Gatufotograf

Antisemitismen är stark!

Under min vistelse i Berlin bodde jag i närheten av synagogan. Alla tider på dygnet bevakades den av poliser. Staket stod uppsatta med förbudskyltar mot att parkera fordon.

För några årtionden sen trodde man att antisemitismen tillhörde det förgångna. Men tyvärr blir den allt starkare för varje år som går. Vi ser det här hemma i Sverige liksom överallt i världen.

Den svarta skylten på väggen berättar att det här är samma synagoga som blev förstörd på Kristalnatten 1938, Byggnaden blev raserades av andra världskrigets bombningar men är nu återuppbyggd.

 

Rejäla avspärrningar är uppsatta kring synagogan med skyltar av det här slaget som förbjuder uppställning av fordon och andra föremål.

I närheten finns ett församlingshus som tillhör synagogen som är bevakat på samma sätt med avstärrningar och poliser.

 

 

Den gamla judiska kyrkogården klarar sig utan polisbevakning. Den blev grundligt förstörd av nazisterna och bara några enstaka gravstenar står kvar. Kyrkogården är idag en vacker oas med marken helt täckt av murgröna.

 

 

Inlagt 2012-09-26 05:33 | Läst 3576 ggr. | Permalink
Tack, Nils-Erik, för ett fint blogginlägg och bra reportage.
Svar från Nisse Larsson 2012-09-26 10:11
Tack för det Fredrik. Man får en tankeställare när man ser sådana här saker.
Bra reportage och tankeställare. Inte trodde jag att det var så här idag. Jag känner sorg av att det är som det är.
Lyssnade på Gudrun Shyman igår och hon nämnde att feministerna kom inte in i regeringen men det gjorde sverigedemokraterna. Det sa ju en del om tillståndet faktiskt.
Svar från Nisse Larsson 2012-09-26 18:20
Tack för dina tankar. Motsättningarna ökar i samhället verkar det som. Man kan undra varför.