Gatufotograf

Arsenalen har öppnats

Sveriges största museisatsning på många år invigdes i helgen.Det handlar om stora häftiga prylar som väsnas  - STRIDSVAGNAR.                     

Arsenalen har en stor samling militära fordon. Snart öppnas  ett tennfigurmuseum, militärmusikmuseum och mycket mer här.

Anläggningen finns i Härad utanför Strängnäs.

Under dagen var det en fordonsparad. Alla möjliga stora grejor visades upp. Här dånar en Centurionstridsvagn fram under Arsenalens logga.

 

 

Samma Centurionstridsvagn på grönbete. Den täckte nejden med sina dieselavgaser. Så ska det se ut när man kör.

 

I tur och ordning kördes olika stridsvagnar och pansarvagnar runt inför de täta åskådarskarorna. Skulle kunna lägga in mycket bildmaterial, Men avstår.

 

 

Efter uppvisningen fick besökarna gå runt och titta närmre på fordonen. Det var mycket att känna och klämma på för den som var intresserad.

 

 

 

Roligast för ungarna var nog ministridsvagnen Funtrak. Den kunde barn från10 år och uppåt köra. Det verkade mest vara gamla barn som körde. Pappor och sånt.

 

 

Eller så kördes barnen runt på tur i armefordon. Det uppskattades också tydligen.

 

 

Så ett par bilder inne från museilokalerna. Det tar lång tid att göra en rundvandring om man ska läsa alla anslag och skyltar och studera alla stridsfordon.

Det här är väl en av de äldre stridsfordonen med bara ett par kulsprutor i tornet. Ser mer ut som en moped i de här sammanhangen.

 

 

Det här är en tysk kanonvagn med en illa åtgången tysk soldat framför.

 

 

Det känns bra att gå runt i ett museum där varje utställningsföremål väger ett antal ton. Inget tjafs med små porslinskoppar och tavlor i förgyllda ramar alltså.

Själv har jag inte ens orkat besöka Fotografiska i Stockholm. Känns för stuffigt på något sätt. Men här gör jag gärna fler besök i framtiden.

 

 

Inlagt 2011-06-20 07:23 | Läst 5736 ggr. | Permalink
Känns svårt att råka ha sönder något här. Tack för visningen. /Matti
Svar från Nisse Larsson 2011-06-20 20:07
Tack Matti. Idealiskt utflyktsmål för förskoleklasser. För minstingarna fanns det inomhus ett armetält och nått pansrat fordon att leka i. - Nilserik
Coolt! Jag minns när P10 hade stridsvagnsövningar utanför Strängnäs i min ungdom. De vagnarna finns i stadens hjärta.

Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-06-20 20:08
Jaså du är från Strängnäs. Gjorde lumpen där och på Häradsfälten har man tillbringat massor med tid. - Nilserik
tomazon 2011-06-20 21:37
Mja inte riktigt så, men mina föräldrar hade landställe på Fogdön, så mellan åren 1976-88 nånting så var jag där varje helg. Påväg mot Fogdön åkte man alltid förbi P10.
Synd att jag inte var pigg och kunde följa med, men kul att få ta del av invigningen.

Skulle kunna tänka mig en liten stridsvagn och montera en 7D istället för kulspruta, en 7D kan ju rassla på ganska bra den med ;-) Kanske skulle det resultera i gatufoto som ingen tidigare skådat.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-06-20 20:11
Det blir nog flera jippon på Arsenalen. Men det var ju gratis inträde i helgen och kanske extra festligt. Som gammal kulspruteskytt tycker jag nog 7D är en blek jämförelse. Hoppas du kryar på dig. - Nilserik