Gatufotograf

Behövs verkligen ansiktsmask?

 

Den här bilden från London - några år gammal - tycks visa på behov av något slags ansiktsmask. 

Här i Eskilstuna är det få som bär skydd för ansiktet. När regeringen nu tillkännagav sina restriktioner på grund av smittorisken sades inget om masker. Från ansvarigt håll bedöms kanske frågan som oviktig. I andra länder är det här jätteviktigt. Polis verkar tvinga allmänheten med våld. Vilda slagsmål förekommer.

Kanske alla blir smittade förr eller senare oavsett åtgärder. Än så länge har man klarat sig. Med tre sprutor i armen får man hoppas på ett lindrigt förlopp om man drabbas.

Inlagt 2022-01-13 07:14 | Läst 707 ggr. | Permalink
Tror att det man inte ser, det e inte så farligt! ;)
Och hur som helst, en fin bild i alla fall!
/B
Svar från Nisse Larsson 2022-01-13 08:05
Tack Bengt för kommentaren. Hälsar NL
Alla får nog covid-19 till slut. De som är vaccinerade får nog minimala symptom, och sen är det över.
Svar från Nisse Larsson 2022-01-13 08:11
Hoppas det blir så. Snart får man en fjärde spruta och covid blir då som en enkel fluensa. Hälsar NL
Sven Blomquist 2022-01-13 09:33
Den "enkla" influensan dödar 1000+ personer varje år.....
N Thomas Meldert 2022-01-13 10:15
Jag läste i min dagstidning våren 2020 att ett "normalår" dör ca 2000 i influensan.
Utfallet i verkligheten motsäger ansiktsmaskens effektivitet.
Om dessa munskydd vore effektiva, så skulle det i länder som länge nästan med tvång tvingat folk att massivt använda sådana, vara en betydligt lägre smitta. Nu är det inte så i verkligheten – men verkligheten smäller inte högt i dessa dager, varken i politiken eller annorstädes.
Personligen kan jag inte fatta att folk tror att en sådan pappersbit för ansiktet skulle stoppa viruspartiklar små som fritt svävande aerosoler.
Nils Bergqvist 2022-01-13 10:37
Instämmer helt. Restriktioner, avstånd, handtvätt, munskydd etc, hindrar inte virusets framfart, det kan fördröja och ha en liten effekt. Effektivast är vaccin, det ser vi nu när det är 12ggr vanligare att hamna i slutenvård som ovaccinerad än som vaccinerad. Och sista veckan i december så var hela 75% av de inlagda för Covid-19 ovaccinerade. Då var det 500 ungefär i hela landet så 375 av dom var alltså ovaccinerade. Nu hörde man siffror om fördubbling av inlagda. Hade alla varit vaccinerade skulle det varit 12 ggr färre från den gruppen, och då hade det förmodligen inte kommit några nya restriktioner. Belastningen på vården hade då varit en bråkdel av vad den är nu. Det är nog som Thomas skriver. De flesta kommer smittas, de vaccinerade får mindre symptom. Giesecke sa detta redan våren 2020 i början på pandemin och han verkar ha fått rätt. Han menade också att åtgärderna har mindre effekt men kan ändå fördröja smittan så att belastningen på vården blir jämnare. Men till slut blir de flesta smittade ändå.
Bra bild.

Ansiktsmask ger lite skydd för omgivningen. Om alla alltid hade munskydd så skulle spridningen gå lite saktare.

Tegnell borde inte varit så emot i början. Jag förstår honom, han visste ju att ska ansiktsmasken funka så måste den passa exakt, bäraren inte ha skägg, den får inte vidröras med händerna osv. Men han kunde ändå ha varit lite flexiblare.
syntax 2022-01-13 12:51
Vid Arméns Fallskärmsjägarskola i Karlsborg där jag vistades en tid i ungdomen, fick vi noga lära oss alla knep för att få en riktigt bra anslutning mot ansiktet på gasmasken. Sedan kom sanningens minut, när man dök in i det tårgasfyllda tältet.
Ve och fasa – de flesta sprang ut som stuckna av getingar, högröda i ansiktet.
Det är inte lätt att få en mask att ansluta så att det funkar mot stridsgas – eller viruspartiklar för den delen. Munskydden man ser på stan får mig bara att skratta... :-D
Khalad 2022-01-13 21:50
Det finns numera flera undersökningar som i fullskala visar att andningsskydden minskar smittspridning. Det är inte samma sak som att påstå att andningsskydd ger fullgott skydd, dvs att man är säker på att skyddas av ett andningsskydd. Att enkla andningsskydd faktiskt ger minskad smittspridning är ganska enkelt att förstå, covidvirus kommer inte flygande i enskilda viruspartiklar, helt dominerande är droppspridning, det är tex därför man ska hålla avstånd. Om luften kring smittade personer vore full av smittpartiklar som inte till största delen faller till marken skulle säkerhetsavstånd vara tiotals meter för att överhuvud ha någon betydelse alls och hela arbetsstyrkan i arbetslokaler och liknande skulle smittas av enstaka smittade personer eftersom luften i lokaler blandas ganska väl.
Gillar bilden, den är mkt bra!
syntax 2022-01-14 09:27
Man vet inte exakt - men troligen är det så här:
Ett antal virus befinner sig i en droppe som är en fritt svävande aerosol. Det räcker inte med enstaka aerosoler för att bli smittad, det skall till en större koncentration, därför funkar det med avstånd då aerosolerna visserligen fortsätter att sväva fritt - men sprids ut med avståndet.
En pappersbit för ansiktet fungerar dåligt mot fritt svävande aerosoldroppar. Går man på stan och tittar på den usla anslutningen till ansiktet på munskydden som bärs, så blir det som sagt rent skrattretande. Men - det har ett utmärkt signalvärde: "Titta, jag gör någonting"!
Måns H 2022-01-14 09:47
Jag har sett siffran 20% saktare spridning. Man kan nog bli smittad av en enda viruspartikel, det var väl så pandemin startade, men risken är ju större om det är en miljon.

Nu vill koncernen som driver min frus boende inte släppa in besökare. Högsta chefen vill väl skydda sig mot kritik, visa att dom verkligen gjort vad dom kan. (Han var hårt ansatt i början av pandemin då massor av boende dog.) Dock utan explicit förbud, men att man har munskydd. OK tycker jag i de gemensamma utrymmena.
syntax 2022-01-14 09:57
Om man skall gå efter tidigare gjorda erfarenheter, så är det väl personalen han inte skall släppa in... :-)
syntax 2022-01-14 11:03
Jag borde väl hålla tyst – men jag kan inte låta bli....

Björn hänvisar till; ”...flera undersökningar som i fullskala visar att...”

Jo´män – det är vanliga argumentationsmetoder på nätet. Man svänger sig med undersökningar och länkar till sådana.
Haken är bara den att vetenskapen efter hand har blivit tämligen korrupt på denna punkt. ”Vetenskapliga” undersökningar uppträder i dag på en marknad där dom kan köpas och säljas. Stora pengar är inblandade. Är det någon som har hört talas om en marknad där säljaren inte gör allt för att gå den tilltänkta köparen tillhanda? I dag köper man undersökningar som visar det man vill visa.
Undersökningarna är sedan snårigt upplagda och formulerade. Man gör det medvetet svårt att tränga in till den egentliga kärnan. Folk orkar inte kontrollera - men om man nu för sakens skull gör det, så finner man att en hög procentandel av dessa ”vetenskapliga undersökningar”, denna försäljningsvara, består av värdelöst snömos.
Sven Blomquist 2022-01-14 11:15
Håller med!
Flickan på bilden kanske skyddar sig mot rök/damm nytt schampo som luktar gott, kanske, eller vill vara anonym eller skydd från andra större partiklar.

Vad då ansiktsmask, en tunn i papper, eller en som verkligen skyddar? en sån som kirurger använder.
En viruspartikel är som en tennisboll mot ett fotbollsmål ( porerna i masken), fast den ger en tro, som är väl så viktig.
Glöm inte täcka ögonen, öppna slemhinnor, där mesta smittan kommer in.
Personligen litar jag på mitt immunförsvar det har räddat mig hittills, 70 år, jag vill också veta vad jag stoppar i mig, därför läser jag på och funderar, inte följer alla andra.

Viket batchnummer fick du på vaccinet och vilken information, det ska alla få som gör ett medicinskt ingrepp, det handlar om din hälsa.
Alla flaskor är märkta. Sök på batchnummer så finner du, om du använder rätt sökmotor, inte sökfilter typ Google, aning, Yahoo, prova DuckDuckGo eller liknande.

Bästa tipset, djupandas genom näsan, bra kondition, BMI under 25, inga hjärtfel, diabetes, Downs syndrom eller annat som sätter ned kroppen, läs på clinicatrials.com, där finns kriterierna för referensgrupperna och resultaten, även de som avbröts. Ing3n under 18 år, gravid, hjärtfel eller annat, gäller Phizerr. Läs gärna om Astra och Modernas, som var så bra…

Smittan finns överallt, och immunförsvaret måste triggas, annars är försvaret inte mycket att lita på, generationers samlade kunskap är svårslagen, allt finns i kroppens ”kokbok” DNA.
Tiden får utvisa, vilket som är rätt eller fel, om man avser att skydda sig,. Det är livsfarligt att leva, man kan faktiskt rentav dö.
Varför skriver jag allt detta? kunde låtit det bero, men bilden triggar mig, varför lägger jag tid på att kommentera något som troligen skrattas åt. Jag är för vaccin, har tagit flera, men enbart beprövade, som Tripple, Polio, där kroppen lär sig bygga antikroppar , inte somna, få något i kroppen, som kroppen ser som en inkräktare.

En av mina bästa vänner tog ”trean”, han frös på kvällen, på morgonen dog han han när han gick med sin hund utanför villan, hjärtat tvärnitade. Händer alltför många, specielltbunder belastning, finns otalig info om ex. Fifaspelare som kollapsar.

Finns kanske en anledning att dom väntar fjorton dagar, efter injektion, för det är den kritiska tiden. dör dom då, är dom inte vaccinerade…

Håll koll på din kropp, närmaste tre-fem åren, och ditt immunförsvar som troligen fått en rejäl knäck.
Smittan skiftar , nya varianter kommer och det är smittade som smittar, oavsett vaccin eller inte och vaccinerade blir smittade och sjuka, verkar vara ett bra vaccin.
Aldrig tidigare har det vaccinerats under en sjukperiod, och alla vacciner tidigare har testats i många år, mässling i 28 år.

Dagligen möts människor av miljarder bakterier/virus och andra faror, även risk att bli skjuten.
NASA varnar nu för en stor asteroid som kan slå ned på jorden, 0.1% chans. Risk att bli sjuk och dö av Covid är 0.016, så hjälm kanske man skulle köpa.

Jag lever som alltid likadant, vårdar min kropp, äter sunt, rör på mig, djupandas och undviker vissa saker. Hälsotalet på folk är mycket dåligt, maten på äldreboende är näringsfattig, trots att kroppen behöver ca nittio mineraler/vitaminer per dag. Nämns ofta i media om den nedmonterade vården, men det är folk som ”belastar”.

Har man inte tagit vaccinet, kan man alltid ångra sig och med tankespår WHO:s nya fundering, sitter jag lugnt i båten.

En del klär sig varmt, för att inte den intill ska frysa ihjäl ;-) det är också ett exempel på ”hänsyn” till sin nästa fast jag tänker på uttalandet från FHM, som sa i början, att det kommer inte till Sverige. Många nya direktiv och titt i glaskulan, sedan dess.

Finns tre saker i livet som gäller, det är: ”Ge opp” eller ”ge efter” eller ”ge allt”!! Vad jag gör och vill, har du redan förstått.
Läste du så här långt, vill jag tacka dig och ursäkta om jag orsakade dig kognitiv dissonans.
Önskar dig en fortsatt bra dag.
Olle B
Hej Nils-Erik.
Jag kommer att hålla mig helt utanför diskussionerna om "mundbind" eller alla andra restriktioner i de olika länderna. Att uteslutande hålla sig till ditt fotografi som jag gillar och man kan tolka in många möjliga saker i det. Jag antar att det också i slutändan är det som gör ett foto det lilla extra. Som sagt gillade.
Med vänliga hälsningar från Erik.
Tack för alla utförliga inlägg om det här pandemins hantering. En fråga som engagerar givetvis. Det berör hälsa och liv för oss själva och för de som är oss nära. Förhoppningsvis närmar vi oss slutet av den här pandemin. Med hälsningar NL