Gatufotograf

Film på YouTube med mina gatubilder utan min vetskap eller mitt tillstånd

Fick meddelande igår om att det fanns ett stycke av Leonard Cohen "Here It Is" illustrerade med en mängd av mina bilder.  Filmen hade lagts ut den 14 maj 2014. Något som jag inte tillfrågats om eller givit tillstånd till.  Det finns heller ingen uppgift om vem som är fotograf till bilderna.

Tydligen är det poppis bland somliga att ta filmsnuttar eller stillbilder lite hursomhelst och illustrera något känt musikstycke utan att bry sig om upphovsrätt eller att ange källor.

Det här är första stulna bilden som följs av en lång rad av andra gatubilder.

Den som vill se filmen kan använda följande länk. Eller söka på YouTube "Leonard Cohen - Here It Is".

https://www.youtube.com/watch?v=AXw6jSPiFUU

Hur ska man reagera på sånt här? Är det nåt som man får leva med i den digitala tidsåldern och i den djungel som finns därute.

Det här är den sista stulna gatubilden som illustrerar musiken.

Inlagt 2015-08-12 07:57 | Läst 3388 ggr. | Permalink
Tycker du ska använda denna länk N-E och hävda din rätt till dina bilder.
https://www.youtube.com/yt/copyright/sv/
Kanske göra en polisanmälan också!!
Det är inget man sak behöva leva med bara för att tidsåldern är digital. Detta är stöld och röveri hur man än vrider och vänder på saken. Man ska dock ha tur om man upptäcker det hela. Inte lika lätt som vanlig stöld av materiella ting.
Mvh Arne
Svar från Nisse Larsson 2015-08-12 08:21
Jag är lite tveksam på hur man ska göra. Antar att det är någon tonåring som har lite kul och inte tänker sig för. Har försökt kontakta vederbörande med krav på att fotograf ska anges liksom en länk till mina bilder på DeviantArt. Tror inte att de finns något kommersiellt i det hela.
Heder åt dina fina bilder Nils!
Men stöld år stöld hur man än försöker slingra sig och kringgå upphovsrätten!
Göran
Svar från Nisse Larsson 2015-08-12 08:21
Tackar Göran - man känner sig lite upprörd över sånt här.
Sorgligt. DeviantArt läcker som ett såll och det mesta av mina egna påkomna stölder kommer därifrån.
Svar från Nisse Larsson 2015-08-12 10:42
Sånt är livet på nätet tyvärr.
Kollade Youtube länken och i texten under anges ditt alias faktiskt som fotograf med direktlänk till ditt konto på Deviantart. Verkar som "tjuven" fått ditt meddelande och följt din uppmaning.

Underbara bilder :)
Svar från Nisse Larsson 2015-08-12 10:46
Tack så hjärtligt för kommentaren. Nu se jag att hänvisningen till mitt konto finns på YouTube. Egentligen tycker jag att det är en bra melodi och ett intressant urval och flyt i bildpresentationen. Kanske man skulle kunna göra nåt liknande själv - fast jag har ju ingen aning om hur man gör.
Han har nog lånat musiken utan tillstånd också...
Svar från Nisse Larsson 2015-08-12 13:10
Tror säkert att det var stöld också.
De hade åtminstone valt en bra låt ;) Men visst är det tråkigt att de snor dina bilder sådär, utan att fråga eller ens skriva ditt namn (så att du kunde få lite publicitet).

Video-googlar man mitt namn så får man upp en låt med bandet Sefyr. Men det var ett samarbete vi gjorde, jag valde ut bilder de kunde använda till videon. Det är rätt så kul ändå, det här med bilder, musik och video i bildspel.
Svar från Nisse Larsson 2015-08-12 13:14
Nu finns ju i alla fall en hänvisning till sandas04 som är mitt konto på DeviantArt. Det skulle va kul att göra en sån där video. Men man ska ju ha en bra låt att lägga in. Har för mig att det finns "fria låtar" utan upphovsrätt som man kan använda!
Någon har sett eller vet hur duktig fotograf du är.
Hoppas du kan få upprättelse men det brukar ta sin tid.
Lycka till
Gun-Inger
Svar från Nisse Larsson 2015-08-12 19:04
Jag brukar gärna låna ut bilderna till författare och konstnärer för internetpresentationer kostnadsfritt. Men givetvis vill jag ha credit för min medverkan.
Gun-Inger Arvidsson 2015-08-12 23:01
Helt klart bilder är till för att visas så mycket som möjligt
men inte alla förunnat.
gia
Jag tycker det är skönt att se i de svar du ger på kommentarer att du inte är blodtörstig och inte främst intresserad av att få upprättelse för sårad heder.

Upphovsrättsbrott är snårigt. Du har insett att personen i ren okunskap eller utslag av stor driftighet ville vara kreativ och visa världen sitt utlopp. Här är det någon som skapat istället för passivt konsumerat. Det är synd att skapandet var tvunget att göras med andra människors beståndsdelar utan att fråga först, men det är ofta så skapande sker. Det är svårt för många att skilja på att ta en idé (som inte är skyddad) med att ta ett verk (som är skyddat).

Youtube har musik du kan välja bland när du laddar upp ditt klipp. Det är lite lurigare att först göra bildspelet och sedan musik-sätta det, men det går och är ett smidigt sätt att inte bryta andras upphovsrätt.
Svar från Nisse Larsson 2015-08-16 21:12
Tackar för en läsvärd kommentar. Foto är ju för mig en hobby och inget levebröd. Naturligtvis har jag förståelse för entusiaster som vill skapa något. Sen vore det bra att hitta musik utan upphovsrätt att fundera kring och välja bilder ur egen fatubur för att göra film. Vet inte ett skvatt om hur det går till men allt går väl att lära isg.