Gatufotograf

För den som älskar kaviar och löskokta ägg

Så här framåt hösten känns det viktigt att lägga tid på en omsorgsfullt lagad söndagsfrukost. Där ska givetvis finnas kaviar och löskokta ägg. Havregrynsgröt, rostat bröd, kaffe, skinka, sill, ost och marmelad är också nödvändigt.

Själv äter jag som regel mina ägg och en klick kaviar med en vanlig rostfri sked. Mina föräldrar var noga med att använda särskilda äggskedar av plast då de inte gillade metallsmaken,

Vid mitt senaste besök i London gick jag förbi en ärevördig gammal affär där man tillverkar och säljer käppar och paraplyer. Där fanns små set med äggskedar tillverkade av horn i skyltfönstret.

"Horn Spoons - Any true connoisseur of caviar or soft-boiled eggs will tell you that nothing taints the flavour like metal. Horn on the other hand will offer you an unrivalled purity of taste due to its taintless quality"

Ett budskap till finsmakare.

Min hustru var inte ett dugg imponerad utan frågade frankt om hornskedar går att köra i diskmaskin. Det går dom nog inte och inköpsfrågan var därmed avklarad.

Men mina föräldrar hade rätt i alla fall (som i mycket annat). Metall förstör smaken på kaviar och ägg. Och kanske det går lika bra med plastskedar. Fördelen är ju att de är mycket billigare och går att köra i diskmaskinen. Eller kanske man missar nåt  när man inte äter frukostägget med hornsked?

Till höger om skylten på bild ligger en kam tillverkad av ben och en snygg handborste.  Kammar tillverkades förut av ben eller horn. Numera används bara plast. Och man köper en påse kammar för några kronor. Men det finns förstås såna som påstår att inget går upp mot en äkta gammaldags kam.

Den som är i London kan shoppa loss i den här affären. "James Smith o Sons" har varit i samma familjs ägo sedan 1830. Där säljer man egentillverkade käppar och paraplyer i ett otal olika modeller.

En bild från ett vykortställ några kvarter därifrån. Ord för den som som väljer att pyssla om sig själv.

Inlagt 2015-10-18 08:47 | Läst 3690 ggr. | Permalink
Kikade in medan jag äter min vanliga tråkiga enahanda frukost.
Tål inte gluten för slö koka ägg. Inte synd om mig kunde mycket väl
Fixat som du gör.
Hornskedar till saltkar hittade jag i Danmark. Glad för dessa.
Just nu tack vare dina bilder drömmer jag mig till London för där trivs jag.
Längesedan jag var där
Önskar er en gosig dag på alla sätt efter frukosten.
Gun-Inger
Svar från Nisse Larsson 2015-10-18 12:42
Ta väl hand om dig och skäm bort dig med en rejäl frukost. Passa sen på att åka till London igen!
Hej,
I London håller man stilen och vikten av smak högt. Beundransvärt gammal affär.
Har kvar min aluminiumkam från femtiotalet, den kan man lita på.
Ha det bra
Bob
Svar från Nisse Larsson 2015-10-18 13:00
Beundransvärt att lyckats spara din gamla aluminiumram. En unikt ordningssam prestation. Själv tappar jag kammar väldigt ofta.
Det var där jag köpte ett paraply för sådär 20 år sen; ett paraply som går att sitta på dessutom. Tål det mesta i vindväg, till skillnad från billigare grejor. Förstklassig service, med koll av alla viktiga kroppsmått innan de tog fram "rätt" storlek. Men några hornskedar såg jag aldrig. Trevlig del av London, med många små antikvariat och specialaffärer i närheten.
Svar från Nisse Larsson 2015-10-18 13:12
Intressant att låsa om att ett paraply ska vara mått anpassat. Rätt naturligt när man tänker efter. Gillar själv också den här delen av London som är lite lugnare och mer som i äldre tider!
elgenper 2015-10-18 16:30
Ja, det var väl främst sittfunktionen som krävde måttanpassning, som jag fattade det. Fantastisk affär i alla fall.