Gatufotograf

Gatufoto bland bakelser

Ja, det är möjligt. Sista dagen i Budapest blev jag hög på bakelser på mitt favoritfik och rusade runt i lokalen några minuter och tog lite bilder. Att äta bakelser verkar nästan vara en sport här i Ungern. Dom är betydligt godare än de svenska. Och mycket billigare.

Det fik jag besökte var litet och alltid fullt med folk. Ståplats var det enda som erbjöds i lokalen. Utanför konditoriet ringlade sig köer till en glassluckan i ett fönster och en våffellucka i ett annat.

 När man gick förbi konditoriet stod det alltid folk och proppade i sig bakelser så här.

 

 

Bra reklam. Så man gick in och inspekterade bakelsedisken. Det här var bara en av dessa diskar.

 

 

På gammalt östeuropeiskt vis betalade man i en kassa. På grund av språkproblem beställde jag ofta fel. Men det ordnade alltid upp sig.

 

 

Här närmar jag mig bakelsediskarna.

 

 

Det skall väl tilläggas att man åt bakelse på en stor tallrik med en rejäl dessertsked. Det fanns utrymme för att lägga upp många bakelser. Det visar den här bilden. Det'är min bakelse för dagen som syns i förgrunden. Har just hämtat den i bakelsedisken och ska nu få en kopp med the.

 

 

Om man ville ha bakelser utan grädde kunde man handla såna direkt vid disken utan att gå omvägen via kassan. Dom här äppelbakelserna var en av mina favoriter.

 

 

Här pågår försäljning av nygräddade våfflor.

 

 

 

Till sist - här är damen som sålde glass. Hon hade lite lugnare då glassäsongen inte riktigt börjat.

 

 

Finns det något negativt att säga om ett sånt här ställe. Som vanligt så finns inte svenskt kaffe - här kallat amerikanskt kaffe. Det är espresso som gäller och som jag inte tycker passar till bakelser. Vanligast var att man drack ett glas vatten till bakelsen.

 

 

Inlagt 2012-04-16 07:34 | Läst 7120 ggr. | Permalink
Fina bilder! Intressant miljö!
Amerikansk kaffe ja, kommer att tänka på amerikansk öl också
Monte Pyton hade en liten skröna om det en gång!
Tror det va ungefär så här: "Vet du vad likheten är mellan att älska i en kanot och dricka amarikans öl?
Jo båda aktiviteterna e väldigt nära vatten!"

Nu har man börjat styrsla till sig i USA både vad gäller kaffe och öl vad jag fattat! Smuttade i går på en god öl från USA i alla fall! Mörk Stout med kaffesmak!
/B
Svar från Nisse Larsson 2012-04-16 11:22
I England dricker dom ju ljummen och avslagen öl. Ingen höjdare.

Minns en episod i en film där ett gäng amerikanska öltörstiga grabbar kommer in på en engelsk pub och beställer in öl. Sen spottar dom ut det på golvet och kallar det babypiss. Ett vilt slagsmål utbryter naturligtvis sedan.

Tackar för en läsvärd kommentar.
Gatufoto i min smak.
Fanns det "Budapest" också..?
Svar från Nisse Larsson 2012-04-16 11:24
Det fanns nog såna bakelser också. Men hur fixar man en beställning på ungerska???
Vatten och bakelse låter inget vidare. En gång såg jag en man doppa en mazarin i ett glas öl på ett café i Stockholm. Så allt verkar gå. Trevliga vardagsbilder från det överfulla cafeet. Märkligt med det dubbla kassasystemet och här verkar "gräddfilen" inte betyda några fördelar ;).

/Torbjörn
Svar från Nisse Larsson 2012-04-16 11:29
Bakelser verkade va ett vanligt mellanmål.Så folk smet in här och stärkte sig med en bakelse och ett glas vatten som hastigast. Och störtade sen vidare. En snabb bakelse gjorde förresten gott i en fotograf också!

Själv gillar jag förresten ljus öl tillsammans med wienderbröd!
Är det inte caffè americano som avses med amerikanskt kaffe? Det är ju espresso med hetvatten i och inte samma sak som bryggkaffe, även om man den vägen kan späda ut styrkan till något som liknar något ur en amerikansk polisfilm. :)

Sista bilden är bäst, tycker jag...
Svar från Nisse Larsson 2012-04-16 14:47
Är ingen ungersk kaffeexpert. Men fick vanligt bryggkaffe och en stor kopp. Kul du gillar sista bilden. Glassdamen stod i ett bås omgiven av höga väggar men lyckades få över kameran. - Nilserik