Gatufotograf

Min fasta fotopromenad

Det är viktigt att ögat lär sig en miljö för att upptäcka dess kvaliteter. Kanske man behöver repetitionen för att finna en egen utveckling. En del fotografer har sagt liknande saker förr. Jag börjar mödosamt inse att det ligger en sanning i detta.

Att jaga och uppleva nya vyer har sin lockelse. Men det känns lika viktigt att förvalta vardagen så här.

Den här lekplatsen i Nyfors i Eskilstunahar jag gått förbi många gånger. Men idag såg jag den för första gången på det här viset. Men nyanserna, ljuset och kontrasterna är ett resultat av efterbehandlingen.

 

 

När jag kom fram till järnvägsstationen tittade jag över räcket ned mot den trappa som leder under järnvägen. I samma sekund kom den här killen gående.  Men jag hade inte ställt mig här om jag inte vetat att det ofta dyker upp nåt spännande i trappan.

Kontrasterna mellan ljus och skugga gjorde den perfekt för svartvitt.

 

 

Kungsgatan är en bred gågatan genom stan. Den ger alltid möjlighet till höftisar.  Molnskyar hade dragit över den blå himlen och ljuset var perfekt. Det fick bli en  konventionell färgbild.

 

 

Flera byggnader som jag brukar granska särskilt på min promenad. Biblioteket exempelvis. Uppräckte byggnadens kontrast mot molnen och hur molnen speglade sig i fönstren. Det blev något att utveckla i bildredigeringen så här. Valde bland annat att dra ned färgmättnaden så att himlen matchade de grå skifferplattorna i fasaden. 

 

 

Det är några exempel på hur man på kan upptäcka välbekanta motiv nytt. Man behöver inte stanna vid vad ögat ser. Det går också att jobba vidare med motiven hemma vid datorn. Det senare behöver jag lära mig mycket mer.

Försiktigvis ska måste jag erkänna att jag tagit den här vägen kanske fem gånger i rad. Imorron åker jag till Stockholm några dar och då lockar annat.

 

 

 

Inlagt 2011-07-15 17:46 | Läst 4394 ggr. | Permalink
Bra, intressant och inspirerande. Kul också att någon tror att om man skriver "bad" sju ggr kanske någon till sist tror att det blå är vatten. Skuggan i trappen letarsig in diagonalt och zick-zackar sig sen uppför trappan medan en ung man snirklar sig nedåt. Höftisen är inte så märkvärdig men den sista är läcker. /Matti
Svar från Nisse Larsson 2011-07-15 19:24
Kul reflektion om badet. I stan snackas mycket om att man vill ha ett nytt stort inomhusbad. Den mest tråkiga - höftisbilden - läggs till dokumentärsamlingen om folk på gatan. Tackar för dina reflektioner. - Nilserik
Visst är det så, att ögat måste lära sig! Det är ju där motiven sitter...
Och är ögat vant vid miljön har det lättare att uppfatta det udda, som ger bilden. Men det gäller också att hålla nyfikenheten vid liv, så att ögat inte tröttnar och bara blundar. Fina kvaliteter du hittat!
/J-O
Svar från Nisse Larsson 2011-07-15 19:28
Det här är lite nya tankar som dykt upp hos mig. Har lite andra fotoleder i stan som jag följer. En del ger inte så mycket. Men den här promenaden ger alltid något korn att ta med hem. Det här synsättet får en att ta fram kameran och ge sig iväg även när man inte är så inspirerad. - Nilserik
Ofta känner jag mig trött på att trampa runt i Eskilstuna utan att finna några nya motiv. Men när man minst anar det så släpper det och man får med sig lite nya bilder som man inte sett tidigare trots att man gått samma väg många gånger. Tror det stämmer, man behöver repetitionen för att utvecklas, hur tråkig den må vara ibland.

Sista bilden är en riktig höjdare i dubbel bemärkelse.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-07-15 19:33
Bibblan med angränsande förvaltningsbyggnad är en intressant att fota. Roligt du gillar den. Jag tror du har trampat stan mycket mer än jag gjort och kanske känner en viss leda. Men ibland så dyker de upp nåt som du säger. Hoppas nya objektivet kan bli en injektion. - Nilserik