Gatufotograf

Är färg möjligt i gatufoto?

Många tycker så - men inte jag. Trots mina udda preferenser prövade jag ändå på färgstuket i London. Nu gäller det bara några få bilder. Och det av lite speciella skäl.

Konst kan vara en utmattande erfarenhet. Det visar besökarna på National Gallery. Blå färger av det här slaget måste framhållas i färg, tänkte jag redan när jag tog bilden.

"Every little moment is a gift. Celebrate them all" är budskapet. Gubben som drog halsbloss gav en ny dimension åt det hela. Eller - om man börjar med att suga på en melonskiva så slutar det kanske med att man suger på en cigarett.

Det var svårt att få fram alla detaljer i bilden i svartvitt. Det fick bli färg.

Tidig fredag kväll. Skulle handla lite mat där jag bodde vid Brick Lane (ett välbesökt festområde i London). Den unge mannen satt på trottoaren och rökte. Någon stannade till och frågade om allt var OK - han nickade.

Jag passerade samtidigt som den här mannen gick fram, lyfte upp honom och släpade iväg honom. När jag lite senare kom ut från affären upptäckte jag de hade gått runt hörnet bort från huvudgatan. Jag förstod att han fick hjälp att ringa efter en taxi för att komma hem välbehållen. Ibland möter man en förbluffande vänlighet och omtänksamhet i London.

Givetvis ville jag att bilden skulle vara svartvit. Men reflexerna i skyltfönstret gjorde det svårt.

Det kanske blir lite mer färgbilder framöver.

Inlagt 2015-05-27 06:57 | Läst 3194 ggr. | Permalink
Jag tycker det funkar alldeles utmärkt. Men det är svårare tycker jag, eftersom bilden verkligen inte får samma dramatiska hjälp, kraft. som med svartvitt.Vi är smått programmerade att svartvitt är spontanare och förmedlar mer verklighet, och oförskönad sanning, märkligt nog,men jag tror det är så. Som vanligt bra bilder N_E.
/ Bengt
Svar från Nisse Larsson 2015-05-27 08:48
Tack Bengt för att du tog dig tid att skriva väl om det här med svartvitt. Ska lägga orden på minnet.
Som du skriver känner man när det passar med färg. Och när svartvitt är bättre. Här tycker jag att färgen förstärker bilderna.

Ser fram emot fler gatufotobilder från London.
Svar från Nisse Larsson 2015-05-27 08:50
Använder ju oftast svartvitt för gatufoto men tyckte som sagt att färgen hade en funktion för att lyfta fram berättelsen i bilderna. Det blir nog rätt mycket London från mig framöver.
Fina färgbilder, N-E!
Svar från Nisse Larsson 2015-05-27 18:28
Tack för uppskattningen.
Jag har aldrig riktigt förstått varför det skulle vara en särskilt relevant fråga för gatufotografi. Det har varit mer en fråga om smak Fotografens fotobakgrund (mörkrum , etc.).
Valet av färg eller svartvitt måste bero på vad man vill visa / berätta med sitt fotografi - oavsett vad man fotografera? Dokumentär eller en mer personlig touch. Jag skulle nåastan säga konstfoto :-) Super Street fotografier dom skulle inte ge ett bättre intryck i svartvitt - som jag ser dem.
Många vänliga hälsningar till dig Nils-Erik från Erik / DK
PS: http://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-national-geographic.htm

Världen/verkligheten är i färg konsten kan vara vad som helst :-)
Svar från Nisse Larsson 2015-05-27 18:28
Den svartvita bilden har en särskild ställning inom gatufotografi. Kanske därför att det finns många stora fotografer på området som förebild som arbetar eller arbetat i svartvitt. Också därför det svartvita innebär en möjlighet till att framhäva skeendet i en reportagebilder. Hursomhelst skaver färgbilder mitt öga aningen.
Erik Madsen 2015-05-27 19:43
Ja, jag vet att gatufotografering har den ställning bland många. Men även HCB fotograferade i färg senare i livet och även filmat i färg - har jag sett. En annan liten kuriosa - Jag hörde en intervju med honom där han berättar hur en av hans mest berömda bilder blev til . Mannen där hoppar och hänger i luften över vattenpöllen. HCB kunde inte se vad som hände eftersom han bara hade objektivet genom ett hål i ett trästaket - ren tur, sade han! Du måste ha tur, sade han för att ta bra bilder!
I slutändan den här gången - många av de stora hade också kopister och redaktörer som hade ett stort inflytande på deras arbete. Dä har vi mer tur eller?
Med foto hälsning från Erik / DK
PS: Det var dina bilder jag tyckte var super, särskilt eftersom de var i färg - ärligt menade.
För mig funkar svartvitt sällan. Jag vill att det ska vara en extra poäng med att just en viss bild ska vara svartvit, ex att att gråskalan förstärker bildens grafiska form. Men samtidigt gillar jag fotografer som har en konsekvent svartvit stil, som du, Mats Alfredsson och Joakim K E Johansson för att ta tre exempel här på Fotosidan.
Svar från Nisse Larsson 2015-05-27 18:33
Tack Magnus för kommentaren. Härligt att läsa. Den svartvita redigeringen är inte enkel för mig. Gör ofta om mina bilder och funderar. Blir glad när det känns som jag lyckas. Känner inte på samma sätt för en färgbild.