Gatufotograf

En attack på vårt samhälle!

 

Igår gick jag förbi kommunalrådet Jimmy Jansson som intervjuades av SVT på Fristadshuset framför Stadshuset.

Det handlade givetvis bränderna i Eskilstuna den gångna helgen.  

Polisen beskriver det som "En attack mot rättssamhället och i förlängningen ett hot mot demokratin".

En ledande person i ett kriminellt nätverk i Eskilstuna har häktats för mordförsök på en annan gängledare. Brandattackerna har sedan utförts som en hämnd på polisen. Runt 25 fordon har förstörts i bränder som rasat på flera håll i stan. Några personer med kriminell bakgrund har sedan frihetsberövats. 

Själv känner jag mig ledsen och berörd. Vad är det som händer i vårt land.  

Inlagt 2021-05-18 07:14 | Läst 956 ggr. | Permalink
Sven-Eric Liedman har en intressant artikel i DN 21-05-10.
"Det är så märkligt att bara SD förmår kanalisera missnöjet"
"Vi har fått en isolerad brottslig underklass men också en överklass som brutit sig loss från samhället i sin jakt på rikedom, makt och lyx. Det är inte märkligt att det väcker ett pyrande missnöje. Det egendomliga är att det framför allt är Sverigedemokraterna som kanaliserar detta missnöje. De har sina syndabockar, främst invandrarna men också vad de kallar eliterna – journalister och intellektuella av olika slag. De tiger däremot om den ekonomiska överklassen. Med den kan de ingå en omaka pakt".
Svar från Nisse Larsson 2021-05-18 15:31
Komplicerat resonemang. Hänger inte med i svängarna. Kanske typisk DN i retoriken. Jag tror att alla partier måste tillsammans lösa de här problemen i samhället.
Hej. Jag tror att den här typen av våld måste klassas som terror.
Det skulle betyda att man kunde låsa in gängen stämplade som medhjälpande terrorister.
/ Bengt H.
Sven Blomquist 2021-05-18 09:49
Visst är det terror! Våldsamma hämndaktioner mot oskyldiga är terror!
Svar från Nisse Larsson 2021-05-18 15:16
Visst är det en form av terrorism. På något sätt måste samhället hantera våldsutövarna. Vet inte hur det ska ske.
"En attack mot rättssamhället och i förlängningen ett hot mot demokratin".

Det kan man minst säga. Enligt samhällskontraktet (som är ett imaginärt icke skrivet kontrakt) avstår medborgarna från egen våldsanvändning mot att man har samhällets och polisens skydd. Polisen har alltså sitt våldsmonopol mot att man kan sköta sin uppgift. Om polisen inte kan ge skydd, då är medborgarna moraliskt berättigade att sätta upp egna klaner, skyddsgarden, och så vidare - till sitt eget skydd.
Om det blir vad vi har framför oss, så är vi illa ute.

Om rättsstaten börjar luckras upp så har samhällskontraktet andra innebörder. Här förutsätts att myndigheterna har sin beskattningsrätt på villkoret att att skattemedlen går tillbaka till medborgarna i form av nyttigheter – välfärd, infrastruktur, vård och omsorg, skola, med mera, med mera.
Om betydande del av skatterna går till annat än tillbaka till medborgarna - då är man moraliskt berättigad att skattefuska så mycket man kan, statsmakterna har brutit samhällskontraktet,

Det blir alltså mycket allvarligt om man inte upprätthåller samhällskontraktet.
Svar från Nisse Larsson 2021-05-18 15:40
De flesta vill nog att polis och rättsväsende ska ha större befogenheter att lösa sådana här situationer i samhället. Nog än så länge långt till medborgargarden. Hoppas jag.
syntax 2021-05-18 19:28
Det hopas även jag - verkligen!
Saken är bara den att man inte löser saken med "befogenheter". Det är inte något större fel på vår nuvarande lagstiftning - om man bara orkar tillämpa lagarna. Dagsproblemen beror nog inte på bristande befogenheter - utan på bristande kapacitet och förmåga. Det är ingen mening med nya lagar om man inte har makt och myndighet att se till att dom efterlevs (gammal grundregel inom juridiken/lagstiftningen).
Det där med ökade befogenheter sätter ju även saken i en annan rävsax. Om man ger polisen allt vad dom vill ha, vad får man då? Jo, en polisstat.
Svar från Nisse Larsson 2021-05-20 20:16
Om inga vågar vittna mot dessa kriminella - vad roll spelar lagar och poliser. De här människorna vill hota och skrämma till tystnad. Hälsar NL
Man kan ignorera verkligheten men inte konsekvensen av den ignorerade verkligheten.
Svar från Nisse Larsson 2021-05-18 15:29
Väl formulerat. Kommunalrådet Jimmy Jansson - som intervjuas på min bild - är en mycket duktig politiker. Men han är bara kommunalpolitiker och är lika maktlös som vi vanliga medborgare i sådana här situationer.
Synnerligen trist och mycket oroande. Sanningen är väl att vi har flera och ganska omfattande och välorganiserade kriminella verksamheter i Sverige som polisen - trots encrochat - ännu inte har så bra grepp på. Vapen, sprängmedel och annat finns god, närmast obegränsad tillgång på. Sven-Eric Liedmans förklaringar är väl inte direkt förvånande men jag tror att samhället skulle nå större framgång om man enades om att kriminell verksamhet måste bekämpas med polisiära insatser och på en nivå som motsvarar problemens storlek. Har jag förstått rätt så saknas det inte precis ekonomiska medel i de mest aktiva ligorna/gängen/familjerna. Jag förstår att du är både ledsen och orolig, hälsningar/ Björn
Svar från Nisse Larsson 2021-05-20 20:14
Det här är ett samtalsämne i Eskilstuna.
Kommunen har nu städslat en massa ordningsvakter som rör sig på stan och i förorterna. Igår såg jag en sådan som bevakade polishuset också. Hälsningar NL