Gatufotograf

Alla är visst allergiker idag!

Allergi är en av vår tids stora folksjukdomar. Ingen vet riktigt säkert vad det beror på. Till vardags kallas allergi "hösnuva" då symptomen påminner om förkylning. På gatan upptäcker man ibland människor paralyserade av nysattacker.  Stackars  allergiker tänker jag.

Så här blir det i närbild.

Själv har jag varit förskonad från sånt här. Kanske beroende på en friskt uppväxt i en bondefamilj med massiv exponering  av allt från djur-  och växtliv och utan moderna kemikalier.

Förutom mediciner är pappersnäsdukar allergikernas bästa vän.

Inlagt 2018-02-20 06:30 | Läst 3538 ggr. | Permalink
Tror du har helt rätt, detta har så klart studerats, och mina egna erfarenheter säger detsamma. Uppväxt i steril miljö ger fler allergier.
Svar från Nisse Larsson 2018-02-20 09:58
Skyddade stadsbarn lever farligt! Fram för härdande liv på landet.
Tror att vi blivit för rena av oss. En förkylning skadar inte utan triggar ju vårt immunförsvar till attack.

Men även jag har märkt att en vanlig förkylning har, verkar det som, ökat då man är betydligt mer förkyld och då även på tider som man inte kände av åkomman innan. Får väl ta mig en "liten jävel" oftare, roligare att vara förkyld då åtminstone ;-) //R
Svar från Nisse Larsson 2018-02-20 10:00
Tyvärr så blir det där med renlighet vanebildande. När jag var liten badade eller duschade alla bara en gång i veckan. Numera sker det varje dag. Kanske inte så hälsosamt!
I en skolstudie över allergiska barn och rökande föräldrar för ett antal år sedan, konstaterades att invandrarföräldrar rökte betydligt mera än svenska föräldrar. Detta avspeglades tämligen exakt i skolbarnens allergier. Barn till rökande föräldrar hade betydligt lägre förekomst av allergier (detta var ett allt annat än populärt resultat). Kurvan för nedgången av rökning i samhället motsvaras tämligen exakt av den uppåtgående kurvan för allergier.
Immunsystemet måste triggas av lite yttre påfrestning för att gå igång och fungera.
Svar från Nisse Larsson 2018-02-20 10:01
Intressant om rökning har en massa positiva effekter också!
Anders Eriksson 2018-02-21 20:49
Jag misstänker att de negativa effekterna av rökning är värre än de positiva ;)

Bra bilder som vanligt, och illustrerar ämnet väl!
Svar från Nisse Larsson 2018-02-21 21:50
Tack Anders - men inte ska man va så kritisk alltid. Det finns säkert fler fördelar med rökning också. Själv röker jag inte men det beror på att jag aldrig kommit mig för att börja.
Anders Eriksson 2018-02-21 21:55
Jag började röka när jag var 12 och övergick senare till snus. Jag kan inte se några som helst fördelar med rökning (eller snus för den delen, men gott är det) :)