Gatufotograf

En man som överlevt Gulag

Gatufoto är inte bara att obemärkt ta bilder på människor. Det handlar också om att prata med sådana som fångar ens intresse. Alla har en historia att berätta. Förra våren fotade jag en man som sålde böcker utanför Östra stationen i Budapest. En gatubild där en gammal man fick vara kontrast till en rökande ung dam.

Det slog mig i efterhand  att  den här mannen måste ha en historia att berätta. Något som han måste ha skildrat i sin bok.

 

 I år var jag tillbaka i Budapest. Hade just handlat färska rostade kastanjer av mannen till höger. Jag stod och mumsade på kastanjerna och spottade ut skalen på trottoaren. Då dök han upp igen

 Han öppnade sin portfölj, lade upp böckerna och satte sig tillrätta på en medhavd tältstol. Hans namn är Miklosi Karoly.

Tyvärr hade vi inget gemensamt språk att kommunicera på. Kastanjesäljaren kunde lite engelska. Med hans knapphändiga språkkunskaper försökte jag intervjua Miklosi. 

Här visar Miklosi en bild på sig själv tillsammans med sina fyra bröder (han själv står längst till vänster). Lyckligtvis överlevde alla bröderna vistelsen 1945-47 i arbetslägret kallat "Malenkij Robot" (betyder "lite arbete").

Efter andra världskrigets slut deporterades omkring 600.000 ungrare till arbetsläger i Sibirien. Det exakta antalet är okänt. Man uppskattar att antalet omkomna vara stort - kanske 200.000. Händelserna har kommit fram efter kommunismens fall i Ungern och upplösningen av Sovjetunionen. Naturligtvis är boken ett viktigt vittnesbörd om det som som utspelades.

För den som kan ungerska så kan man söka den här boken på webben och beställa ett exemplar.

Det skall väl tilläggas att mannen gjorde djupt intryck på mig.

 

Inlagt 2013-04-14 16:56 | Läst 3471 ggr. | Permalink
Dina bilder gjorde ett intryck på mig.
Svar från Nisse Larsson 2013-04-14 19:23
Tack Margareta - skulle så gärna få tid att prata ordentligt med den här mannen med hjälp av en tolk. - Nilsertik
Bra text och kanonbilder. Första svartvita bilden är stark tycker jag. Må gott! //Micke
Svar från Nisse Larsson 2013-04-14 19:25
Förra våren i Budapest satt han på den här platsen dag efter dag med sin uppslagna portfölj och visade sin böcker. Han känner det nog som en väldigt viktig uppgift att berätta om hur det var. - Nilserik