Gatufotograf

Fy fasen för att folk ska behöva gå med käpp!

Ibland skrattar man åt alla äldre med sina rullatorer. De kräver utrymme på gatan. Ibland går det heller inte så fort.  Men vad är alternativet? Skröpligheten väntar alla med åren. Jag är glad att slippa se gamla med käpp här hemma i Sverige. I Budapest var det annorlunda. Inga rullatorer så långt ögat kunde se.

Visst ser det mer fotomässigt ut att gå med käpp. Redskapet har nog människor använt sen urminnes tider.    

 

 Två käppar med långsam framfart. En väska runt halsen för att ha händerna fria. En vanlig syn.

Den här kvinnan gick långsamt några meter åt gången. Fick sedan vila. Och göra ett nytt försök.Kanske det var okänsligt att ställa sig hukande några meter framför henne och fotografera. Ångrar i efterhand att jag inte bad om få ta porträttbilder.

Så onödigt det här är när det finns rullatorer och kanske eldrivna fordon. Om man har råd eller om samhället tillhandahåller hjälpmedlen förståss. I det gamla östblocket tvingas de äldre leva under mycket knappa omständigheter.

Budapest har i alla fall satsat på pensionärer genom att låta dem åka gratis på allmänna kommunikationer. Dessutom åker alla pensionärer gratis tåg i hela Ungern. Det gäller även EU-medborgare - också svenska pensionärer.

 

Inlagt 2013-01-12 09:23 | Läst 4684 ggr. | Permalink
Fyller 70 nästa gång, men har full rörlighet och springer bokstavligen i trappor. Ändå börjar ju saken få aktualitet i huvudet - och jag måste ju säga att jag föredrar alla gånger käpp framför en åbäkig rullator. Så länge jag bara behöver en käpp är det ju höjden av elegans jämfört med en rullator!
Svar från Nisse Larsson 2013-01-12 09:41
Så länge det räcker med en käpp bara.............
syntax 2013-01-12 14:21
Ja du. Längre en så ids jag inte tänka på. Meningen med livet kan aldrig vara att mjältsjukt oroa sig för vad som komma skall. Man måste ta vara på dagen. Verkligheten är alltid NU! Inte i går, och inte i morgon.
Svar från Nisse Larsson 2013-01-12 14:49
Man är ingen ungdom själv heller och håller helt med. Har en ebenholzkäpp med silverkrycka efter farfar som jag ser fram emot att få använda. - Nilserik
Nja, jag skrattar inte åt människor med rullatorer, för jag känner som du, att en vacker dag är man kanske där själv. Men det känns ju ändå som ett bra hjälpmedel för de som behöver. Käppen, är kanske ett stöd på vägen dit. Vad vet jag.
Fina bilder som ger mig respekt och ödmjukhet inför de här personerna. De kämpar, men i en tillvaro som de är vana vid. Vi är kanske bortskämda? De lever i en mycket bistrare verklighet... Så det är alltid en tröst att de får åka gratis på allmänna kommunikationer!! Trevligt och tänkvärt inlägg!! //Peter
Svar från Nisse Larsson 2013-01-12 12:01
Man är ju pigg och rask. Men funderar hur det blir en dag när krämporna sätter in. Fotoväskan borde rymmas i ruffen på rullatorn. Sen finns det ju sittplats mellan handtagen. Perfekt för att vänta in gatufoto. Kanske man kan montera in ett kamerstativ nånstans också. Tack för din kommentar och dina funderingar. - Nilserik