Gatufotograf

Förbud att skjutsa barn på cykel?

Passerade Slussen vid femtiden förra veckan. Som vanligt horder av cyklister på väg hem från jobbet. Att cykla i Stockholm verkar farligt men har blivit populärt. Folk tycker det är kul och gillar motionen. Men cykelolyckorna har ökat drastiskt har jag läst.

Ofta transporterar föräldrar sina barn på cykel. Förstår inte hur man vågar riskera sina barns liv.  Kanske något förbud mot att skjutsa barn i storstäder vore befogat. Mindre barn skjutsas i stol på pakethållaren. När barnet blir lite äldre köper föräldrar idag en särskild "lådcykel"  eller bogserar det i en cykelkärra efter sina vanliga cykel.

Kunde inte låta bli att stanna till vid Slussen och plåta det här med barn på cykel.

Grabben på bild tycker det är kul att bli skjutsad i lådcykel och låtsas vara på flygtur.

Ännu ett barn på lådcykel. Det går undan i cykelvimlet - hu!

Framme vid Götgatan bakom Stadsmuseet fick jag syn på en ansvarsfull förälder. Han skjutsade sina två barn genom att leda cykeln gående. Tryggt och säkert!

Själv har jag vid två tillfällen blivit påkörd bakifrån av ouppmärksamma cyklister. Men klarat mig undan skador. I båda fallen var cyklisterna småvuxna tanter. De drattade i gatan och kunde lätt kantstötta dra vidare. Om jag inte varit lite storväxt hade jag säkert blivit mosad rejält.  

Cyklister gör gatorna otrygga!

Inlagt 2016-07-06 06:06 | Läst 3343 ggr. | Permalink
Farligt med barn i lådcykel? Fler barn skadas/dödas sittandes i bil varje år. Det som dödar och skadar flest i trafiken är motorfordon - de gör gatorna osäkra. Faktum är att barnen i den sista bilden är utsatta för betydligt högre risk än barnen i lådcyklarna.
Svar från Nisse Larsson 2016-07-06 16:34
Skulle aldrig våga cykla själv i Stockholm - än mindre med barn på cykeln. Verkar jätteruskigt i rusningstrafiken.
Intressant att jämföra med Amsterdam. Tiotusentals cyklister. Många med barn helt oskyddade längst fram på styret - och alla, verkligen alla utan hjälm.. oavsett ålder. Har en god vän som bodde flera år i Amsterdam. När de fick barn försedde de barnen med hjälmar ute i cykeltrafiken. Då kom grannarna ut och frågade om barnen var sjuka eller handikappade... Jag frågade en holländsk vän var ingen verkligen ingen holländare bär hjälm i den galna cykeltrafiken. Han tittade på mig som jag var ett UFO, svaret blev: därför att vi kan cykla....
Svar från Nisse Larsson 2016-07-06 20:51
Hejsan Mats. Hasch är också i allmänt bruk i Amsterdam. Man anser det är riskfritt och utan problem. Kanske samma slags inställning som till cyklandet?
Mats Alfredsson 2016-07-07 08:33
Jag vet, det är stora skillnader i många saker:-) Vi skulle även kunna lägga prostitution till listan...
I grunden är det en kulturfråga.
När det gäller cyklarna är vi ju inte i närheten av Amsterdam. Staden är byggd för att cykla i och det är ett fordon som dominerar i alla åldrar och samhällsklasser. Också rätt intressant att i Sverige ser man ofta människor som promenerar i bredd på cykelbanor, det är bara turister som gör det misstaget i Amsterdam:-)
Hej! Håller med dig angående dessa cyklar eller kärror med barn i efter en cykel! Jag cyklar själv mycket i stan, och jag ser en del 'nära ögat' incidenter med dessa cyklar, dom tar ju ofta en hel del plats, där det redan är trångt för 'vanliga' cyklister.. En del av dessa lådcyklar är också 'elmotorassisterade', vilket gör att det i mina ögon går lite för fort helt enkelt.. Man hamnar i incidenter, där andra 'vanliga' cyklister verkar vara dom som får reda upp det hela.. Jag har cyklat mycket i stan under drygt 30 år, men cyklar mycket 'passivt' med hög 'bromsberedskap'. Och de senaste 2-3 åren upplever jag att det har blivit betydligt farligare! Och det är inte bilister som jag upplever farliga för mig som cyklist numera, däremot andra cyklister.. dom ska bara fram! Omkörningar gjorde man förr på vänster sida så som man gör i vanlig trafik, nu kan man plötsligt bli omkörd på höger sida, fast man själv håller till höger.. Det är 'nya' tider numera.. Men jag fortsätter ändå att cykla än så länge!
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2016-07-06 22:57
Tack för en initierad rapport. Så dom rackars lådorna har elmotor också. Det förklarar varför dom går så fort!
ehrsa 2016-07-06 23:41
Hej! I bild nr. 2 ser man att navet är extra stort i framhjulet.. där sitter en elmotor! I bild nr. 1 så döljs navet i bakhjulet, så man ser inte om det är ett extra stort nav där..? Elcyklarna kan ha sin motor i vilket som helst av hjulen. Om inte många av dessa 'lådcyklar' skulle ha sin elmotor så skulle det nog vara väldigt tungt att cykla dessa, och dom skulle troligen ständigt bli omkörda av vanliga cyklister, men det känns som 'dom' cyklar lika fort som alla andra.. det kan bara bero på elmotorn..
Hälsn!
Svar från Nisse Larsson 2016-07-07 08:28
Ojdå. Lådcyklarna verkar knappast vara cyklar. Snarare små transportfordon.