Gatufotograf

Koncentrerad död

Gustav Vasa kyrka i Stockholm rymmer en av världens största urngravplatser. 35.000 gravar finns i en labyrint av små rum och trånga korridorer under kyrkan.

Koncentrerad död - låter det avskräckande? Men upplevelsen av det här platsen är faktiskt inte så. Om jag inte varit med i "DÖDENS GRUPP" på Fotosidan kanske inte det här bildreportaget blivit av.

Själva kyrkan byggdes i slutet av 1800-talet i en grusgrop. För att stödja upp kyrkobyggnaden krävdes en kraftig källare i två våningar. Först på 1920-talet kom man på att använda den tomma källaren till ett s k columbarium. Det är en kyrkogård för askurnor med förvaringsplatser i väggfack.

Den här platsen väckte självfallet mitt intresse och jag gjorde ett studiebesök. Ingången till columbariet är på baksidan av kyrkan. Jag var på plats kl 13.00 när porten öppnades på söndagen.

 

 

Eftersom platsen är unik och av riksintresse hade jag väntat mig mängder av besökare. Men jag kunde vandra runt ensam och fotografera interiören. Vidvinkel på kameran. Bildkvaliten blev hyfsad med ISO 1600 på min Canon 7 D. Men det var lite svårt att få till vitbalansen i bildredigeringen.

Interiören präglades av den ljusa marmorn. En askurna fanns således bakom varje marmorskiva där den avlidnes namn var angivet med förgyllda bokstäver. Ofta var det familjegravar  med flera askurnor.

Jag upplevde inte platsen som skrämmande utan som fridfull och behaglig att vandra runt i trots mängden av avlidna. 35 tusen - det är ju antalet invånare i en större kommun i Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

Det här är nog en av de märkligaste platserna jag besökt i Stockholm. Tills helt nyligen var den okänd för mig. Columbariet är öppet alla eftermiddagar utom på måndagar då det är stängt. Ett besök rekommenderas.

 

 

 

Inlagt 2011-07-20 08:49 | Läst 5501 ggr. | Permalink
Underbart!! Jag måste ta mig dit snarast. Tänk vad det finns konstiga platser i Stockholm som man inte har besökt. Ibland är man en främling i sin egen stad. Sista bilden är snygg o jag gillar som sagt avsaknaden av människor, det ger en ödslig känsla som passar temat.

Nu ska jag kolla öppettider.

mvh Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-07-20 09:13
Som ansvarig för DÖDENS GRUPP och dessutom stockholmare har du givetvis en skyldighet att snarast besöka platsen. - Nilserik
tomazon 2011-07-20 09:35
Självklart! Jag tar på mig fulla ansvaret för att detta blir gjort innan juli månads utgång. Jag återkommer med kontra rapport ;-)
tomazon 2011-08-09 16:38
Jag får erkänna att jag inte lyckades fixa dett under Juli. Tänk vad tiden går. Men det finns kvar i tankarna.
Nästan som ett slags Nekropolis då. Ashes to ashes, dust to dust. Men lite för välstädat för mig.
Intressant bildreportage dock, bra jobbat Nilserik!
/Matti
Svar från Nisse Larsson 2011-07-20 09:45
Mycket välstädat och prydligt. Nästan ingen dödskänsla alls. Rätt eller fel?? Tackar för kommentaren. - Nilserik
Väldigt trevligt bildreportage, lärorikt dessutom. Jag har aldrig hört talas om det här stället. Kanske är en sval plats som passar bra för ett besök en varm sommardag. Gillar hur du fångat den väl ordnade symmetrin och de små avvikelserna. Snyggt.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-07-20 12:25
Kyrkor är perfekta söka svalka i sommarvärmen. Även columbarier. Du får ta dig till Odenplan om du är i Stockholm nån gång. Uppskattar din uppskattning. - Nilserik
Fantastiskt intressant. En riktig "man lär sig varje dag"-upplevelse att läsa ditt reportage. Bra hittat!
Svar från Nisse Larsson 2011-09-03 15:49
Tack för uppskattningen. Slog columbarium på google och kom så småningom fram Gustav Vasa kyrka, Vilket i sin tur ledde till ett studiebesök. Det finns nog me att upptäcka på nära håll än vad man anar. - Nilserik