Gatufotograf

Gatubråk och kravallpoliser

Vrål och skrik hördes bortåt gatan. En grupp kravallpoliser rusade förbi. Nyfiket följde jag efter. Nationaldag den 17 mars i Budapest.

Ett storslaget firande hade pågått hela dagen. Tiotusentals människor hade nog deltagit. Nu på väg hem. En grupp högerextremister ville ta tillfället att visa att man fanns.

När jag hann ikapp kravallpoliserna hade de ställt upp sig i led vända mot demonstranterna. Dubbla rader med kravallstaket drogs rasslande fram så att en bred zon skiljde dem från folkmassorna. 

Så här såg bråkmakarna ut. En rätt liten skara. Högst ett hundratal människor.

 

 

Demonstranterna skrek åt poliserna en stund och försökte provocera. Polisen å sin sida stod bara lugnt och betraktade dem. Polisens videokameror var uppe för att dokumentera när oron hängde i luften. Varje enskild polisgrupp hade fö en videokamera på stång.

 

Folket på andra sidan kravallstaketen började skrika glåpord åt bråkstakarna. Under ett tag hojtade de båda grupperna åt varandra.

 

 

 

Snart tystnade vrålen. Några tals hölls. Men först nationalsången.

 

 

 

En del demonstranter bar hemmagjorda uniformer. Den här mannen var väldigt högljudd länge och väl. Damen vid hans sida bar en förgylld sabel på en röd kudde?!! Sällskapet verkar hämtat ur ett komiskt teaterstycke.

 

 

 

Här hålls ett annat tal i ett likadant högt tonläge.

 

Nu hade den hotfulla stämningen lugnats. Mycket berodde på polisens professionella insatser. Ibland gick en lång rad poliser fram och tillbaka på den breda gatan utanför demonstrationen. Bara för att visa närvaro.

 

Bedövad av allt oväsen lämnade  jag demonstrationen. Upptäckte att  det stod grupper av kravallpoliser beredda bakom flera gatuhörn. Men som väl var behövdes inte deras insatser.

 

Får nog blogga lite mer om firandet av den ungerska nationaldagen i Budapest. Det var en mäktig och fin folkfest. Den här incidenten var förhoppningsvis den enda i sitt slag.

Var jag dumdristig som knallade runt och fotade demonstranter och polis på nära håll? I gatufotostil. Vet faktiskt inte.

Funderade på saken när jag såg en pressfotograf som bar skyddshjälm med texten "PRESS"  i karbinhake på sin sele. Ibland kan det nog vara rätt tufft att vara fotograf i såna här sammanhang.

 

 

 

Inlagt 2012-03-21 07:20 | Läst 6334 ggr. | Permalink
Den här gången får vi ändå vara glada att du var lite dum. Intressant berättelse Nils-Erik, och bra bilder.!
/ Bengt
Svar från Nisse Larsson 2012-03-21 11:42
Tack Bengt för att min berättelse förnöjde dig. Det var en intressant upplevelse. Inte sen jag var ung och ännu mer oförståndigt har jag deltagit kravaller. - Nilserik
Nutida pilkorsare?
Svar från Nisse Larsson 2012-03-21 15:50
Kanske det. Alla partier i Ungern på högerkanten inklusive Jobbik menas vara nutida pilkorsare. Det beror på vem som skriver. Jag såg inte till deras emblem i alla fall. - Nilserik
Väldigt imponerande bildreportage samt modigt av dig att rapportera från kravallerna. Ser framemot eventuell fortsättning på nationaldagsfirandet i din nästa blogg.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2012-03-22 04:26
Tack Janne för gillandet. Medveten om att det här blogginlägget är kanske lite obetänksamt att skriva. Det här är inga ofarliga personer. - Nilserik
Riktigt bra reportage,jag tycker man fick en bra uppfattningen om hur det måste varit på plats.

http://johansvensson1968.blogspot.se/
Svar från Nisse Larsson 2012-03-22 04:41
De våldsamma högerextrema rörelserna i Ungern är ett tråkigt fenomen i ett land som jag gillar. Hoppas att landet ska kunna lösa alla sina problem med tiden på ett värdigt sätt. Tack för att du gillar reportaget. - Nilserik