Gatufotograf

En industriruin mitt i stan

Eskilstuna är mycket Minsk. Jag tänker på en sliten centrumbebyggelse. Och en gammal industribyggnad som långsamt förvandlas till en ruin.

Tunafors fabriker uppfördes i slutet på 1800-talet. Till arkitektur och storlek påminnande om ett franskt slott från 1700-talet.

Tillverkningen var bordsknivar och gafflar och fabriken blev snabbt ledande i landet på de produkterna. På 60-talet upphörde tillverkningen. Lokalerna kom istället att användas av olika hantverksföretag och för utbildning. I mitten av 90-talet stängdes lokalerna helt och kommunen sålde lokalerna till privata ägare. 

Senaste ägaren är Peab som nyligen satte upp denna stolta paroll på fasaden.

 

En stolt framsida men en bild från byggnadens andra sida visar fastighetens skick. Uppbrutna dörrar och sönderslagna fönster.

 

Här är det fritt tillträde för vem som helst att göra vadsomhelst inne i lokalerna.

 

Graffittin finns överallt inomhus. En del är faktiskt riktigt vackra. 

 

 

En utsikt från ett fönster där glaset krossats. Det är få fönster i byggnaderna som har alla rutor hela.

 

 

I den här bildserien har jag passat på att använda en konvertering att få fram något som påminner om äldre fotografier. Kanske det egentliga syftet med bilderna.

 

 Skorstenarna till vänster är det som återstår av de gamla smedjorna som låg här på rad.

 

 

Inledningsvis hävdade jag att Eskilstuna är mycket Minsk. Antydande en viss likhet med förfallna stadsmiljöer i Östeuropa. Nåja - det finns fina miljöer i stan men definitivt inte denna plats.

Förmodligen kostar de här fabrikerna för mycket att riva. Och det är nog alltför dyra att bygga om till bostäder. Så vad kommer att hända?

Under tiden - i väntan på ett beslut - gör väder och vind sitt med byggnaderna liksom stadens unga generation.

 

Inlagt 2011-12-04 04:49 | Läst 5877 ggr. | Permalink
Tråkigt! Det man väl helst vill se är väl att de just byggs om till bostäder med ett antal gemensamma lokaler och/eller t ex ateljéer mm men då skulle väl bolaget förtäta området med nya hus så att det blev skräp av alltihop ändå.
Vackert dokumenterat dock, mitt i förfallet.
/Matti
Svar från Nisse Larsson 2011-12-04 09:33
Tyvärr är väl rivning det som gäller - förr eller senare. Under tiden kan man göra fotoutflykter till platsen. Tog interiörbilder också som kanske blir ett ämne i en kommande blogg. Tack för kommentaren Matti. - Nilserik
Man skulle kunna ha en rejäl fotostudio därinne. Såna byggnader tycker jag är verkligen kul att fotografera så det är bra på ett sätt att de finns där.
Svar från Nisse Larsson 2011-12-04 14:29
Utrymmen finns det gott om i alla fall. Och allt står öppet. Även om det egentligen är privat område. Men ingen verkar bry sig. - Nilserik
Spännande ställe. Jag får lägga till det på min utflyktslista !
Fina bilder.
Mats
Svar från Nisse Larsson 2011-12-04 14:32
Strömstad ligger ju en bit ifrån vet jag mycket väl då jag ofta brukar vara i närheten sommartid. Men är du i Eskilstuna så är det bara att ta kameran och kliva på. Stora hål är uppklippta i ett stängsel runt byggnaderna. Alla dörrar uppbrutna med många besökare uppenbarligen. Även om jag aldrig träffat någon människa dom gånger jag varit på plas. - Nilserik
Tråkigt att se förfallet i min gamla hemstads centrum. Ändå är det här ingen ovanlig syn. Övergivna byggnader finns det gott om i vårt land.
Fint att du har dokumenterat med bra bilder.
Svar från Nisse Larsson 2011-12-04 17:25
Visst är det tråkigt men det är väl tidens gång. Dom har haft sin tid och ingen vill väl ta över. Tack för att du gillar bilderna. - Nilserik
Häftiga byggnader. Synd att de bara får stå och förfalla på det viset.
Det där beteendet verkar tyvärr vara PEAB:s signum. Det är väl något de inte är överens om. Jag känner igen det från annat håll.
Svar från Nisse Larsson 2011-12-05 06:40
Tråkigt det där med PEAB. Har fått intryck av att förfallet började när dom tog över och inte höll efter fastigheten. Det kan inte kosta så mycket att stänga dörrarna. Spika igen dom och alla fönser med skivor samt återställa staketet runt byggnaderna. Om man inte vill framtvinga en rivning förståss. - Nilserik