Gatufotograf

Ska man bjuda spädbarn på alkohol?

Systembolaget varnar för att köpa ut alkohol till tonåringar. Och man ska inte bjuda ungdomar på sprit i hemmet heller. Men hur är det med spädbarn? Som gatufotograf får man tillfälle att fundera över sådant.

Det är julmarknaden i Budapest och jag betraktade hur den här mamman försåg sin lille pojke med öl. Hennes finger vandrade mellan ölglaset och lillens mun. 

 

Betrakta hur det lilla barnet girigt betraktar ölglaset under ett uppehåll då mamman konverserar sina vänner.

Nåja, det är inte första gången jag ser sådant här nedåt kontinenten.

Vad betyder då denna tillvänjning vid alkohol i späda år. Sätter det några spår för framtiden. Eller är det är betydelselöst?

Det ser i alla fall väldigt rart ut. Men själv skulle jag inte kommit på en sån här tanke på den tiden man var småbarnsförälder.

Inlagt 2012-12-11 08:17 | Läst 4880 ggr. | Permalink
Hej, lillen va väl törstig - vet inte om jag tycker det ser så rart ut precis, men i Budapest dricks det mycket öl, tror inte föräldrarna såg nån större fara med några droppar öl. God öl har dom iallafall! Mvh LO
Svar från Nisse Larsson 2012-12-11 10:31
Visst dricks det mycket öl i Ungern men mest vin tror jag. Föräldrarna kanske visste att lillgrabben gillade öl och blev på gott humör av drycken. Själv blev jag på gott humör i varje fall av mitt öl som jag drack vid bordet. - Nilserik
Jag tror man måste vara ganska säker på att det verkligen är öl i detta läge och är det öl så kan det vara alkoholfri sort.

För mig ser det mer ut som läsk, som Trocadero. På muggarna på bordet är det någon frukt i, citron? Tveksamt om det är öl då?

Oavsett hoppas jag att det inte är öl eller annan alkohol, jag vill inte döma dem efter några bilder som kan tolkas fel.
Svar från Nisse Larsson 2012-12-11 10:26
Här serverades det bara öl i plastmuggar. Hade själv en sån mugg framför mig på bordet. Tolkar nog inte fel men det var hänsynsfullt av dig att tänka tanken. - Nilserik
Michael f8 2012-12-11 10:40
OK, det känns inte ok att tillvänja barnet med öl, även om det är "droppar" på fingret. Barnet lär sig snabbt var det kommer i från.

Då var det bra dokumenterat.
Svar från Nisse Larsson 2012-12-11 10:52
Jovisst - sån här grej kan man bara inte kan låta bli att fota när man ser det hända några meter ifrån. - Nilserik
Skulle aldrig komma på tanken att låta en liten bebis smaka på öl, men det är kanske annorlunda därnere...vi får hoppas att det inte var öl i glaset!
Ha det fint!
Svar från Nisse Larsson 2012-12-11 10:45
Absolut inte jag heller. Men förhållningssättet till alkohol nedåt Europa är annorlunda än här hemma. - Nilserik
Uttrycket snuttefilt lär ursprungligen komma från att man doppade en trasa eller liknande i lite alkohol och lät barnet suga på den för att somna bättre.

Jag skulle aldrig komma på idéen att bjuda mina barn på alkohol på det ena eller det andra sättet. Dumheter säger jag.

/Jonas
Svar från Nisse Larsson 2012-12-11 11:07
Snuttefilt är välbekant men inte visste jag att den var förknippad med alkoholförtäring. Det är nog förståndigast att låta ungarna bli vuxna först. - Nilserik
Nog visste jag att barn brukar tycka om öl, är tydligen något i hur det smakar som tilltalar barn, men att ge det till barn är väl lite väl magstarkt.
Bra dokumenterat men tråkigt att se.
Svar från Nisse Larsson 2012-12-11 11:41
Kanske barn gillar öl - det har ju en spännande besk smak. Fick i varje fall intrycket av att den här lille killen - blå overall - uppskattade drycken väldigt mycket. Kul du gillar dokumentationen. Det verkar ju vara väldigt fina och propra föräldrar i alla fall och ölkonsumtionen kunde mätas i millilitrar. - Nilserik
Hellre öl än läsk :-)
Svar från Nisse Larsson 2012-12-11 14:31
En intressant och annorlunda tanke. Att vänja spädisar vid socker är ju direkt förkastligt. Tack för den. - Nilserik
Kijana 2012-12-12 23:56
Det har gått ganska långt i antisockerhysterin om man hellre ger barn nervgiftet alkohol istället för energitillskottet (och tandfienden) socker. Försvarar inte hög sockerkonsumtion, men de effekterna kan man motionera bort. Svårare att göra det med alkohol.

Ungernbilderna är intressanta. Tror att det förmodligen handlar om en aningslös lek från föräldrarnas sida för att man vill se vilken reaktion drycken ger.