Gatufotograf

Det där med munskydd är svårt

Mat behöver köpas trots pandemi. Här kommer två äldre på sina rullatorer på väg in till  Hemköp i Eskilstuna.  Förståndigt att de bär munskydd. Men detta ska givetvis täcka näsan också. Och kanske kvinnan närmast rättade till munskyddet sekunderna efter det att jag tagit bilden. 

Kanske det är sådana här situationer Tegnell bland annat tänker på när han inte vill kräva obligatoriskt munskydd. Men nån gång måste väl vi börja och så småningom lära oss.

Kanske jag själv ska börja med munskydd också. Min fru säger till mig varje gång jag ska ut på stan.

Inlagt 2020-11-21 09:10 | Läst 1210 ggr. | Permalink
Detta är ju rätt knepigt tycker jag. Att bära munskydd är obekvämt och knöligt, och då vill man gärna vara säker på att det ger effekt.
En del forskare menar att det ger effekt – men dom har inga konkreta studier att visa på. Det verkar bara vara deras eget tyckande.
Den motsatta uppfattningen har dock stöd. Nu senast i en rätt bred dansk studie som visar att munskydd har ringa eller ingen effekt. Den ringa effekten uppstod för omgivningen – inte för bäraren. Alltså föga uppmuntran för den som överväger att börja med munskydd.

För min del skall det nog mera till. Det hela verkar misstänkt likt plakatpolitik. Det skall se ut som om man verkligen gör något. Grovt räknat är de länder där man har mest munskydd, samma som de länder som uppvisar den största smittspridningen.
Under pestutbrottet på 1600-talet sprang man omkring med en ansiktsmask med en lång strut så att man såg ut som någon slags fågel. Onekligen såg det ut som om man gjorde något... :-)
Min tolkning är att de som inte har ett riktigt filter som klass 2 och 3 i huvudsak skyddar att inte smitta andra och då fungerar de lika bra enbart över munnen som över mun och nästa, slutsats om alla bär ett munskydd av enklare slag så minskar spridningen, vilket är bra.

Om man däremot vill skydda sig mot smitta, som de enligt bild, så skulle de istället använda klass 2 eller 3 filter, dessa skyddar bra mot att ta emot smitta men inte så bra att inte släppa ifrån sig smitta. Filtret renar ingångsluften men inte utandning (eller begränsad effekt).

Själv har jag klass 2 eller 3 när jag är i trånga miljöer, fast det händer för mig enbart några gånger i månaden så det är inte så ofta. Ett klass 2 och 3 är betydligt jobbigare att ha på sig, man har svårare att andas genom filtret men det renar effektivt
syntax 2020-11-21 10:28
Problemet är att om smittan även sprids via aerosoler som håller sig svävande en längre tid (vilket man inte riktigt vet), så behövs det ett skydd av typ militär gasmask för att skydda sig.
Att smittspridningen skulle minska om alla bär munskydd, stöds inte alls av utfallet i de länder där munskydd har en bred användning.
Sven Blomquist 2020-11-21 10:37
Avstånd är bättre eller? Om vi inte kräver ett visst avstånd är ju kravet meningslöst. 1 cm är ju också ett avstånd..... Håll avstånd är en meningslös rekommendation. Det borde vara 2 meter eller mer.
pdahlen 2020-11-21 11:02
Man vet ju inte alls hur effekten hade varit i dessa länder om man inte hade haft munskydd. Visst är avståndet viktigt, men även tiden sägs det. Själv har jag inte varit närmare någon än 2 m utan munskydd längre tid 30 sekunder. De brukar ju anges 15 minuter, men man vet ju inte. Sedan så tror jag det luftburna partiklarna kan vara betydligt farligare, så i ett slutet rum så skulle jag nog inte använda ens 2 m utan minst 5 m om jag inte har skydd, tex om jag är i en affär utan skydd så har jag säkert 5-10m avstånd
syntax 2020-11-21 11:20
Det är ju i sig riktig att vi inte vet hur spridningen varit i dessa lände utan munskydd, men vi ser verkligheten som den är i dagsläget - trots munskydd sprider sig smittan våldsamt i de länderna.
Problemet är att glasögonen immar igen..
Mvh/Gunte..
pdahlen 2020-11-21 10:58
Håller jag med om, riktigt besvärligt, iaf med de klass 2-3 jag använder, men det är att man inte får det helt tätt vid näsan. Man får använda kirurgtejp eller liknade :)
En riktigt bra bild. Där kvinnan ser tvingad ut att bära munskydd, typ en ledsen hund som påtvingats något.
Jag har svårt att förstå all diskusion om munskydd. Det är ju frivilligt!. Folkhälsomyndigheten har ju inte förbjudit att bära munskydd. Däremot starkt rekomenderat HÅLL AVSTÅND! vilken så väl gamla som unga tycks glömma. Jag har sett dagligen hur folk fumlar med sina munskydd,rättar till det. Någon snyter sig, munskyddet åker av och på ,ner i väskan. Man skulle kunna jämföra det med GW perssons läsglasögon som sätts på och skjuts upp på huvudet Jag har sett kvinnor som tillfälligt tar av skyddet i T-banevagnen, och sminkar sig, och sedan på med munskyddet. Jag håller med Peter. Det finns samtidigt som de fumlar med sina munskydd,har en atityd. Se på mig jag tar ansvar. Bengt H.
Sven Blomquist 2020-11-21 16:13
Så dåligt som många eller t.o.m de flesta använder och hanterar sina munskydd så ärde till ingen eller försumbar nytta. De kan dessutom öka risken för smittspridning. Håll 2 m avstånd!
syntax 2020-11-21 17:04
Tja - diskussionen lär ju fortsätta. Jag får känslan av att starka krafter arbetar för omfattande och tvingande regler om munskydd. Jag hoppas att jag har fel.
Jag får säga som Olof Palme brukade säga när han märkte att folk inte hade på fötterna:
"Jag avvaktar - kraftfullt!"
bassa 2020-11-21 17:48
Hej igen. Kortfattad bra mening.
/ Bengt H
Talande bild!

Det blir ju så där om bäraren inte får och tar till sig instruktioner. Vettiga instruktioner. Nån av de stora morrontidningarna hade en video där modellen inte vek till metallinlägget upptill efter näsformen. Då läcker det hur mycket som helst och blir imma på glasögonen.

Jag hade vägande skäl att besöka en byggnad med konstaterad covid-19. Tog fram min gamla Sundströms halvmask i blå plast med effektivt filter för användaren och ventiler för utandningsluften. Man skyddar sig själv.

Det slöt fortfarande tämligen tätt fast jag har skägg. (Om det ska vara riktigt tätt ska man vara slätrakad eller skäggfri av annan anledning, ni vet det där med "en social konstruktion".)

Efter användning spritade jag allting. Men det vart bara ett försök. Situationen i byggnaden kom under kontroll och då bytte jag till vanliga mer symboliska engångsmasken, verksamheten vill att besökarna använder sådan.
syntax 2020-11-21 23:48
Ha, ha - Måns. Det där med social konstruktion var kul!
Kanske jag skulle överväga att som julklapp till någon kvinnlig vän ge en rakhyvel - med hänvisning till att det enligt det senaste genus-köret framgår att kön är en social konstruktion?
Hej Nils-Erik - trevlig dokumentation.
Att bära ett munskydd eller inte? I DK uppfattas det som ett TILLÄGG till de andra rekommendationerna. I detta land är de OBLIGATORISKA inom kollektivtrafik, hos läkare, på sjukhus, apotek och i butiker, stormarknader och köpcentra.
När Peter H. hänvisar till det danska och enda vetenskapliga testet av användningen av munskydd, saknas lite mer information. Det är sant att man inte kan testa och mäta om de kan förhindra eller minska infektionen från personen med munskydd.
Enligt min mening kräver detta en noggrannare och grundligare läsning av rapporten innan man slutar något helt 100%?
Du måste översätta det själv :-) :-) hi hi.
https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2020/november/dansk-studie-er-nu-offentliggjort.aspx
Mitt översättningsförsök av en liten del:
"Efter en månads uppföljning hade 1,8% av deltagarna i maskgruppen och 2,1% av deltagarna i kontrollgruppen haft infektion. Studien bekräftar således inte den förväntade halveringen av risken för infektion hos bäraren av munstycket, men resultaten kan indikera en mer måttlig grad av skydd på 15-20% - studien kan dock inte utesluta att masken inte skyddar bäraren"
Det är inte så lätt, men jag håller mig til det med de 15-20%. Tillsammans med de andra rekommendationerna: 1-2 meters avstånd, hosta och nysa i ärmen, noggrann handhygien, minska sociala möten max 10 personer.
Vänliga Hälsningar. Erik / DK