Gatufotograf

Spanska Trappan med en Leica

I gömmorna fann jag bilder på Spanska Trappan m m i Rom tagna med min Leica M4 på 70-talet. Glömda men premiärvisas nu äntligen.  Den fina platsen var och är ett hängställe för turister. Fast dom såg lite annorlunda för några decennier sedan.

Först en bild tagen en tidig förmiddag bara med morronpigga japaner. En typisk vykortsbild.

 

 Spanska Trappan en morgon

Så här var man rätt klädd. Tighta men utsvängda jeans och allt det andra. Så var modet. På den tiden skrev alla brev till varandra förresten. Inga mobiler.

 Snälla mamma - Skicka mer pengar

En bild på fontänen eller fotbadet där trötta turister kunde vila och svalka sina fötter. Man kan skymta en del fina kameror bland turisterna.

 

Nedre delen av Spanska Trappan

Fann kikaren intressant men retade mig på att alla gömde sig bakom denna. Bara en obekant turist i förgrunden. Men det få duga.

 

Möjlighet att blicka ut över Rom

Långt utslaget hår var det som gällde för båda könen. Enkla lädersandaler. I värmen bar tjejjerna ofta kort-kort. Enkelhet som rådde. En del italienskor däremot körde med märkliga håruppsättningar, konstiga sandaler och mycket annat. Men snygga killar intresserade sig ändå. Eller kanske just därför.

 Att vara rätt klädd

Så här såg vanliga italienare ut. Ett bröllopssällskap. Mer ordinär klädsel.Små flickor och pojkar näpna.

 

Bröllopsgäster

Tänkte fota brudparet också när dom kom i sin svarta Merzedes. Ovälkomnades av stora killar i svarta kostymer och solglasögon. Lyckades ta en bild i alla fall. Bruden var ung och vacker men knappast brudgummen.

Brudparet har anlänt

Mera bilder kommer framöver. Kanske nåt om Fontana di Trevi. Ett annat poppis turisthäng. Eller kanske från några andra platser.

Inlagt 2011-05-05 08:55 | Läst 6998 ggr. | Permalink
Här har du en riktig guldgruva Nils-Erik. Gillar alla bilderna men den andra och kvinnan och mannen på bänken är mina favoriter. Borde du inte sätta samman bilderna från Rom till en bok?
Svar från Nisse Larsson 2011-05-05 14:03
Bok blir det nog aldrig. Bara publicering i denna blogg. Ett stort steg för mig. Men jag uppskattar verkligen dina uppmuntrande tillrop. Scanning är verkligen tråkigt. - Nilserik
Okej, du var turist bland många andra turister, åtminstone vid Spanska Trappan. Men jag slås ändå av att det var mycket mindre misstänksamma, nästan ogilland blickar mot gatufotografen förr. Eller är det för att jag vill att det ska vara så? Eller är det fortfarande så - nån annan stans? Visst, du är iakttagen i bild 2 - men inte av förgrundsfiguren! Han har fullt upp med att rekvirerar mera pengar. Och paret på bänken. Helt obekymrade. Härligt!
Ja, sen slutar det visserligen med ett ovälkomnande av stora killar i solglasögon. Påstår du i alla fall. Men ändå! Det VAR bättre förr.
När kommer det mer? ,-)
/tim
PS.
Jag håller INTE med om att scanning verkligen är tråkigt. Det är ett hantverk i hantverket, en hobby i hobbyn, vad du vill. Ta och sätt på musik du gillar och lyssna helst i hörlurar ska du se! Dom bilderna kommer du alltid att förknippa med den musiken - och tvärtom.
/tim
Svar från Nisse Larsson 2011-05-06 09:25
Kanske berodde på att jag var ung, blyg och försedd med liten kamera som jag smög med. Numera är jag försedd med en stor, ful kamera. Rätt framfusig och smyger inte alls. Å konstigt nog verkar inte folk reagera så mycket idag heller. Skulle gärna vilja göra om den där turen i Italien idag. Då skulle man ha en historia att berätta. Vad fortsättningen beträffar verkar jag ha material nu för ett tjugotal blogginlägg om bilder tagna med Leica. Så lugn - du tröttnar kanske före mig. - Nilserik
Trevligt att ta del av dina gamla bilder även denna gång. Tycker det är lite brus från sensorn i den första bilden ;.-)

Som du själv nämner, inga mobiler. Och det gillar jag, man riktigt ser hur folk tar del av livet på plats och inte i mobilen.

Om du behöver vila från att scanna negativ så tycker jag att du kan komma på fotofika ikväll.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-05-06 09:34
Tyvärr var jag upptagen. Vilket beklagas. Det är en märklig syn med bilder på en hop människor på allmän plats som inte pratar i mobil. Människor som funderar, tittar på omgivningen, pratar med varandra eller bara pysslar med nåt. Den tiden kommer aldrig igen. Tyvärr. - Nilserik