Gatufotograf

Blänga på folk

Gatufoto är väl en sublimering av det trevliga vardagliga som alla gillar. Att blänga på folk. Kanske det är i grunden handlar om överlevnad. Att hålla koll så att inga fiender dyker upp. Eller känna lugnet sprida sig i kroppen när alla verkar fredliga.

Gillar att foto människor en och en. En bild - en människa. Det vill jag visa med exempel här från Uppsala.

Tuffa tanten

 

Fundersamma tanten

 

Törstiga tanten

 

Solande tanten

 

Tanter är tacksamma fotoobjekt. Åtminstone dom som gillar att klä upp sig. Kläderna är inte av det senaste modet. Istället bekväma. Och gärna färgglada. Yngre smala damer som följer slaviskt senaste modetrenden framstår som väldigt opersonliga i den här jämförelsen.

Nåja studenmodet för tjejjer är i Uppsala mer personligt än det i Stockholm. Och därför lite roligare. Tyvärr har jag inga bra exempel. Men får väl återkomma.

Inte senaste modet - den första bilden är glädjande nog ett undantag. Den sista bilden är också annorlunda. Såg damen ifråga dra långsamt pinnakärran efter sig med uppsyddd dyna och kasse för att emellanåt sitta i solskenet och njuta.

Tyvärr är män mer sällan personligt klädda. Det glädjande undantaget i Uppsala var den här mannen (har visat honom i tidigare blogginlägg).

 Själv som regel klädd i jeans, t-shirt och gympadojor. Ingen prydnad för gatubilden. Men det hindrar inte att man kan ställa krav på andra.

Den välklädde

Egentligen skulle jag vilja fota loss som Jeff Mermelstein gör i New York. Inget  försiktig smygande utan bara rättfram gå på känslan. Med närbilder på människor man möter på trottoaren. Tänk att kunna böja sig fram mot mötande och plåta på en meters avstånd - gång, på gång, på gång.

Gatufoto är inget för den blyge och försiktige. Eller måste man dra till NYC för att våga göra detta och söka stöd i en världsstads anonymitet och tolerans? Räcker det kanske med Säffle?

Inlagt 2011-05-19 09:09 | Läst 5623 ggr. | Permalink
Risken är väl att man åker på smörj om man stoppar upp kameran i ansiktet på någon Uppsalabo :-). Jag har heller inte gjort det någon gång men måste samtidigt medge att det skulle vara spännande att försöka. Kanske det sista man gör som fotograf :-). Uppskattar ditt tantprojekt. Ingen tant är den andra lik. Fast i dag vill väl ingen vidkännas begreppet "tant". Kvinnan i skrindan är för mig i alla fall ingen tant, inte heller den första, fräsiga kvinnan. Tanten håller kanske på att försvinna?
Svar från Nisse Larsson 2011-05-19 09:44
Definitionen på tant är intressant. För mig aningen äldre kvinna. Inte att förväxla med gångna tiders tant. Så tanterna lever och frodas enligt min definition.

Man kanske trots allt överlever även om man fotar loss på det där närgångna viset. Jeff Mermelstein har ju klarat sig i massor med år. Är folk farligare i Uppsalae än i NY?
Trevliga bilder. Väldigt fina färger och ton på "Den solande tanten"
Men, gatufoto är en chansning. Man får väl lära sig att stå ut med lite sura miner. Eller vara så diskret eller snabb att man hinner ta bilden innan folk hinner ställa om till det där typiska "bläng-läget".
Svar från Nisse Larsson 2011-05-19 10:03
Upplägget är att fota människor i rörelse medan man själv rör sig framåt. Man jobbar snabbt med kameran. Inget stillanstånde eller dröjande. Det måste gå fort och innan dom fattar vad som hänt så är man rätt långt borta. Men jag har ännu inte blivit slagen och bara utskälld några få gånger. Men sätter nån upp handen eller visar ogillande tar jag ingen bild heller och nickar bekräftande att jag förstår. - Nilserik
Mac-PC 2011-05-19 10:14
Jättebra tips att röra sig framåt och se till att det går snabbt. Det ska jag praktisera nästa gång jag är ute på stan. Har du fler konkreta tips så tages de tacksamt emot.

Fråga: När du har tagit bilden vad gör du då? Ler? Tittar bortom motivet? Tittar på kameran/displayen? Vilket är bäst tror du?
Svar från Nisse Larsson 2011-05-19 10:24
Man uppträder lugnt och självsäkert. En bild måttas och tas på sekunden. Sen spanar man in nästa motiv. Stannar aldrig upp. Vill avlägsna mig så snabbt som möjligt från det jag fotade nyss.
Jeff Mermelstein får mycket bläng när han far fram, förvånar mig faktiskt att han inte får däng. Men det kanske han får och håller tyst med ;-) Om du får för dig att testa Jeffs metod i Eskilstuna, säg till. Jag vill gärna vara med och försöka dokumentera på betryggande avstånd.

Trevlig samling tanter, tror jag gillar den första mest.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2011-05-19 11:27
Under en fotopromenad kan man under en kortare period bli som Jeff om det finns läge för det och man känner sig på humör. Man kan också ställa sig nånstans med bra fotoljus och be förbipasserande om bild. Då har dom chansen att säga ifrån eller ge samtycke. Dom här fotometoderna handlar ju om personlig utveckling.

Den första tanten är kul och dessutom kom enkarl med i bilden också. - Nilserik