Gatufotograf

Gatufoto och lappfoto

Hängde på Hötorget för att gatufota då mobilen ringde. Det behövdes brådskande en fotograf för ett reportage ute i Lindingö. En taxi transporterade mig till platsen. En journalist var i full färd att intervjua postpersonal. Av nån anledning hade ingen fotograf kommit.

Tog en räcka bilder. När jag kretsade runt i lokalerna tänkte jag på likheterna mellan gatufoto och reportage. Det gäller att utnyttja läget och finna situationer. Skillnaden är att man här gärna vill ha ögonkontakt och leenden. I artikeln blev det ett litet bildcollage ungefär så här (enligt designerns upplägg). Givetvis med text och rubrik.

 

 

 

Hur blev det med gatufotot? Givetvis bringades man ur fattningen. Först ett par bilder med spring. Det är ju alltid trevligt att några orkar. Och i Stockholm springs det väldigt mycket.

 

 

 

Utanför Stadsmissionens bageri  på Stortorget.

 

 

Den här bilden handlar om ögonkontakt.

 

 

Bild på två väktare och en Segway. Ingen tvekan om vem som är chefen.

 

 

Glömde visst att förklara vad "lappfoto" är. Det är när man får en "lapp" utan närmare förklaringar på ett uppdrag.

 

Inlagt 2012-06-04 09:09 | Läst 3191 ggr. | Permalink
Undrade en stund om du gett dig på gatufoto i Lappland, men så var det förståss inte ;-) Du har nog stor nytta av ditt gatufoto vid sådana här uppdrag.

Som du säkert förstår så blir sista bilden min favorit, kul bild.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2012-06-04 11:11
Hemska tanke - ägna sig åt naturfoto i Lappland. Tackar för titten och gillandet. - Nilserik
visst, sista bilden är kul om man inte missar hur dockan iaktar dem...
Svar från Nisse Larsson 2012-06-04 11:13
Jo, dockan i skylten verkar liksom övervaka dem på nåt sätt. Kanske en secret service agent i förklädnad?? - Nilserik
Alltid spännande att se nya gatufoton! Jag föll väldigt mycket för bilden med de två tjejerna på gatan! Riktigt fin bild!

Att kunna lite gatufoto tror jag absolut inte skadar när man ska skapa reportagebilder! De två kategorierna går ju lite in i varann. =)
Svar från Nisse Larsson 2012-06-05 08:27
Tackar - det blev liksom lite dynamik med springet. Båda slagen handlar ju om att skildra människor. Tyvärr väljer redaktioner ut bilder efter hur breda leendena är. - Nilserik