Gatufotograf

Duvorna på Hötorget har en skyddsängel

Vid gatufotografering får man ofta kontakt med fantastiska människor. Jag såg henne fånga in en duva, klippa loss garntråden som snärjde fågelns fötter. Och räddade duvan från en plågsam död

Det var en kväll på Hötorgen i Stockholm. Jag såg en kvinna stå framåtböjd och granskade en duvflock. Ett bra motiv för en gatufotograf. Så jag tog en bild. Hon upptäckte mig och sa vänligt att hon sett att en av duvorna hade sina ben intrasslade i en tråd. Hon ville nu hjälpa duvan. 

”Titta där är den" ropade hon. "Nu måste jag fånga in den”. Hur skulle det gå till tänkte jag och misstänkte att hon hade en skruv lös.

 

 

Ur sin väska tog hon fram en burk med fågelfrön  och hällde ut lite av innehållet.

 

 

 

Sen tog hon fram en badhanduk i frotté ur väskan och ställde sig på lur. Hon gjorde flera försök att fånga in duvan men den flög undan. Det verkade hopplöst.

 

 

Till sist kom olyckliga duvan och satte sig bland fågelfröna. Den vände ryggen åt kvinnan liksom den ville bli infångad. Kvinnan dök snabbt över fågeln och svepte in den in handduken.

 

”Duvorna är så kloka. Dom vill gärna bli hjälpta och förstår att dom kan få hjälp” sade kvinnan och satt sig tillrätta på trappen framför Konserhuset med duvan i knät.

Hon ville ha sin väska och bad mig öppna ett par små lådor av metall. I den ena lådan fanns sterila instrument. Och i den andra förbandsmaterial.

Hon tog en sax och klippte snabbt loss tråden från duvans fötter. Jag såg att tråden var virad flera varv runt varje tå. Även benen var snärjda vid varandra.

 

 

”Vilken tur jag lyckades få tag i duvan i tid. Du ser här att fötterna är fina. Bara en tå är lite mörkare . Den har det gått kallbrand i och kommer att lossna. Men det är inget farligt”.

 

 

"Nu är det färdigt . Här kan du se vad fina duvans fötter nu är. Ta en bild om du vill."

 

 

Sen släppte hon duvan.  Hela händelsen varade tio minuter.  Duvan var infångad bara några minuter.

 

 

Jag var helt tagen av det här. Och givetvis djupt imponerad av kvinnans engagemang och kunnande.

Det händer ibland att när man tar en bild så får man kontakt med människor och drages in i ett skeende på det här viset. Spännande och härligt.

 

Inlagt 2012-08-06 06:38 | Läst 5928 ggr. | Permalink
Vilken härlig berättelse! Det är sånt man blir så glad av! =)
Mvh Heléne
Svar från Nisse Larsson 2012-08-06 08:12
Tackar Heléne - blev själv helt upprymd av det här mötet. - Nilserik
Fantastiskt!

Tommy
Svar från Nisse Larsson 2012-08-06 08:13
Visst är det en fantastisk människa! - Nilserik
Vilken fantastisk människa. En gammal veterinär kanske?
MVH
Hans
Svar från Nisse Larsson 2012-08-06 08:52
Givetvis måste hon varit vetrinär. Det här var ett helproffsigt ingripande. Kom mig inte för att intervjua henne tyvärr. Måste skärpa mig. - Nilserik
Mycket fin berättelse och bildserie!!
Svar från Nisse Larsson 2012-08-06 11:23
Tackar för uppskattningen. - Nilserik
Fint lite berättelse om en fin människa tycker jag. Jag kan inte låta bli att undra hur många människor missade den här händelsen på grund av att de mestadels tar del av vad som händer i sin androida mobil. Bra att en alert gatufotograf fångade händelsen så fler fick ta del av den.
/Janne
Svar från Nisse Larsson 2012-08-06 11:27
Det var märkligt få som uppmärksammade det här. En liten grabb sprang fram och ropade "Buh" när kvinnan skulle fånga duvan. Mamman och pojken skrattade sedan gott. Sen var det några tittade nyfiket när kvinnan klippte loss all tråden från fötterna. - Nilserik
Härlig storry!
Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle!
Bra fångat.
Synd att du inte fick med en intervju bara!

Med vänlig hälsning, Kenneth
Svar från Nisse Larsson 2012-08-06 11:30
Tackar Kenneth. Intervjun hade varit bra för att stilla min egen nyfikenhet och kanske inte lägga ut i bloggen. Men jag blev så tagen av händelsen att det inte blev av. Oproffsigt - Nilserik
Fin storytelling! (som det heter på nysvenska). Visar att att bra historier har en stor styrka. Komposition och bildbehandling blir sen bara en förfining av berättelsen.
Svar från Nisse Larsson 2012-08-07 08:06
Man tackar å bockar för gillandet. - Nilserik
Sannolikt en gammal veterinär, en vanlig dödlig går väl knappast runt med ett duvräddningskit i väskan! Har en mås härute hos mig vars ena ben är helt ruttet, det går dock fortfarande att klia sig med. Härlig historia! /Matti
Svar från Nisse Larsson 2012-08-07 08:15
En rutinerad fågeldoktor utan tvekan med blick och hjärta för sånt här. Tråkigt att höra det där med måsen. Kul du gillar storyn. - Nilserik
Verkligen fascinerande och mycket bra dokumenterat av dig!
Svar från Nisse Larsson 2012-08-08 08:33
Tack Frans - det blev en spännande fortsättning på den första bilden. - Nilserik
Mycket fint berättelse och bildserie!! Allt gott allihopa :)
Svar från Nisse Larsson 2012-08-08 17:19
Tack för uppskattningen. - Nilserik