Gatufotograf

Svartvit kvällstur i småstad

Vintermörkret får inte hindra fotandet. När jag vistas i Stockholm finns ingen ursäkt för att sitta inne. Men ute i den öde landsorten - som i Torshälla då? Finns det något att plåta här? Ut och undersök.

Väljer helst svarvita konverteringar då färgbilder präglas av de olika gula tonerna från gatubelysningen i mörkret. Något som känns störande.

Bilderna här är tagna med stativ, ISO 200 och bländare 9,0 med ett stegs underexponering för att kompensera för utfrätta högdagrar. Det blir givetvis exponeringstider runt 30 sekunder.

Har tidigare kört en del HDR på mörkerbilde men irriterat mig på att ljuspunkter blir störande stjärnformade.

Vid bildredigeringen i ACR hanterar jag klippta högdagrar med Recoveryreglaget och justeringspenseln - det löser alla problem. Sen drar jag upp ljuset i de mörka delarna med Fill Light - det behövs inte så mycket och bilderna blir faktiskt rätt brusfria. Inne i Photoshop kan sedan slutsjusteringarna göras som att ta bort linsreflexer  och lokal hantering av svärta/ljus.

Den vanligaste vykortsbilden från orten är den här vyn med Torshällaån och statyn "Tors bockar" av konstnären Allan Ebeling.

 

 

Trots att klockan bara var i sju låg gatorna öde. Stötte kanske på en handfull personer under min fotopromenad. En bil körade upp bakom mig när jag ställt  mitt stativ mitt i gatan. Den väntade snällt ett par minuter till dess jag var färdig med min bild.

Det här är Bergengrenska gården förresten. En gammal köpmansgård som bevarats som hembygdsmuseum. En föreningsgård för en nykterhetsrörelse ligger innanför staketet till vänster.

 

 

Belysningen är som regel tänd i alla rum i husen här. Det ger ett trivsamt och välkomnande intryck. Och de smala gatorna blir väl upplysta.

 

Motiv från en trafikerad gata mitt i stan.

 

 

Och en bild till

 

 

Kanske inte så värst dramatiska bilder. Men det är en miljöskildring av en liten ort kvällstid när Sverige är som bäst och vackrast.

 

 

Inlagt 2011-11-30 19:46 | Läst 4561 ggr. | Permalink
Klassiska bilder av en svensk småstad. Det värmer min själ att du dokumenterar det här. Det kommer troligen sparas mer än alla miljader bilder från Times square i New York.

PS - jag gillar HDR varianterna som du lagt upp förut, även om det här är mer äkta.

mvh Tommy
Svar från Nisse Larsson 2011-11-30 20:37
Kul att tänka att du kikar på den svenska småstaden ifrån det väldiga Amerikat över där. Med det här upplägget på bildhantering kanske man kan vandra ut i natten och se vad som finns att upptäcka. - Nilserik
Vackra gamla hus. /Matti
Svar från Nisse Larsson 2011-11-30 20:39
För länge sen funderade vi att köpa ett sånt här gammalt hus i Torshälla. Men när jag hör från bekanta hur mycket jobb som krävs för att hålla dem i skick är jag glad att det inte blev av. - Nilserik
Otroligt fina bilder från "grannstan";) Mycket klara och skarpa.
Måste ut i Stränkan och nattfota:))
Svar från Nisse Larsson 2011-11-30 21:41
Strängnäs har väl fantastiska miljöer som förtjänar att upptäckas på nytt i natten. Man tackar för gillandet. - Nilserik
>Men det är en miljöskildring av en liten ort kvällstid när Sverige är som bäst och vackrast.

Det trodde jag inte att du tyckte att Sverige var vackrast när det visar sig från sin människofria sida! ;)
Ser fram emot dina bilder från villområden förresten som säkert kommer någon gång! (Och jag kommer att uppskatta människorna i dem som mest....)
Svar från Nisse Larsson 2011-11-30 21:50
Gatufotot är ju alltid prio men man måste ju hitta nya vägar. Så cityscape är ju inte så illa. Med en exponeringstid på 3o sekunder så hinner folk liksom promenera genom en bild utan att lämna minsta spår. Gatufoto i villaområden är nog något som hör våren till. Så här års kurar alla inomhus. - Nilserik
Visst är det spännnande och rofyllt med nattfoto!
Mycket roligt att knalla runt med kamera och stativ för att leta upp fina vinklar för ett fint nattfoto. Att det sedan tar 30 sekunder att ta en bild gör det hela till en nästan meditativ upplevelse.
Du har här fångat det lugna, rofyllda som alla människor behöver någon gång då och då.
Fina bilder!

Mvh
Hans
Svar från Nisse Larsson 2011-12-01 08:08
Det du beskriver är en ny aspekt av fotande då jag annars mest är intresserad av gatufoto där det handlar om att vara vaksam och snabbt fånga situationer. Roligt du gillar mina bilder. - Nilserik
Dina bilder skänker intresse även till småstaden tycker jag, och de är en väldigt fin dokumentation samtidigt. Fin balans mellan skuggpartier och ljusen!
Ljuset är fint, serien sammanhängande. Jag får som en berättelse i tankarna när jag tittar, att folk saknas gör att jag kan befolka platserna själv.
Början till en fotobok kanske?
Hälsn Anne-Sophie
Svar från Nisse Larsson 2011-12-03 14:26
Tack för fina ord. Har just börjat vandra runt lite med stativ och kamera för att upptäcka stadsmiljöer. På något sätt kommer gator och hus betraktaren närmre i mörkret. - Nilserik