna. När de var några år gamla, kunde de läsas en gång till – speciellt eftersom vi inte hade någon tv i huset.
Med många vänliga hälsningar från Erik.